SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

UNICEF jelentés: Hollandiában a legjobb gyereknek lenni, az USA-ban a legrosszabb a magas jövedelmű országok közül

Családinet [cikkei] - 2020-09-03
Öngyilkosság, boldogtalanság, elhízás és alacsony tudományos, valamint társas készségek jellemzik a gyermekkort a magas jövedelmű országokban az UNICEF Innocenti Kutatóintézetének legújabb jelentése szerint. Hollandiában, Dániában és Norvégiában a legjobb gyereknek lenni az EU és az OECD országai közül, míg a rangsort Chile, Bulgária és az Egyesült Államok zárja - áll a tanulmányban.
UNICEF jelentés: Hollandiában a legjobb gyereknek lenni, az USA-ban a legrosszabb a magas jövedelmű országok közül

A Worlds of Influence című jelentés, az UNICEF 20. éve megjelenő tanulmánya (ún. Report Card) azt mutatja be, hogy milyen tényezők befolyásolják a gyerekek jóllétét a magas jövedelmű országokban. A jelentés országos és nemzetközi felmérések (PISA-mérés, WHO, UNICEF, Világbank stb.) adatait veszi figyelembe és használja fel arra, hogy az EU és az OECD-országokat a gyermekek mentális és fizikai egészsége, tudományos ismeretei és szociális készségei szerint rangsorolja. E mutatók alapján Magyarország a 15. helyet foglalja el Németország (14. hely) és Ausztria (16. hely) között. Magyarország a gyerekek készségei terén teljesített a legjobban (13.), a gyerekek mentális egészsége alapján a 15. helyet kapta, míg a fizikai egészségük szerint a 21.-et. A térségből Magyarországot csak Szlovénia (9. hely) és Horvátország (11. hely) előzte meg.

Mentális egészség

A jelentés többek között a 15 éves gyerekek élettel való elégedettségét vizsgálta. Az országok többségében a gyerekek kevesebb mint négyötöde elégedett az életével, azonban nagyok a területi eltérések. A lista élén Hollandia végzett, ahol 90 százalék mondta azt, hogy jól érzi magát a bőrében, míg Törökországban ez az arány mindössze 53 százalékos. A top ötben helyet kapott Hollandia mellett Mexikó, Románia és Finnország is. Magyarországot a jelentés e téren a 16. helyre rangsorolta 77 százalékkal: idehaza pont annyian elégedettek az életükkel a tinik közül, mint Ausztriában és Szlovákiában.

Arra a kérdésre, hogy mi határozza meg jóllétüket, a gyerekek kihangsúlyozták a jó minőségű – családi és kortárs - kapcsolatok fontosságát. A mentális egészség a jóllét egyik kritériuma, a támogató kapcsolatok, az értelmes családi programok és a gyerekek bevonása a döntésekbe jelentősen növelhetik a pszichés egészséget. A felmérés megállapításai szerint sokkal rosszabb mentális állapotban vannak azok a gyerekek, akiknek a családja kevésbé támogató, vagy akiket rendszeresen ér bántalmazás a kortársaik részéről (bullying).

A tanulmány kitér az öngyilkossági halálozási adatok bemutatására is: a gazdag országokban 100 ezerből még mindig átlagosan 10 15-19 év közötti fiatal vet véget saját kezével az életének és ezzel az öngyilkosság vezető haláloknak számít a körükben. Görögországban (1,4 fő), Portugáliában (2,1) és Izraelben (2,2) a legalacsonyabb az öngyilkossági ráta a 15-19 éves kor közötti serdülők között, míg Litvániában a legmagasabbak az adatok (18,2 fő). Magyarország (4,5) a lista 14. helyén található.

Egészség

Az 5-14 éves gyermekek halandósági mutatóiból is erős területi különbségek rajzolódnak ki. A legrosszabb helyzetben lévő Mexikóban négyszer annyi 5-14 éves kor közötti gyerek hal meg, mint Luxemburgban, Dániában, Finnországban, Norvégiában, Írországban vagy Svájcban. Luxemburgban ezerből 0,36 gyerek hal meg a 14. születésnapja előtt, míg Mexikóban 2,47. Magyarország a listán a 27., idehaza éppenhogy egy alatt marad a korosztály halálozási aránya.

A gyerekek fizikai egészségét vizsgálva megjegyezhető, hogy a magas jövedelmű országokban az elmúlt években nőtt az elhízás és a túlsúly aránya a gyermekek körében. Az elhízás növekedése az életstílus változásával és az élelmiszerek előállításának és reklámozásának nem megfelelő szabályozásával áll összefüggésben. Nagyjából minden harmadik gyerek elhízott vagy túlsúlyos a kutatásban vizsgált összes országot tekintve, ez az arány pedig Dél-Európában meredeken emelkedik tovább. Az Egyesült Államokban a legmagasabb az elhízás aránya (42%), ezt követi Új-Zéland (39%) és Görögország (37%). Magyarországon 28 százalék az elhízott vagy túlsúlyos gyerekek száma, ezzel az ország a 41 vizsgált állam közül a 23. helyen áll.  Szintén átlagosnak mondható a testükkel elégedetlen hazai 11, 13 és 15 éves gyerekek aránya. A magyar tinédzserek 32 százaléka túl kövérnek, 15 százalékuk túl soványnak tartja magát.

 

Képességek, készségek

Az OECD és az EU országaiban a gyermekek átlagosan 40%-a nem rendelkezik 15 éves koráig az alapvető olvasási és matematikai készségekkel. A Bulgáriában, Romániában és Chilében élő gyermekek a legkevésbé jártasak ezekben a készségekben, míg Észtországban, Írországban és Finnországban élők vannak a legjobb helyzetben. Magyarország az olvasási és matematikai készségek tekintetében a 27. helyen áll.

A felmérés során a legtöbb gyerek egyetértett azzal az állítással, hogy könnyen teremt barátságot, a megkérdezett országok közel felében azonban a gyerekek egynegyede úgy értékeli, hogy nem könnyű számára a barátkozás. A chilei, japán és izlandi gyerekek a legkevésbé magabiztosak ezen a területen. A felmérés szerint a 15 éves magyar gyerekek 79 százaléka könnyen barátkozik. A többi országhoz hasonlóan hazánkban is boldogabbak azok a gyerekek, akik rendszeresen játszanak a szabadban, mint azok, akik nem.

A jelentés az országokat a gyermekek jóllétét támogató politikáik és más tényezők, többek között a gazdaság, a társadalom és a környezet alapján is rangsorolja. Norvégia, Izland és Finnország rendelkezik a gyermekek jóllétét célzó szakpolitikával és intézkedésekkel. Törökországban, Mexikóban és Görögországban a legrosszabb a helyzet. Magyarország e területen a 26. helyet szerezte meg.

„Legyünk akár válságban, akár békés időszakban, a családoknak támogató kormányokra és munkahelyekre van szükségük ahhoz, hogy boldog és egészséges állampolgárok következő generációját neveljék fel” – mondta Fayaz King, az UNICEF ügyvezetőigazgató-helyettese. „A gyermekekbe való befektetés közvetlen befektetés a jövőnkbe.”

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja