SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Honnan tudjuk, hogy peteérésünk van? - Ezek a peteérés jelei

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-08-29
A peteérés az az időszak, amikor a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy teherbe eshetünk, ezért érdemes tudnunk, hogyan ismerhetjük fel. Ma már számtalan applikáció segíthet nekünk kiszámítani, mikor van az ovulációnk, azonban érdemes odafigyelni a testünk jelzéseire is, mert ez alapján mehetünk igazán biztosra.
Honnan tudjuk, hogy peteérésünk van? - Ezek a peteérés jelei

A peteérés jelei

Mi is pontosan a peteérés?

Peteérésnek vagy ovulációnak nevezzük azt, amikor a petesejt kilökődik a petefészekből. A petesejt nagyjából 24 órán át életképes, ilyenkor kell megtörténnie a fogantatásnak. Az ovuláció általában a menstruáció első napjától számított 14. napon következik be, azonban ez egyénenként és ciklusonként is nagyon eltérő, éppen ezért érdemes más módon is vizsgálnunk a peteérés időpontját.

Ezt megtehetjük a testünk jelzéseit figyelembe véve, valamint ma már kaphatunk ovulációs teszteket is, amelyek az LH hormon vizsgálatával mutatják ki, van-e peteérésünk. Az LH hormon mennyisége ovulációkor megnő, a tesztek pedig a terhességi tesztekhez hasonlóan a vizeletből tudják kimutatni, melyik napon található a legtöbb ilyen hormon a szervezetünkben.

Sok nő a babatervezés szakaszába érve kezd érdeklődni a peteérés jelei iránt, hiszen ilyenkor rendkívül fontos, hogy a megfelelő időpontban legyen együtt a partnerével. Szakértők szerint a ciklus 8. napjától a 20. napjáig normálisnak tekinthető a peteérés, így kizárólag a naptárra nem érdemes hagyatkoznunk, ha babát szeretnénk.
 

A peteérés testi jelei

Természetesen minden szervezet más, így a peteérés jelei is lehetnek különbözőek. Vannak nők, akiknél szinte semmilyen jele nem jelentkezik az ovulációnak, másoknál szinte mindegyik fellelhető. A szakemberek elsődleges ovulációs tüneteket és másodlagos ovulációs tüneteket különböztetnek meg.


Elsődleges ovulációs tünetek

Az egyik legszembetűnőbb elsődleges ovulációs tünet a hüvelyváladék állagának és mennyiségének megváltozása: ilyenkor nagyobb mennyiségű, tojásfehérje állagú, ragacsos hüvelyváladék keletkezik, ami azért fontos, mert ez segíti a spermiumok túlélését.

Elsődleges tünet még a méhnyak felpuhulása és feljebbre kerülése is, valamint az alap testhőmérsékletünk enyhe megemelkedése. Ezt közvetlenül ébredés után nyugalmi állapotban, hőmérővel tudjuk ellenőrizni. A különbséget nyilvánvalóan csak akkor fogjuk látni, ha a ciklusunk első napjától kezdve mérjük a testünk hőmérsékletét. A „hőmérőzést” néhányan fogamzásgátlásra is használják, mivel a testhőmérsékletük vizsgálásával kikövetkeztetik, melyek azok a napok, amikor a legkevésbé termékenyek. Ez a fogamzásgátlási módszer nem a legmegbízhatóbb, viszont segíthet abban, hogy megállapítsuk az ovuláció időpontját.
 

Másodlagos ovulációs tünetek

Ezek a tünetek kevesebb nőnél fordulnak elő, mint az elsődleges tünetek, viszont ha tapasztalhatjuk őket, gyanakodhatunk arra, hogy peteérésünk van. A másodlagos ovulációs tünetek közé tartozik a pecsételő vérzés vagy barna folyás, az enyhe, menstruációs görcshöz hasonlító alhasi fájdalom, az érzékenyebb mellbimbók, vagy a megnövekedett libidó is.


Peteérés 40 felett

Az életkorunk változásával az ovulációnkban is észlelhetünk változásokat. A nők termékenysége a húszas éveikben a legmagasabb, 32 éves kor felett pedig fokozatosan hanyatlani kezd.

A termékenység csökkenésének egyik oka az életkor előrehaladtával rendszertelenné váló ovuláció. 35 éves kor után egyre gyakrabban fordul elő, hogy egy-egy ciklusban nem következik be peteérés. Ennek nem feltétlenül van köze a menstruáció elmaradásához, hiszen a rendszeres menstruáció nem jelenti azt, hogy rendszeresen van peteérésünk is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy 40 év felett nem ritka, ha az ovuláció rendszertelenné válik, és nem minden hónapban következik be.
 

Peteérés fogamzásgátló mellett

A legtöbb hormonalapú fogamzásgátló megakadályozza a petesejt kilökődését, így a gyógyszer szedése mellett nem jön létre peteérés, a tabletta szedésének abbahagyása után azonban már két héttel bekövetkezhet az ovuláció.

A csak gesztagén tartalmú fogamzásgátlók (pl. Cerazette) azonban nem a peteérést, hanem a beágyazódást akadályozzák meg, ilyen esetben tehát a fogamzásgátló szedése mellett is létrejöhet ovuláció.
 

Peteéréskor vonzóbbak leszünk

Számos kutatás bizonyította, hogy a férfiak vonzóbbnak találják azokat a nőket, akiknek éppen peteérése van. Bár a változás nem szembetűnő, a nőknek ovulációkor kis mértékben megváltozik az arca, hangja és a bőrük illata is. Egy 2007-es tanulmány alapján például a sztiptízbárokban dolgozó táncosnők kétszer annyi borravalót kaptak az ovuláció ideje alatt, mint a legterméketlenebb napjaikban. A tudósoknak még nem sikerült kideríteniük ennek a jelenségnek a pontos okát.

Akár babát tervezünk, akár elkerülni szeretnénk a teherbeesést, mindenképpen érdemes odafigyelnünk a peteérés jeleire, hiszen jó, ha kiismerjük testünk jelzéseit, így időben észre tudjuk venni, ha valami szokatlan történik velünk. És ha minden jól megy, hamarosan már a terhesség jeleit figyelhetjük meg magunkon...

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja