SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Esemény utáni tabletta - mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-07-14
Mindenkivel történnek váratlan meglepetések - nincs ez másképp a hálószobában sem. Mit tehetünk, ha hiba csúszott a számításainkba? Mennyi időnk van cselekedni, hova forduljunk, mennyibe fog kerülni? Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat - minden, amit tudnod kell az esemény utáni tablettáról.
Esemény utáni tabletta - mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Mi is az az esemény utáni tabletta, és mikor van szükségünk rá? Mit tehetünk, ha az együttlét során becsúszik egy kis hiba, esetleg kiszakad az óvszer? „Balesetek” minden élethelyzetben történnek, nincs ez másképp a szexuális együttlétek során sem. Ha már megtörtént a baj, akkor sem kell kétségbeesnünk, hiszen van mihez nyúlnunk – az esemény utáni tabletták általában 48-72 órával, egyes fajtái 120 órával az együttlét után is bevehetőek. Arra azonban a nőgyógyászok rendszeresen felhívják a figyelmet, hogy ne ez legyen a fő védekezési módszerünk, és ne használjuk túl gyakran az esemény utáni tablettát.
 

Az esemény utáni tabletta hatása

Az esemény utáni tabletta egy sürgősségi fogamzásgátló módszer, amely a peteérést, vagy bizonyos esetekben a beágyazódást hivatott megakadályozni a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében. A fogamzásgátló tablettákhoz hasonlóan sárgatesthormont tartalmaz, ez viszont jóval nagyobb adagban található meg benne, mint egy rendszeresen szedett, alacsony hormontartalmú fogamzásgátlóban. Néhány napig eltart, míg a petefészekből kilökődött petesejt eljut a méh üregébe a méhkürtön keresztül, így ez alatt az időszak alatt megakadályozható, hogy terhesség alakuljon ki a méhben.
 

Esemény utáni tabletta vény nélkül? - hazánkban még nem elérhető

Bár az elmúlt években rengeteg vita volt az esemény utáni tabletták vény nélkülivé tételéről, Magyarországon még mindig nem kaphatunk esemény utáni tablettát, csak receptre. Ha megtörtént a baj, versenyt kell futnunk az idővel, és keresnünk kell egy orvost, aki felírja nekünk.

A tabletta vénykötelessége mellett a mellékhatásokkal érvelnek a szekértők, hiszen ez egy nagyon magas hormontartalmú gyógyszer, kétségtelen azonban, hogy nagyban megkönnyítené a nők dolgát a tabletta vény nélkülisége. Az USA-ban és Németországban például évek óta alkalmazzák a vény nélküli esemény utáni tablettákat, amik a gyakorlatban nagyon jól beváltak.
Ehhez szükség volt a gyógyszertárak dolgozóinak szakavatottságára, így szigorú továbbképzéseknek vetették őket alá az esemény utáni tabletták kiadását és a betegek felvilágosítását illetően. A tablettáknak nem nőtt meg a „nem rendeltetésszerű” használata, a lakosság számára viszont sokkal könnyebben elérhetőek lettek.

Az esemény utáni tabletták vény nélkülisége itthon is egyértelműen csökkenthetné a nem kívánt terhességek és abortuszok számát, ameddig azonban ez nem elérhető számunkra, kénytelenek vagyunk időben orvoshoz fordulni.
 

Ki írhatja fel az esemény utáni tablettát?

Érdemes

  • nőgyógyászt
  • vagy fogamzásgátló ambulanciát

felkeresnünk, ha esemény utáni tablettára van szükségünk, szükség esetén azonban bármelyik

  • ügyeletes orvos,
  • de akár a háziorvos is felírhatja.

Bár igyekeznünk kell a gyógyszer felíratásával, nem kell feltétlenül az éjszaka közepén ügyeletre rohannunk, a tabletta másnap reggel is hatásos lesz.


Kép: Depositphotos.com
 

Az esemény utáni tabletta mellékhatásai

A leggyakoribb mellékhatás

  • a hányinger
  • és a hányás,

ritkábban azonban

  • szédülés,
  • fejfájás,
  • fáradékonyság,
  • gyengeségérzés
  • vagy mellfeszülés is előfordulhat.
  • Lehetséges mellékhatás a két menstruáció közötti pecsételő vérzés is.

A menstruáció jelentkezésének idejére a legtöbb tabletta nincs hatással. Fontos tudni, hogy az esemény utáni tabletták rendszeres használata egyáltalán nem ajánlott, hiszen a női hormonháztartás nagyon könnyen felborulhat, ezért nem ajánlott beleavatkozni.


Mennyire hatásos az esemény utáni tabletta?

A sürgősségi tabletta 90%-os hatékonysággal rendelkezik a terhesség megelőzésében, amennyiben időben alkalmazzuk. A hatékonyság tablettánként eltérő is lehet. A 120 órás tabletta hatékonyságát nem befolyásolja az együttlét és a gyógyszer bevétele között eltelt idő, 5 napig hatékonyan véd a teherbeeséstől. A 72 órás tabletta hatékonysága az aktus után eltelt idővel párhuzamosan csökken. Az első 24 órában a leghatásosabb, így ezt valóban érdemes minél hamarabb beszerezni.


Magyarországon kapható esemény utáni tabletták nevei


72 órás tabletta

Az itthon kapható esemény utáni tabletták egyike az Escapelle 1,5 mg tabletta, ami az esemény után 72 óráig vehető be. A gyógyszer betegtájékoztatója szerint a legjobb az, ha a közösülést követő 12 órán belül sor kerül a bevételre.


120 órás tabletta

Az ellaOne 30 mg tabletta a védekezés nélküli együttlét után legfeljebb 120 óráig, azaz 5 napig bevehető. Hatékonysága nem csökken az idő elteltével, így ha nem sikerült már másnap eljutni az orvoshoz, akkor az ellaOne lehet a megfelelő választás: a második naptól tehát ez a leghatékonyabb esemény utáni tabletta.


Az esemény utáni tabletta ára

Az Escapelle 1,5 mg tabletta tájékoztató ára 6931 Ft, az ellaOne 30 mg tabletta tájékoztató ára pedig 8100 Ft. Ezek a fajta gyógyszerek nem olcsók, hiszen nincsen rájuk társadalombiztosítási támogatás, teljes árat kell fizetni értük.


Kiskorúak és az esemény utáni tabletta használata

A tinédzsereknél sokszor előfordul, hogy felelőtlenül élnek nemi életet, aminek sokszor nem kívánt terhesség a következménye. Sok esetben nem mernek szólni a szülőnek, és bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy elmehetnek-e szüleik nélkül nőgyógyászhoz ilyen esetben. A magyar jogszabályok szerint 14 éves kor alatt csak szülő jelenlétében vizsgálhatja meg a gyermeket a szakorvos, 14 éves kor felett pedig csak szülői beleegyezéssel vizsgálhatja meg vagy írhat fel fogamzásgátlót, ami azonban a gyakorlatban nem mindig valósul meg. Az esemény utáni tabletta felírása ebből a szempontból kivételt képez – a szakorvos egyedi mérlegelés alapján szülői beleegyezés nélkül is felírhatja a gyógyszert 14 éves kor felett.


Miért nem használhatjuk rendszeresen?

Az esemény utáni tablettát tényleg csak alkalomszerűen, egy-egy „baleset” után használhatjuk, többszöri használatuk ugyanis komoly szövődményekhez vezet.
Előfordulhat

  • felborult ciklus,
  • vérzészavar,
  • következményes gyulladások,
  • de megnő a trombózisveszély
  • és a mellrák kockázata is,
  • valamint erős májkárosító hatásuk van.

Egymás utáni két hónapban való használatuk is erősen ellenjavallott. Az esemény utáni tabletta a szexuális úton terjedő betegségektől sem véd meg.

Érdemes a tabletta beszedése után pár nappal terhességi tesztet végezni, és a megszokottnál jobban figyelni a testünk jelzéseire: legfőképp arra, hogy nem tapasztaljuk-e magunkon a terhesség jeleit.

Ha késik a menstruációd, és szeretnéd tudni, pontosan mióta lehetsz várandós, próbáld ki szülés és terhességi kalkulátorunkat!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja