SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megbízni, újra

Kókai Kata [cikkei] - 2006-02-27
Válás után sokkal nehezebb egy új kapcsolat kialakítása, főként, ha a családban már gyermekek is voltak. A bizalom újjáépítése azonban elengedhetetlen egy új, kiegyensúlyozottabb kapcsolat érdekében.
Megbízni, újra

Egy válás mindig sok veszteséggel jár. Nem csak egy párkapcsolat, de néha az otthon, és a gyerekek is távol kerülnek. A hosszadalmas procedúra, a nem túl örömteli találkozások és beszélgetések, olykor pedig viták teszik nehezebbé a továbblépést. Az pedig elkerülhetetlen, hogy az elvált szülő újrakezdje életét, még akkor is, ha az oly nehezen megnyerhető bizalom úgy tűnik örökre elveszett.

A veszteség

Általános emberi hiba, hogy mindaddig nem gondolunk a veszteségre, amíg szembe nem kerülünk vele. Nem egyszer homokba dugjuk a fejünket, s mindaddig húzzuk-halasztjuk a döntést, amíg már nincs választási lehetőségünk. Bár a néhány évtizeddel ezelőtti válási arányok mára megsokszorozódtak, ez nem jelenti azt, hogy minden válás ok nélküli lenne.

Sok esetben ténylegesen az elhamarkodott döntés vezet váláshoz, a statisztikák azonban azt mutatják, hogy túlnyomórészt a partner agresszivitása, alkoholfüggősége, vagy játékszenvedélye vezet a kapcsolat felbomlásához. Ez egy hosszas folyamat, sokszor évekig tartó reménykedés, és állandó megbocsátás előzi meg azt a pillanatot, amikor a partner ráébred, ez így nem működhet tovább. Minél tovább él egy megromlott kapcsolatban, annál inkább elveszti bizalmát mások iránt.

Erőt kell nyerni

Válás után szinte mindenki felteszi magának a kérdést; „Miért pont velem történt meg?”. Az emberek kiszámíthatatlanok. Ha most megtalálod életed szerelmét, a tökéletes embert, akkor is előfordulhat, hogy néhány év alatt tökéletesen megváltozik, s már képtelen leszel vele élni. Ehhez hasonlóan Te is változhatsz annyit, hogy partnered másnak találjon. A változás természetes, és kiszámíthatatlan folyamat, mely minden embert érint.

A „Miért pont én?” kérdés tehát nem helytálló. Bárkivel előfordulhat, hogy önhibáján kívül tönkremegy a kapcsolata. S ha nem ilyen veszteség ér, akkor más negatív dolog történik helyette. Meg kell tanulni előnyünkre fordítani a veszteséget, s annak jó oldalát nézni. Bármilyen nagy veszteség a válás, nem jelenti azt, hogy az elvált ember többé nem lehet boldog. Mindenkit érhet veszteség, vagy követhet el hibákat. A válás nem csak egy kapcsolat, egy otthon elvesztését jelenti, de egyben új élet kezdete is, mely lehet boldog és kiegyensúlyozott is.

A hit megtartása

A legfontosabb a hit. Ha Te magad sem hiszed el, hogy képes vagy továbblépni, valóban boldogtalan leszel. Ha azonban elhiszed, hogy mindez nem csak veszteség, de új lehetőség is egyben, képes leszel új, sokkal jobb élet kialakítására. A legtöbb veszteség váratlanul éri az embereket, nem marad idő a felkészülésre, s elfogadásra. A jövő kezdetben bizonytalannak tűnik, felborul a megszokott a megszokott napi rutin, minden helyzet újnak tűnik.

A bizalom felépítése

A bizalom nem egy adottság, nem is egy elsajátítható képesség. Számtalan tényező befolyásolja, s nem kizárólag a másik fél viselkedésén alapul. A múltban szerzett rossz tapasztalatok is könnyen bizalmatlansághoz vezethetnek. A bizalmatlanság egyfajta védekező mechanizmus, mely megóv a csalódástól, mégsem hasznos résztvevője egy párkapcsolatnak.

Bizalom hiányában állandó vitaforrás lehet a féltékenység, egymás gyanúsítása olyan feltételezésekkel, melyeknek valószínűleg nincs alapja. Bizalom nélkül egy kapcsolat soha nem lehet teljes, s nem adhat teljes boldogságot egyik félnek sem. Válás után, egy új kapcsolat kialakításánál az elvált félnek magas fokú önismeretre lesz szüksége. Fontos, hogy el tudjon vonatkoztatni előző csalódásaitól, ne hasonlítsa leendő partnerét volt társához.

A bizalom felépítése hosszas folyamat lehet, azonban ez az egyetlen járható út egy új, boldogabb és teljesebb élet felé.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja