SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Otthon tarthatom a gyerekemet, ha túl sok a fertőzött a lakóhelyemen? Mikor kérhető a magántanuló státusz?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-09-26
A 2020/2021-es tanév negyedik hetében és egyben a koronavírus második hullámában járunk. Egyre több szülőben merül fel a kérdés, hogy van-e lehetősége kivenni a gyermeket az iskolából vírus idején, ha otthon veszélyeztetett családtagok is vannak.
Otthon tarthatom a gyerekemet, ha túl sok a fertőzött a lakóhelyemen? Mikor kérhető a magántanuló státusz?

Fontos információ a szülők számára, hogy a magántanulói státusz a tavalyi évben megszűnt, helyébe 2019. szeptember 1. napjával az egyéni munkarend intézménye lépett. Ugyancsak lényeges változás, hogy most már nem az igazgatóhoz kell benyújtani a kérelmet, hanem a Kormány az Oktatási Hivatalt jelölte ki arra, hogy felmentést engedélyezzen a tankötelezettség iskolába járással történő teljesítése alól.

Ki kérheti az egyéni munkarendet?

Kiskorú esetén törvényes képviselő, illetve nagykorú tanuló esetén maga a tanuló kérheti akkor, ha a tanuló egyéni adottsága, sajátos helyzete indokolja, és a tanuló fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából indokolt.

Fontos változás, hogy míg korábban évközben is lehetett kérvényezni a magántanulói státuszt, az egyéni munkarendre vonatkozó kérelmet kizárólag az adott tanév első napját megelőző június 15-ig lehet benyújtani. Kivételes esetekben, vagyis ha olyan körülmény merül fel, amely teljes mértékben akadályozza a tanulót, a kérelem év közben is benyújtható. Részleges egyéni munkarendre nincs lehetőség, tehát nincs arra mód, hogy csak bizonyos tanórák alól adjon felmentést az Oktatási Hivatal.

Mire van szükség a kérelem benyújtásakor?

Az Oktatási Hivatal vizsgálja az egyéni adottságot, a sajátos helyzetet, illetve azt, hogy a tanuló fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából előnyös-e a tanulmányok egyéni munkarendben történő folytatása.

Betegség, tartós gyógykezelés esetén szakorvos által aláírt és lepecsételt igazolás szükséges, mely igazolja, hogy a tanuló tartós gyógykezelés alatt áll. Amennyiben a gyermek sajátos nevelési igényére vagy beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségére tekintettel nyújtanak be kérelmet, a pedagógiai szakszolgálat hatályos szakértői véleményét veszik alapul.
Ezekben az esetekben az Oktatási Hivatal nem bírálja felül a szakértők véleményét.

Mire számítson a szülő és a gyermek az egyéni munkarend során?

Az egyéni munkarend időszaka alatt:

  • a tanuló mentesül a kötelező tanórai részvétel alól, felkészítéséről a szülő gondoskodik
  • sajátos nevelési igény, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekre tekintettel benyújtott igény esetén az oktatásról, felkészítésről az iskola köteles gondoskodni
  • tartós betegség esetén a tanuló felkészítéséről, osztályozásáról az iskola köteles gondoskodni
  • ha a tanuló kéri, akkor az iskola igazgatójának előzetes engedélyével rész vehet a tanórákon, foglalkozásokon, illetve a napközis és tanulószobai foglalkozásokon
  • a tanuló magatartását és szorgalmát nem kell értékelni
  • a tanuló félévi és tanév végi osztályzatainak megállapításához osztályozó vizsgát kell tenni valamennyi tantárgyból
  • külföldi tartózkodás esetén a félévi minősítés az igazgató döntése alapján mellőzhető

Ha az egyéni munkarend alatt a tanuló saját hibájából nem jelenik meg a vizsgán, vagy két alkalommal nem teljesíti a követelményeket, a következő félévben nem vehet részt egyéni munkarendben.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja