SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 dolog, amin feleslegesen aggódsz anyukaként

Tóth Nikolett [cikkei] - 2020-11-22
Egy ágyban alszunk, nem beszél, vannak napok, amikor szinte semmit nem eszik. Folyton hisztizik, képzeletbeli barátja van, fent van este 10-ig. Ez csak néhány azok közül, amiken mi anyukák aggódni szoktunk. Feleslegesen. Mutatjuk, hogy miért!
10 dolog, amin feleslegesen aggódsz anyukaként

1. Még mindig nem beszél, pedig már 2 éves. Autista?

Ne aggódj, mindennek eljön a maga ideje! A gyerekek beszédfejlődése nagyon eltérő lehet. Lehet, hogy a szomszéd kisgyerek már folyékonyan beszél, a Tiéd pedig még az első szavát sem mondta ki, csak halandzsázik. Minden gyerek más és mindenki más ütemben fejlődik. Ha aggódsz, vagy ráerőlteted magad a gyerekre, azzal csak ártasz. Nem attól fog megtanulni beszélni, hogy egy nap százszor elmondod neki, hogy mondd, mama. Általában óvodáskorra már mindenki beéri egymást, és folyékonyan, választékosan beszél. Ha a gyereked érti, amit mondasz neki és megcsinálja, amit kérsz tőle, akkor nem kell aggódnod.


2. Túl sokat eszik, el fog hízni?

Nem fog. Ha az első hónapokban jó az étvágya és sokat szopizik, az még nem jelenti azt, hogy dagi lesz. Hiába híznak az első félévben rekordgyorsasággal, később le fog lassulni a hízás üteme. Arra azért figyelj, hogy a hozzátáplálás alatt és a későbbiekben se kerüljön sok édesség az asztalra.


3. Alig eszik, szerintem fényevő! Alultáplált lesz?

Nem lesz. Vannak olyan csecsemők, akik lassan híznak, de ettől függetlenül folyamatosan gyarapszik a súlyuk. Nem tankönyv szerint kell enniük. Ha a kisbabád az ébrenléti időben aktív és jókedvű, akkor nem kell aggódnod amiatt, hogy éhes.


4. Sosem szokik le a szopizásról? Mi lesz, ha oviba megy?

Nem muszáj egyik napról a másikra leszoktatni. A gyerekek nagyon jól megtanulnak alkalmazkodni az új helyzetekhez. Ha egyik napról a másikra elválasztod, akkor, amikor még nem áll készen rá, az nagy traumához is vezethet. Ráadásul felnőttkorában olyan pótcselekvések is előfordulhatnak nála, mint a körömrágás, dohányzás vagy a mértéktelen evés. Egyszerűen csak hagyd, hogy tovább szopizzon, amíg maga le nem válik. Persze az oviban ezt nem lehet, de reggel és este megkínálhatod, ha kéri. Gyorsan meg fogja tanulni, hogy milyen más módon tud majd elaludni a többi gyerekkel az óvodában. Ezen nem kell aggódnod.


5. Egész nap hisztizik. Rosszul neveltem?

Egyáltalán nem. Csak épp abban az életkorban van, amit dackorszaknak hívnak. Ilyenkor tanulja meg, hogy hol vannak a határok, mit szabad és mit nem. Ha következetes vagy és szeretettel fordulsz felé, akkor hamar túljut ezen a korszakon és nem fog egész nap nyafogni, hisztizni és kiborulni.


6. Még mindig velünk alszik a nagyágyban, ez így marad örökre?

Semmi sem tart örökké. Egyszerűen vannak napok, amikor igényli a szülei közelségét, önmagától nem tud elaludni. Ha a nektek ez nem okoz kényelmetlenséget, akkor nyugodtan befészkelheti magát a baba az ágyatokba. Hidd el, visszasírod majd még azokat a napokat, amikor együtt aludtatok. Pár hónap múlva ugyanis magától fog kimászni onnan, hogy a saját szobájában aludja át az éjszakát.


7. Képzeletbeli barátja van, aggódnom kéne?

Semmiképp. Szakemberek szerint teljesen természetes, ha a gyerek egy képzeletbeli baráttal játszik, és vele osztja meg a napja történéseit. Nekünk felnőtteknek ez néha egy kicsit ijesztő tud lenni, de nem kell aggódnunk. Gyerekünk ilyenkor sajátítja el a szociális képességeit. Ráadásul ő is pontosan tudja, hogy az a barát nem létezik, csak a képzeletében.


8. Hiába próbálom altatni, legkorábban 10-kor alszik el. Mi lesz az óvodában?

Semmi. Akiket korán lefektetnek, azok a babák korán is kelnek reggel. Ha ez a család rutinjába nem beilleszthető, és a kicsikénk is szeret virrasztani, akkor nem kell ráerőltetni az este 8 órai lefekvést. Elég óvoda előtt pár nappal fokozatosan átszoktatni őt a korábbi elalvásra. Könnyen át fog állni, főleg mert a közösségben rengeteg inger éri majd, amitől hamarabb elfárad és korábban lesz álmos este.


9. Reggeltől estig izeg-mozog, ezerrel pörög. Hiperaktív lesz?

Nagy valószínűséggel nem. Egyszerűen csak abban az életkorban van, amikor felfedezi a világot. Gondolj csak bele, neki minden új, nem ér rá egész nap egy helyben üldögélni, amikor annyi látnivaló van. Semmi se köti le hosszú ideig, folyamatosan pörög, mozgásban van, még evés közben is ugrál. Ez teljesen természetes, ettől még nem hiperaktív vagy figyelemzavaros. Az ennél sokkal összetettebb probléma.


10. Jó anyuka vagyok? Nem rontom el?

Ne gyötörd magad ezen. A gyerekednek nem egy tökéletes anyukára van szüksége. Hanem egy kedves, szerető, gondoskodó felnőttre, aki vigyáz rá. És aki néha hibázhat is. Hiszen emberek vagyunk, mindenki tévedhet néha. De a szeretetet nem lehet elrontani.


Használd ki!

Egyszerűen csak élvezd ezeket a pillanatokat és ne görcsölj olyanokon, amiken felesleges. Ha folyamatosan aggódsz, akkor elmennek a legszebb éveitek. Amikor pedig majd kirepül a gyereked és ott ülsz a kanapén törökülésben, hidd el, mosolyogva fogsz visszaemlékezni arra, amikor egy ágyban aludtatok, vagy amikor még este 10-kor is a kisautót tologattátok.

Kép: Stephanie Pratt képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja