SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Apa nélkül nem kerek a világ

Családinet [cikkei] - 2011-06-16
Az utóbbi évtizedekben az egyszülős vagy a patchwork-családok elterjedése miatt az apák vagy választható szülővé, vagy a második legfontosabb "gondviselővé" minősültek vissza. (Utóbbi a kétkeresős családokra jellemző inkább.)
Apa nélkül nem kerek a világ

Azt a kérdést szükséges tisztáznunk, hogy hogyan is értelmezzük a szülői szerepet a nevelésben. Az anya akar-e mindent a kezében tartani, vagy engedi párját is érvényesülni? Hisszük-e, hogy az apák is pótolhatatlan értékeket adnak a gyermek testi és szellemi fejlődéséhez?

Szociológusok sokat vitatkoznak az apák gyermekgondozásban és a háztartás ellátásában betöltött szerepéről. Hagyományosan azt vizsgálják, hogy mit tesz egy apa gyermekeiért? Mennyire fontos helyet foglal el az ő életükben?

Egy újabb aspektus szerint az a kérdés, milyen értékeket adnak az apák gyermekeik életéhez? Olyan értékek után kutatunk, amiket csak az édesapa tud letenni a nevelés asztalára, és az édesanya nem pótolhatja. Mi szolgálja ebből kifejezetten a gyermek javát, nem lehet-e ezt mindkét szülő részéről megadni?

Más szavakkal: egyaránt szüksége van a gyermeknek édesanyjára és édesapjára?

Az apai hatás

Az apák egészen sajátos befolyást gyakorolnak gyermekeikre. Kutatások bizonyítják, hogy előnyben vannak azok a fiúk és lányok, akiknek az édesapja aktívan kivette részét a nevelésből. Itt nem arról van szó, hogy az apák folytatnák az anyák „munkáját”. Egyedi, megismételhetetlen vonásokkal gazdagítják a családi életet.

Szemléletes példa erre, amikor a csecsemőket, kisgyermekeket sajátos módon szeretgeti édesapjuk. Hancúrozik, birkózik velük, csikizi őket, levegőbe dobálja a babákat.
Ezt némelyik édesanya nem mindig nézi jó szemmel, pedig a fejlődéslélektan kifejezetten pozitívan ítéli meg. Ezek a játékok a fejlődés részeként segítik a gyermek érzelmeinek szabályozását. Amikor a csemeték kissé idősebbek lesznek, sokszor kerülnek olyan helyzetbe, amikor forr bennük az indulat. Megtanulják, hogyan nyugodjanak le, hogyan csengjen le bennük a felfokozott lelkiállapot. Ez a képesség akkor lesz nagyon fontos, amikor iskolába kerülnek. A jó tanulási teljesítmény érdekében akkor lesznek képesek feladatukra koncentrálni, ha le tudnak higgadni. Ez az a "mesterség", amit az apukák jobban tudnak, mint az anyukák.

Azon fiatalok körében, akikkel édesapjuk nem foglalkozott eleget kisgyermekkorukban, ráadásul alacsonyabb képzettségi szintet értek el, kimutathatóan gyakoribb a depresszió.
Itt nem számították be az anya személyiségét és a nevelésben betöltött szerepét. Hasonló eredmények születtek a fiatalkori bűnözésre vonatkozóan is.

Az apaság építi a férfiak lelkét


Kölcsönösen egymásra ható tényezők:
Vegyük például azt a tényt, hogy az apák közül többen járnak templomba, mint a gyermektelen férfiak. Ez fordítva is igaz: a vallásos emberek közül többen lesznek édesapák.

Igenis megfigyelhető a különbség az apává lett, gyermekükkel törődő férfiak és gyermektelen férfitársaik között. Ez elsősorban társadalmi életükben nyilvánul meg. Akiknek nincs családjuk, egészen másként szervezik meg szabadidejüket. Sportolnak, összejárnak a barátokkal, vagy éppen kocsmában múlatják az időt.

Az elkötelezett édesapák ezzel szemben igyekeznek redukálni a fenti tevékenységeket. Inkább olyan intézményekben fejtenek ki önkéntes munkát, amelyek gyermekük javát szolgálják. (Kisebb javításokat végeznek az iskolában, kifestik az osztályt, focicsapatot alakítanak gyerekekből, csoportos túrákat vezetnek, stb.)

A szélesebb családi kapcsolatok ápolásában is oroszlánrészt vállalnak. Lehetőséget teremtenek arra, hogy anyósok, menyek, unokatestvérek gyakrabban találkozhassanak. A munkához való viszonyukat is más jellemzi: kevesebbet vannak táppénzen, közöttük ritkábban fordul elő a munkanélküliség, általában jobb munkaerők és kollégák. Ennek a magyarázata a fokozottabb felelősségérzet. "Apaként felelős vagyok a családomért, ezért többet kell keresnem." Ők jobban is keresnek, mint egyedülálló társaik. Ezt a közgazdászok kereseti bónusznak nevezik.

Van itt más bónusz is: Amikor gyermek születése várható a családban, az apák közérzete is javul. Egyértelműen nem lehet kimutatni az okokat, egyes statisztikák mégis ezt mutatják. A gyermekes édesapák egészségi állapota azonban valamivel rosszabb, mint a gyermekteleneké. Ez nem meglepő, hiszen a jobb megélhetésért több terhet vállalnak.

Apák és az otthoni feladatok

Megfigyelhető  mind az USA-ban, mind Európában, hogy egyre inkább kilépnek a pusztán kenyérkereső szerepből, és feladatokat vállalnak a gyermekgondozásban, a ház körüli teendők ellátásában.

Tovább gondolva: a tanárokkal is tarthatják a kapcsolatot, ők is járhatnak szülői értekezletekre, nem kell lepattintani ezt a feladatot azzal, hogy "ez a feleségem reszortja".

Fotó: www.flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja