SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

9 mondat, amit ne mondj a gyermektelen barátaidnak

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-12-17
Egy baráti társaságban először szülőnek lenni nem könnyű. Teljesen megváltoznak a mindennapok, már nem munkába jársz, ahogy ők, már nem azokkal a kihívásokkal találkozol, mint ők, és számtalan új téma, probléma merül fel a mindennapjaidban, amikről nekik fogalmuk sincs. Ezzel vége lesz a barátságotoknak?
9 mondat, amit ne mondj a gyermektelen barátaidnak

Újdonsült anyukaként nehéz lehet feldolgozni azt, amikor a baráti körödből először neked születik gyermeked. Teljesen normális, ha tele vagy félelmekkel. Nem tudod, hogy ugyanúgy viszonyulhatsz-e hozzájuk vagy teljesen másképp kell. Van néhány őrültség, amit ilyenkor elkövethetsz. Például elkezdesz az interneten utána olvasni. Ez nem a legjobb megoldás, mert néha borzasztó dolgokat találhatsz. Annyi információ zúdul rád, olyan sok rossz tapasztalattal és keserűséggel szembesülhetsz, hogy a végén tanácstalanabb leszel, mint az elején.

Az idegenek véleményének olvasgatása helyett bízz magadban, bízz a barátaidban és nem lesz gond. Tudnod kell, hogy ha ők igaz barátok, akkor szeretnek téged és elfogadják, hogy megváltozott az élethelyzeted.

De figyelj, hogy légy velük őszinte és kerüld el az alábbi mondatokat.
 

1. Ennyi elég is rólam, beszéljünk inkább rólad!

Egy igazi barát tudja, hogy mikor van szükség hallgatásra. Ha úgy érzed, hogy összecsaptak a fejed felett a hullámok, mert napok óta nem aludtál, akkor nyugodtan mondd el, ha megkérdezik hogy vagy. Nem kell hazudnod vagy palástolnod az érzelmeid a barátaid előtt. Hidd el, hogy ők meghallgatnak.
 

2. Sajnálom, hogy ilyen unalmas vagyok!

Úgy érzed, hogy állandóan a gyermekedről beszélsz? Úgy érzed, hogy nem találsz más témát és ez biztosan untatja a barátaidat?
Nem te döntöd el, hogy a barátaid unalmasnak találnak-e. Ne könyveld el már előre. Ha neked a gyermeked körül járnak a gondolataid, az teljesen természetes. Attól, hogy nekik nincs gyermekük még nem biztos, hogy untatják a történetek, tapasztalatok, amelyeket megosztasz. Ha igazán jó barátok, akkor jelzik neked, ha másról is szeretnének beszélni.

Ennek ellenére vannak olyan barátságok, amik nem élnek túl egy ilyen helyzetet. Ez fájdalmas lehet a számodra, de inkább fogadd el, hogy így alakult, mint hogy folyamatosan hazudj és rosszul érezd magad a társaságában.
 

3. Sajnálom, hogy nem tudtam annyi üzenetet küldeni, mint régen!

Ne próbálj meg mindent magadra vállalni. A kommunikáció mindig kétirányú. Beszéljetek meg időpontokat, amikor látod, hogy nagy valószínűséggel fogsz tudni beszélgetni a barátaiddal. A tervezés hatalmas terhet vesz le a válladról, így a beszélgetések nem kínos bocsánatkérések sorozatai lesznek, hanem igazi feltöltődés.
 

4. Igen, persze!

A barátok fontosak, de sajnos nem mondhatsz nekik mindig azonnal igent. Ne érezd kötelességednek és ne félj, hogy ezzel az unalmas szülők klubjába sorolnak. Ha éppen nem érsz rá elmenni egy találkozóra, akkor inkább üsd el humorral, mint hogy hazudj. „Sajnálom, bébibombariadó van, a gyerek magán kívül van és aludni kíván. Nem mehetek! Beszéljünk meg egy másik időpontot, jó?”
 

5. Rendben, ha hozhatom a gyerekemet is!

A barátoknak előbb vagy utóbb el kell fogadniuk, nem mindig tudsz a gyermeked nélkül mozogni. Szüksége van rád, főleg, ha még pici. Ezt el kell mondanod őszintén, úgy, hogy közben nem érzed rosszul magad. Ha olyan programot ajánlottak fel, ahova nem viheted magaddal, akkor kérd meg őket, hogy szóljanak legközelebb egy kicsit korábban, hogy meg tudd szervezni a felügyeletet.
 

6. Neked mikor lesznek gyerekeid?

Ez egy olyan téma, amivel óvatosan kell bánni. Azért, mert édesanya lettél, nem biztos, hogy a barátnőid vágya is ugyanez. Kezeld finoman az ilyen helyzeteket, és ha úgy érzed, hogy nekik kényes a téma, akkor inkább kerüld. Ha viszont nyitottak rá, akkor nyugodtan oszd meg a tapasztalataidat, de figyelj, hogy ne rettentsd el őket. Ne a szülőszobai élményeiddel kezd. Persze, ha kíváncsiak rá, akkor oszd meg velük, de először inkább a jó dolgokról, a pozitív élményekről, érzésekről beszélj.
 

7. A lányom most 25 hónapos.

Az ilyen megfogalmazás gyakran őrületbe kergeti azokat, akiknek nincs gyereke. Egyszerűen nem így jár az agyuk. Kétféle reakció lehetséges, az egyik legyint és továbblép, a másik pedig kiszámolja. Esetleg visszakérdez, hogy nem mondhattad volna azt, hogy most múlt 2 éves? A gyermektelenek nem szívesen fogadják, ha mindent kismamanyelven fogalmazol meg. Próbáld meg úgy megválaszolni a kérdésüket, ahogy te is hallani akartad akkor, amikor még nem voltál édesanya.
 

8. Te ezt te nem értenéd!

Attól, hogy a barátaidnak nincsenek gyermekes tapasztalataik, még lehetnek jók ötleteik. Élettapasztalattal ugyanis ők is rendelkeznek. Ők a közeli barátaid, szeretnek téged és fontos vagy nekik. Bízz bennük, bízz az együttérzésükben, és ha kérdeznek, akkor őszintén mondd el nekik, hogy mi a problémád. Adj nekik egy lehetőség. Azt is előfordulhat, hogy a megoldást éppen a szülőitől eltérő gondolkodás fogja meghozni.
 

9. Imádom szülőség minden percét!

Nem kell túlságosan rózsaszín képet festeni a kisbabás időszakról. Gondolj csak bele, hogy egy olyan barátnőddel beszélgetsz, aki fontolgatja a gyermekvállalást. Azt várja tőled, hogy őszinte legyél vele, erre te festesz neki egy olyan idilli képet a mindennapjaidról, aminek köze sincs a valósághoz. Persze ne vedd el a kedvét, de őszintén mesélj neki jó és a rossz pillanatokról egyaránt. Közelítsd meg onnan, hogy bizony vannak nehéz időszakok, de mikor magadhoz öleled, vagy rád mosolyog a kisbabád, akkor az feledteti veled a kellemetlenségeket. Így ő is valós képet kap az anyaságról, és neked sem kell majd rosszul érezned magad, amikor elmeséli az ő mindennapjait édesanyaként.
 

Akárhogy is alakul, tudd, hogy barátok segítsége nélkül nehezen boldogulsz. Szükséged van rájuk, hogy túléld. A gyereknevelés nem könnyű, számos helyzetben kell helyt állni és bizony nem mindig jut idő a pihenésre, feltöltődésre. Éppen ezért légy őszinte a barátaiddal. Bánj úgy velük, ahogy gyermektelenül bántál. Legyél annyira őszinte, amennyire csak tudsz. Ha nem fogadnak el így, akkor nagy valószínűséggel mégsem olyan jó barátok.

Kép forrása: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja