SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mérgező szülők 1. - A gyerek mint versenytárs

Gáspár Katalin [cikkei] - 2020-12-05
Kilenc ismérve van annak, hogy lehet egy mérgező szülőt felismerni. Ezt a kilenc dolgot szinte mindannyian csináljuk néha, ki többet, ki kevesebbet, ugyanakkor vannak olyan viselkedések, amelyek a családi nevelési mintáinkat erősebben meghatározzák.
Mérgező szülők 1. - A gyerek mint versenytárs

Ez a cikksorozat segít ezeket felismerni, korrigálni és megbeszélni a gyerekkel, hogy ő már ne vigye tovább ezt a mérgező szülői mintát az unokáink felé.

Tipikus magazin téma, amikor az „anya lánya” képeken nem lehet felismerni, hogy melyik az anya, melyik a lánya. Rengetegszer – és természetesen nem minden esetben – ez a törekvés van az ilyen cikkek, képek, esetek mögött. Az anya főleg a lányával, az apa főleg a fiával szokott versengeni, és folyvást fölé akar kerekedni, mintha attól féle, hogy a gyerek elvitatja a már megszerzett babérjait.

Bár egyáltalán nem célom a nemi alapú tipizálás, mégis vannak olyan jellemzők, amelyek az apa-fia és anya-lánya viszonyban igen gyakran előjönnek, de természetesen nem csak ebben a formában jelenhetnek meg és nem kizárólag azonos nemű szülő és gyermek közt fordulhat elő, bár ott a leggyakoribb. Filmben tipikus példa erre a Szívek Szállodájában az anya és a lánya, akik – bár viszonyuk baráti és kiváló – az anya mégis a saját meg nem élt, félbe maradt kamaszkorát próbálja kompenzálni a kissé koravén lányán, aki édesanyja hóbortossága miatt inkább szülő szerepben van.

 

Férfiak és rangok

Péter ismert olimpikon. A gyereke elég tehetséges egy másik sportágban – talán nem véletlen nem a papa nyomdokain lépdel. Péter folyamatosan magához hasonlítja a fiát, és mindig azt bizonygatja, hogy annyi idősen ő már mennyivel előbbre tartott. Ő úgy mondja, ezzel motiválni akarja a gyereket, de valójában semmi motiváló nincs ebben a gyereke számára, inkább nyomasztó ez az állandó versengés.

 

Nők és szépség

Petra és Patrícia – anya és lánya. Anyuka folyton anya-lánya ruhákat vásárol maguknak, amelyben csillogtatni akarja fiatalságát, és apukától folyton azt kérdezgeti: Na ki a csinosabb? Ebből a kérdésből soha, senki nem tud jól kijönni, de legalább mindenki pocsékul érezheti magát a végén. Apuka lehet diplomatikus eleinte, de később rájön, hogy ha nem anyukát dicséri meg, akkor nincs este jutalom, de látja, hogy a gyerek megszenvedi édesanyja hibás működését, az is biztos. Ha pedig szól érte, akkor bizony eltörik a mécses.

Nagyon sok híres ember gyereke panaszkodik hasonlóról.

 

Apám is így csinálta

Ha a mélyére megyünk, akkor láthatjuk, hogy az el nem ismert kisgyerek verseng ilyenkor olyasvalakivel, akinek épp nincs módja és lehetősége szembe szállni vele. A versengő szülő minden ilyen esetben a saját sérült, gyermeki énjével van jelen a kapcsolatban. Sem a párjától, sem a gyerektől nem fog tudni reális visszajelzést kapni (vagy ha mégis, arra sértődéssel fog reagálni) mert ők a játszma résztvevői. Általában a felmenők, nevelők közt találunk egy ugyanilyen szerepben működő (immár nagy)szülőt, aki hasonlóan versengett a gyerekével, mint most a szülő a gyerekkel.

Ha végig gondoljuk, hogy a saját szüleink versengtek-e velünk bármiben, és hogy mi magunk szoktunk-e a gyerekkel eredmények tekintetében versenyezni, nos akkor az önismeret, az önvizsgálat lesz a segítségünkre. Saját szenvedő gyermeki énünk szenvedését egyébként könnyebb felismernünk és meggyógyítani magunkban, mint a saját ártó tevékenységünket. Az ÉN hatékonyan védi magát ilyenkor, és mindig lesz egy jó magyarázata rá, hogy „amúgy én nem vagyok olyan, de …” „csak azért csináltam akkor azt, mert …”

 

Mit tegyek, ha tetten értem magam?

Gondold át, mekkora a probléma. Ha nagyon erősen, folyamatosan jelen van és jelen volt az életedben ez a viselkedés, akkor érdemes lehet terapeutát felkeresni.

Ha csak néha kapod magad ezen, akkor pont elég, ha tudatosítod, hogy mikor szoktad ezt csinálni, és esetleg ezeken az élményeken végig menve elgondolkodsz, mi lehet az oka? Mi volt a legelső alkalom, amikor így viselkedtél? Mi az az élmény, ami mindennek a gyökere mögött van? Ha ezt felismered, és rajta tudod kapni magad, amikor mérgező szülőként viselkedsz, akkor egyszerűen önuralommal abba tudod hagyni ezt a viselkedést, sőt a gyerektől bocsánatot is tudsz kérni, ha már elszaladt veletek a helyzet egy káros irányba.  

 

A mérgező szülő 9 jellemzőjéből ha legalább 4 igaz rád, vagy a te szüleid egyikére, akkor fontos dolgod van a témával. 

Olvasd el cikksorozatunk többi részét is a mérgező szülői mintákról!

  1. A szülő érzései mindig fontosabbak
  2. Folyamatosan kritizálja, gúnyolja a gyerek külsejét
  3. Folyamatosan más gyerekekhez hasonlít (tesókhoz, stb.)
  4. Feltételekhez kötött szeretet jellemzi a kapcsolatukat
  5. Nem ismeri el a gyerek sikereit
  6. Bűntudatkeltéssel, érzelmi zsarolással próbál zsarolni, manipulálni vagy irányítani
  7. Folyton megszegi az ígéreteit
  8. Rovására viccel, rajta nevet, vagy pellengérre állítja

Illusztráció: Anastasia Gepp képe a Pixabay -en.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja