SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért a sebzettségem irányít és nem én?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-07-05
Ha mozdulatlanul állnék kinn a zuhogó esőben, és közben bőrig ázva elátkoznám az időjárást, a világmindenséget, meg a többi embert is, amiért én vizes lettem, megázom és jól megfázom majd, nyilván mindenki tisztában lenne vele, hogy hol hibádzik a problémára adott reakcióm. Vehetnék egy ernyőt, vagy behúzódhatnék az eresz alá, de nem teszem, mert valami gátol abban, hogy a probléma valódi megoldása felé induljak el. Ez a valami pedig a sebzettségem, vagyis azok a mintáim, amelyek gyermekként talán még viszonylag jól működtek, de ma már nem vezetnek eredményre.
Miért a sebzettségem irányít és nem én?

Ma nem kap ölbe egy felnőtt és visz be a menedék alá.

Már magzat korunkban elkezdünk olyan viselkedési sémákat kialakítani, melyek a szükségleteink kielégítését szolgálják. Ezek a kódok többnyire nem tudatosak, de annyira mélyen belénk ivódnak, hogy későbbi gondolatainkat, érzéseinket is meghatározzák.

Olyasmik ezek, mint az idegrendszerben kialakított keréknyomok, melynek vájatába újra meg újra belefutunk, mert sokkal könnyebb egy meglévő keréknyomon haladni, mint egy bonyolult terepen teljesen más, ismeretlen útvonalat kialakítani.

A régi keréknyommal azonban az a baj, hogy nem oda vezet minket, ahová felnőttként jutni szeretnénk.

Mégis belefutunk újra, azután pedig nem értjük, hogy kerültünk oda, ahová nem is akartunk eljutni. Körülnézünk, és már megint rossz kapcsolatban vagyunk, már megint szerhez nyúltunk, már megint nem értjük, hogy miért ismétlődik meg állandóan ugyanaz a helyzet.

Azért, mert teszünk róla, hogy így legyen.

Ahogyan egy helyzetet látunk és értelmezünk, az a meglévő tapasztalataink és sémáink alapján történik. Soha nem látunk egy történetet a maga vegytiszta valóságában, csakis a saját magunk által kialakított szűrőinken keresztül, és ez a szűrő a gyermekkori tapasztalatunk, gyermeki értelmezésünk, vagy olyan tapasztalás, amit a felnőttek nem segítettek megérteni.

Sok helyzetértékelést kora gyermekkorunkból hozunk magunkkal, és anélkül, hogy  feldolgoztuk volna, hatalmas befolyással bír döntéseinkre, viselkedéseinkre és főleg a kapcsolatainkra.

Ezek a bejáratott sémák gyermekként még segítettek abban, hogy megérteni véljük a körülöttünk létező világot, felnőttként viszont akadályoznak abban, hogy jól mérjük fel a benne elfoglalt helyzetünket, és hatékonyan viselkedjünk saját életünkben. A régi mintázatokat azért is nagyon nehéz megtörni, mert ugyan felismerjük a dacos gyerek viselkedését az esőben ázó és nem mozduló másik emberben, amikor viszont minket ver az eső, továbbra sem értjük, hogy mit csinálunk rosszul…


Mi az az életcsapda?

A saját, jól kitaposott ösvényeink annyira ismerősek, annyira bejósolhatók az állomásai, hogy megnyugtatónak érezzük őket, szinte otthonosnak. Úgy érezzük, elkerülhetetlen az, hogy ezen megint végigmenjünk, a dolgoknak így kell történnie, ez a világ sora. Ez az érzés azonban valójában nem a barátunk, hanem azoknak az élethelyzeteknek az állandó kiváltása, amelyekkel nem tanultunk meg megbirkózni, és amit a pszichológia életcsapdának is nevez.

A változtatás lehetősége félelmetesnek tűnhet, hisz a kiszámíthatatlanság fenyegető réme minden döntésünk fölött ott lebeg. Azonban a szenvedéstől való félelmünket csak úgy győzhetjük le, ha vállaljuk a szenvedés és a változás kockázatát.

A gyermekkori sémák többnyire olyan kielégítetlen szükségletek mentén alakulnak ki, mint

  • a szülő érzelmi elérhetetlensége,
  • a szülő által is rosszul értelmezett helyzet,
  • kiszolgáltatottság valós segítség nélkül,
  • vagy a szülői elutasítás.

Sérelmeinket sokszor generációkon át cipeljük, és hozzáérő feldolgozás nélkül tovább is adjuk gyerekeinknek. Sebzettségünket tovább visszük kapcsolatainkba, melyeket sokszor öntudatlanul úgy választunk meg, hogy benne ugyanazt a viszályt éljük meg, mint aminél gyermekként megrekedtünk. Ki nem elégített gyermeki szeretetvágyat, biztonsági igényt viszünk a kapcsolatunkba, és onnan várjuk hiányaink betapasztását. Normális mértékű szeretetvágyunk hiányoktól lyuggatottan egyfajta szeretetmohóságig dagad, melyet már társunk sem bír kitölteni, és a kapcsolat hamar kifárad.

Ilyen séma például az, ha az eredeti családban azt a tapasztalatot szerezzük, hogy csak a helyzetből való kivonulás ment meg minket a sérüléstől, büntetéstől. Az ilyen családban élő gyermek csendben marad, nem mozdul, ha ez a nyereséges viselkedés a számára. Nem kívánt gyermekek sokszor már magzati korban is képesek arra, hogy szinte észrevehetetlenek legyenek, alig mozduljanak a méhben, ne foglaljanak el sok helyet. Ha szorongatott, stresszes helyzetben újra beindul ez a séma, akkor a felnőtt ember konfliktushelyzetben ledermed, kivonul a helyzetből, nem harcol a saját érdekeiért sem, eljátssza a hattyú halálát...

Ha gyermekként a figyelmet csak kiabálás vagy hisztizés árán tudtuk megszerezni, nagymértékű szorongást kiváltó helyzetben újra ehhez folyamodunk, hogy megkapjuk, aminek szükségét érezzük. Lehetséges, hogy gyermekként olyan traumát élt át valaki, melyben csak az mentette meg, hogy mentálisan kilépett a testéből, lelkileg eltávolodott önmagától – felnőttként ez a reakció már mentális betegségbe, szétesettségbe való menekülésbe vezet.
Aki korai gyermekkorban csak teljesítményekkel tudta kivívni szülei mosolyát és szeretetét, az könnyen viszi magával azt a mintázatot, mely szerint csak a teljesítményeink által vagyunk szerethetők.

Feszült helyzetben sémáink átveszik felnőtt tudatunk felett az irányítást, és elhitetik velünk, hogy nincs más választásunk, csak a sérült programunk futtatása az egyetlen lehetőség számunkra.

A séma beindulását általában nagy érzelmi töltet kíséri, szorongás, remegő kezek, görcsbe rándult gyomor. A reakció mértéke legtöbb esetben nem áll arányban az azt kiváltó helyzet fenyegető mivoltával, a környezet számára az látszik, hogy túlreagáltuk a történteket. Nem tudjuk értelmezni, keretezni a valóságos helyzetet, sem felnőttként dönteni és viselkedni benne, hanem robot üzemmódban rárepülünk a problémára és lebombázunk magunk körül mindent…

Valószínűleg sémát indítunk útjára, amikor duzzogunk, kivonulunk a helyzetből, érzelmileg zsaroljuk a társunkat, vagy magunkban pörgünk egy témán, végtelenítve a szalagot, ami az agyunkban fut.

Időről időre előidézzük ezt az állapotot, keressük, megtermeljük, rágódunk rajta, vagy kisajtoljuk a kapcsolatunkból. Ha nem esik az a fránya eső, akkor bombázni kezdjük a felhőt, vagy az esőerdőbe utazunk érte… Nem is tudjuk még magunkról, hogy valójában milyen időjárást szeretünk, vagy mire vagyunk képesek azért, hogy olyan éghajlaton éljünk, amiben jól érezzük magunkat, mert a minta beszorít az ismerős helyzetbe (esik, én meg ázom), és olyan mértékben korlátoz, mint amennyire gyermekként segített.

A traumakötés - a bántalmazó kapcsolatok hátterében húzódó láthatatlan történet - is lehet sémák találkozása. Ilyen például a bántalmazott fél fejében futó „megmentő” séma. Ha gyermekként függőségben szenvedő apa mellett a gyermek volt a szilárd támpont, a gondoskodó fél, akkor ezt a mintát könnyű társkapcsolatba vinni. Ilyenkor

a bántalmazó és a bántalmazott fél tudattalan mintái egymásra találnak, valójában nem is egymással kapcsolódnak, csak aktiválják a régi, jól ismert viselkedési mintájukat, anélkül, hogy tudnák, kik ők valójában.

  • „A világ veszélyes hely, ezért nekem mindent kontrollálnom kell”.
  • „Nem számíthatok másra, csak magamra.”
  • „A szeretetbe nem fér bele, hogy magamat is értékesnek tartsam”.
  • „A szeretetbe nem fér bele, hogy haragudjak, vagy haragudjanak rám.”

Ezek mind önsorsrontó minták, rossz keretezésük és rossz értelmezésük a gyermekként megélt történeteknek.

A változás sajnos fájdalommal jár, le kell vedleni a régi bőrt, és újat növeszteni. Viszont a séma fogságában maradni egy idő után nagyon szűkös, fojtogató és kilátástalan, a szenvedés így sem elkerülhető. A helyzet felismerése és a segítségkérés óriási eredmény lehet.

Gyermekkori sebzettségünk mintája bennünk van, de szabadságunkban áll új mintát horgolni, és azt örökül adni. Balsors, szerencsétlenség, végzet, és a miért pont velem szavak helyett új szavak kerülhetnek a szótárba: döntés, határok, cselekvés…

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja