SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

IT-hős vagy kiberbalek? Mitől válunk egyikké vagy másikká? - Nyereményjáték!

Családinet [cikkei] - 2023-05-22
 [X]

Félrevezető, az eredetivel szinte tökéletesen megegyező ál-weboldalak, nemlétező csomagokról értesítő sms-ek, elmaradt számla befizetésére ösztönző e-mailek, eladó termékeink megvásárlásával kecsegtető üzenetek - az online tér csalói számára a hiszékenység kifogyhatatlan tárháza áll rendelkezésre, hogy megkárosítsák az interneten böngészőket. Lehet ellenük védekezni? Hogyan válhatunk mi is IT-hőssé?
IT-hős vagy kiberbalek? Mitől válunk egyikké vagy másikká? - Nyereményjáték!

Mindenki tévedhet – még az IT-hősök is, akik olyan biztonságtudatosak, hogy a gondolataikat is gondosan kiválasztott jelszószéf védi. Ők is kaphatnak olyan manipulatív, kecsegtető ajánlatot, ami egy pillanatig hihetőnek tűnik – és megesik, hogy rá is kattintanak. Ilyen üzenetet már az ESET kiberbiztonsági kampányában szerepet vállaló King’s Tech videócsatorna készítője is kapott, ahogy arról videójában beszámol. A kampány során a Culture Geeks a történelem legveszélyesebb vírusáról számol be egy videóban, a Tízes Lista csatorna pedig a "nigériai herceg" csalásnak ered a nyomába. Bár a kiberbiztonság első lépcsője maga az ember, ha eszközeinket megbízható védelmi megoldással védjük, akkor figyelmünk lankadása esetén is van, ami figyelmeztet: gyanús weboldal, gyanús feladó, gyanús tartalom. Így aztán senkiből sem kell, hogy kiberbalek váljon.

Mikor gyanakodjunk?

Szokatlan, akár párszáz forintos ismeretlen tranzakciók a bankszámlánkon? Nem sikerül belépni a saját fiókjainkba? Nagy valószínűséggel adataink illetéktelenek kezébe kerültek, akik költik a pénzünket, belépnek és akár el is lopják fiókunkat, hogy akár a nevünkben újabb embereket károsítsanak meg. Ha valamelyik fiókunkban a bankkártyaadataink is el vannak mentve, akkor annak is búcsút inthetünk.

De hogyan történik az adataink ellopása?

Kényelemből minden fiókunkban ugyanaz a jelszavunk? Vagy éppen mindenhol más, de elmentjük őket? Vagy kaptunk egy sms-t, hogy nyertünk valamit, mi pedig a linkre kattintva megadtuk adatainkat, hogy átvehessük a nyereményt? Egy potenciális vevő a Marketplace-en azt ígérte, hogy futárt küld a termékért, csak adjuk meg az adatainkat? Az utóbbi két eset adathalász támadás jele, és ha nem vagyunk éberek, illetve nincs megfelelő vírusirtó a gépünkön, akkor bizony kiberbűnözők áldozatául eshetünk.

A jelszavainkat ellophatják azoktól a vállalatoktól is, amelyekkel kapcsolatban állunk – vásároltunk tőlük, előfizetői vagy ügyfelei vagyunk –, és ha az innen kiszivárgott jelszavunkat máshol is használjuk, máris bejutottak minden fiókunkba. Az is előfordul, hogy a csalók magukat közösségi médiumok, streaming szolgáltatók vagy bankok alkalmazottainak kiadva, magától az áldozattól szereznek meg jelszavakat. És persze van, amikor feltöréssel próbálkoznak – na, nem egyesével pötyögik be a lehetséges jelszavakat, hanem egy olyan jelszófeltörő módszerrel, ami az összes lehetséges kombináció végigpróbálásával dolgozik. A legelterjedtebb 10 jelszó (12345, password vagy qwerty) akár egy másodpercen belül feltörhető.

Védekezni kötelező – de hogyan?

  • Használjunk erős, egyedi jelszavakat, amelyeket megbízható jelszókezelő tárol.
  • A két- vagy többfaktoros hitelesítés nagyobb védelmet biztosít az adathalászok és a csalókkal szemben.
  • Rendszeresen frissítsük, tartsuk naprakészen az eszközeinket, szoftvereinket.
  • Ne mentsük el a személyes és/vagy pénzügyi adatokat online fiókokban, böngészőben.
  • Gondoskodjunk arról, hogy minden eszközünk és számítógépünk megbízható forgalmazótól származó, kártékony szoftverek elleni védelemmel rendelkezzen, az ESET megoldásai ilyenek.
  • Olvassunk IT biztonsági híreket, tájékozódjunk arról, hogy éppen mik a leggyakoribb támadási, csalási módszerek.
  • Ne adjuk ki személyes adatainkat, mindig legyünk éberek, ellenőrizzük az üzenet tartalmát és a feladó e-mail címét, telefonszámát, profilját.

Ha mindezt betartod, te is lehetsz IT-hős! Ugye mennyivel jobb, mint a kiberbalek?

ESET Digital Security logo

És ha már úgy érzed, készen állsz a kiberbiztonsági kihívásokra, akkor tudásodat tesztelheted is az alábbi teszt kitöltésével! Ha helyesen válaszolsz, Dumaszínház ajándékutalványt* és kulacsokat nyerhetsz!

 

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Válaszolj az alábbi egyszerű kérdésekre június 4. éjfélig és a helyes választ beküldők között kisorsolunk egy Dumaszínház ajándékutalványt* és 5 db ESET kulacsot.

Sorsolás: 2023. június 5.

A nyerteseket e-mail útján értesítjük.

(Figyelem! A teljes tartalomért kattintson ide!)

*A felhasználási tudnivalók:

Az ajándékutalvány online jegyvásárláskor használható fel. Beváltáskor, ha a címlet kisebb, mint a megvásárolni kívánt jegy értéke, akkor az utalvány bankkártyával természetesen kiegészíthető. Amennyiben magasabb, érvényességi időn belül később is le lehet vásárolni.
Egyéb termék vásárlására (pl. maszkjegy, vacsorajegy, fakupon, stb. ), online előadásokra vagy DumaTV előfizetésre nem alkalmas, visszaváltására nincs lehetőség.
Internetes vásárlás esetén, ha a kosarában egyéb termék is van, nem fog tudni ajándékkártyával fizetni!
Érvényessége: A megvásárlás félévét követő félév utolsó napjáig válható be.

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja