SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Suba a gubához, guba a subához?!

[cikkei] - 2004-03-15
Próféták, filozófusok, költők és moralisták tanítják nekünk évezredek óta, hogy mi, emberek alapjában véve egy nagy humán családhoz tartozunk. Ezt igen könnyű belátni, elhinni, mégis legtöbb embernél kizárólagosan intellektuális szinten erős ez a krédó, a gyakorlati gondolkodásban azonban nagyon gyorsan elfelejtik, mihelyst szembejön az utcán egy tipikus amerikai fej az indiai feleségével...


Suba a gubához, guba a subához?!

Sokak szerint a nemzetközi házasságok válhatnak az emberi faj modern kríziseinek egyik igen attraktív és hatékony gyógymódjává. A rasszizmus, a környezet pusztítása és az emberi jogi problémák úgy, mint a genetikai manipulációk rémének növekvő tendenciája mind könnyedén megoldásra találhat a nemzetközi házasságokon keresztül. Egy másik kultúrából származó személlyel házasságot kötni új határok áthágását, új világok felfedezését hozza magával! Mint ilyen, nemcsak megnyitja az utat az érzelmi gazdagodás előtt, hanem abban is segít, hogy a másik emberen keresztül magunkról, saját kultúránkról is többet tudjunk meg.

Dr. Garba Diallo, a helsingőri Nemzetközi Népfőiskola volt főigazgatója szerint: " Az ilyen kapcsolatokon keresztül az emberi faj genetikailag egészségesebbé, ugyanakkor toleránsabbá válhat hosszú távon. A nemzetközi házasságok a legérdekesebb kapcsolatfajták egyike férfi és nő között. Nemcsak a házasfeleket foglalja magában, hanem a közeli és távoli - a kapcsolatot helyeslő és helytelenítő - rokonokat, barátokat, szomszédokat, és persze részben a házasfelek eredeti kultúrális hátterét, mint különböző értékforrásokat is! Ez az oka annak, hogy a rasszisták és a "nemzetvédő" személyek, csoportok és rezsimek a nemzetközi házasságokat fenyegető jelenségnek fogják fel a saját ideológiájukkal szemben. Dél-Afrikában az apartheid évtizedeiben például tilos volt különböző származású embereknek házasságot kötni, és mindenki tud a nácizmus fajvédő tiltásairól...

Minél több ember választ magának partnert egy másik kultúrából, annál biztonságosabb és jobb lesz az emberi faj élete a földön."

Értsük meg egymást!

Mivel a kommunikáció a családban a mindennapi élet egyik legfontosabb tényezője, a különböző kultúrákból származó, különböző anyanyelvű házasfelek között mindig jelen van a félreértés, meg nem értés kockázata. Ezért nagyon fontos, hogy a választott kommunikációs nyelvet mindkét fél igazán jól beszélje - saját tapasztalataim alapján még öt év után is van mit csiszolni... Ilyen szempontból a monokultúrális házasságok jóval nagyobb előnyben vannak, az interkultúrális házasfelek viszont nagyobb motivációval rendelkeznek a nyelvtanulásra, különösen, ha az adott nyelvet a gyermekeiknek is tovább szeretnék adni.

A megértés nehézségei azonban nemcsak lingvisztikailag, hanem a szociális hátterek különbözőségéből is adódhatnak. Minél távolabbi két kultúra, annál nagyobb eltérések lehetnek az általuk képviselt értékrendszerek között - ezt persze behozzák a házasságba is a házasulandók. Extrém különbségek léphetnek fel nemcsak vallási, nyelvi vagy szociális téren, hanem a mindennapi szokások területén, az ételek, italok fogyasztása, ízesítése, még az étkezési stílus területén is!

Kapcsolatuk hajnalán a pár tagjai úgy érezhetik, még a különböző bőrszín, vallás vagy életfelfogás ellenére is szinte minden másban teljesen ugyanolyanok, s csodálják egymást. A hosszú távú kapcsolatban ugyanez a csodálat egymás idegesítésébe csaphat át, ha nem vagyunk elég toleránsak. Másrészről az igazság az, hogy még az egypetéjű ikrek  sem hasonlítanak annyira egymásra, mint amennyire szeretnének. Egy férj és egy feleség számára majdnem lehetetlen ugyanazt gondolni az élet fontos vagy akár a "csip-csup" dolgairól is. A nemzetközi házasságok tagjainak fokozottan fontos szem előtt tartaniuk, hogy nagy különbségek is léteznek, és azok meg is fognak maradni. Nem érdemes küzdeni ellenük.

Multikultúrális gyerekek


A nemzetközi házasságok gyümölcsei, az úgynevezett multikultúrális gyermekek nemcsak kisebb eséllyel lesznek rasszisták vagy bármilyen téren intoleránsak, de - amennyiben a család több nyelvet is használ a kommunikációhoz - a szellemi teljesítmények területén is kiemelkedő sikereket érhetnek el. Ugyanis minél több nyelvet beszél készségszinten valaki, annál rugalmasabb, gyorsabb a matematikai gondolkodása, és a különböző nyelvek különböző ritmusa, pergése a zenei érzékükre is pozitívan hat!

Fizikai adottságait tekintve a legtöbb félvér gyermek kiemelkedően bájos, harmonikus arcú és alkatú, mindamellett erős, ellenálló szervezettel rendelkezik - mintha a Természet mindkét szülőjéből a legjobb tulajdonságokat emelte volna ki, hogy egybeötvözhesse!

Ezekre a gyerekekre azonban olyan veszélyek leselkedhetnek, amelyeket a józan ész fel sem tételezne. Különösen a félvér, tehát különböző rasszokból származó gyermekek lehetnek kitéve kegyetlen, durva bánásmódnak vagy hátrányos megkülönböztetésnek, gúnyolódásnak a közösség egyes tagjai részéről. Bár hazánkban - szerencsére - jóval nagyobb mértékű pozitív hozzáállás tapasztalható az ilyen gyerekekhez, mint ellenséges megnyilvánulás, ez főleg addig érvényes, amíg "kis aranyos" a gyerek. Ha megnő és már nem olyan aranyos, akkor könnyen megkaphatja a "koszos nigger"-t akkor is, ha valakit meglök a buszon. Egyik saját kisfiamnak azonban még fel sem kellett nőnie: tizenegy hónapos volt, amikor egy orvosi rendelő várójában egy bőrfejű megpróbálta leköpni...

Ezeket az extrém eseteket levéve a legnagyobb veszély, ami egy multikultúrális gyermekre leselkedhet, a szülők válása. Ha a kapcsolat megromlott, és a szülők úgy döntenek, kilépnek belőle, általában mindketten visszatérnek saját nemzeti identitásukhoz és kultúrális környezetükhöz, talán egy kissé fel is lélegeznek: nem kell többé erőn felül alkalmazkodni. A gyermek azonban nem tudja a bőrét és a nyelvét  kettétépni. Az addigi multikultúrális közösségből (rokonok, barátok mindkét részről) hirtelen kiesik, ideje nagy részét egyik szülőjénél és annak monokultúrális környezetében (rokonok, barátok) tölti. Ahová egyre inkább beilleszkedik, ugyanakkor sohasem teljesen, hiszen már külsejével is kilóg a sorból! A másik szülő környezetével viszont fokozatosan elveszheti a gazdagító kapcsolatot, idegenkedni fog tőlük, és ők is tőle. Előbb-utóbb eljut odáig, hogy ő részben ezek az emberek közül származik, s ez önértékelésének, önbizalmának drasztikus csökkenéséhez vezethet.

Ezért a multikultúrális gyermekek szüleinek fokozott a felelősségük kapcsolatuk, házasságuk működőképességének megőrzésében, ami nagyfokú érzelmi érettséget és kompromisszum-készséget követel meg. Úgy is mondhatnók, a szülőknek boldognak kell maradniuk gyermekeik érdekében...

Jóslatok és tények

Mekkora az esélye a nemzetközi házasságot kötött házasfeleknek az együttmaradásra? Sokan azt gondolják, annyi nehézség elé állítja az ilyen házasság a benne élőket, hogy azok nagyobb arányban bomlanak fel, mint a monokultúrális kapcsolatok. A gyakorlatban azonban ugyanolyan mértékűek mindenfajta házasság esélyei. Bár nehezebb, több tanulni- és elfogadnivalót kíván meg a nemzetközi házasság (olyat is, amit igazán nem szeretünk), másrészről nagyon érdekes és monotonnak soha nem mondható, mivel ugyanezek a házasságok potenciálisan egzotikusabbak és romantikusabbak.

Ha tehát olyan, életre szóló és mindennapos kihívásra vársz, amelynek ha megfelelsz, hatványozottan leszel boldog és széles látókörű, kedves olvasó, nézz csak bátran körül egy jó kis férj vagy feleség után - a széles NAGYVILÁGBAN!

forrás: djembe 1997, baráti, saját tapasztalatok

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja