SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Magyarország lehet az utolsó uniós tagállam, ahol csak receptre lehet esemény utáni tablettát kapni

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-01-29
Az esemény utáni tabletták ma már az Európai Unió minden tagállamában beszerezhetők vény nélkül, Magyarországot és Lengyelországot kivéve. Ha pedig a Szejm (a lengyel parlament) megszavazza a törvényjavaslatot, akkor Magyarország lesz az egyetlen az Unióban, ahol csak háziorvos vagy nőgyógyász írhat fel ilyen tablettát. 
Magyarország lehet az utolsó uniós tagállam, ahol csak receptre lehet esemény utáni tablettát kapni

A döntés ellen több abortuszellenes szervezet is tiltakozott, szerintük ugyanis korai vetélést okozhat a tabletta

Elfogadta a lengyel kormány azt a törvényjavaslatot, ami a 15 év feletti lányok és nők esetében lehetővé teszi, hogy vény nélkül vásárolhassanak esemény utáni tablettát a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében. Ezt  Donald Tusk lengyel miniszterelnök jelentette be. 

Konkrétan az Ellaone nevű tabletta használatáról van szó, amit az esemény után legfeljebb 5 napig lehet bevenni. 

A döntés ellen több abortuszellenes szervezet is tiltakozott, szerintük ugyanis korai vetélést okozhat a tabletta, de a miniszterelnök nem értett ezzel egyet, és elmondta, hogy ez az Európai Unió államaiban teljesen általános megoldásnak minősül. 

A tabletta a 15 évesebbnél idősebb lányok és nők számára lesz elérhető vény nélkül, a 15 évnél fiatalabbak esetén vényköteles lesz - tette hozzá a miniszterelnök. 

A módosító javaslat a Szejm elé kerül, ahol szavazni fognak róla.

Telex arra hívta fel a figyelmet, hogy az esemény utáni tabletták ma már az Európai Unió minden tagállamában beszerezhetők vény nélkül, Magyarországot és Lengyelországot kivéve. Ha pedig megszavazzák a törvényjavaslatot, akkor Magyarország lesz az egyetlen az Unióban, ahol csak háziorvos vagy nőgyógyász írhat fel ilyen tablettát. 

Indexkép: Ondrej Janovec képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja