SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A '90-es évek játékai és emlékei: így telt a gyerekkor 30 évvel ezelőtt

- 2020-01-07
Ha Te is a 90-es években nőttél fel, bizonyára neked is ismerősök lesznek ezek a tárgyak és élmények. A Te gyereked mennyit ismer ezekből?
A '90-es évek játékai és emlékei: így telt a gyerekkor 30 évvel ezelőtt


Tetris

Talán a legelső olyan elektromos játék, ami komoly függőséget tudott kialakítani. Pofonegyszerű szabályai voltak, szülő és gyerek egyaránt rákattant. Az idei nyár pedig újra visszahozta a köztudatba egy internetes kihívás formájában.

Tetris

 

Dallas

Mai tudatos médiahasználó szülői fejjel szinte elképesztő, hogy annak idején még az óvodások is Jockey ármánykodását és Samantha részeg ámokfutását nézték a szüleikkel péntek esténként. A Dallas jelentette számunkra a Nyugatot, azt a gazdagságot, ami hamarosan talán számunkra is elérhető lesz. A sorozat bő egy évtizedes késéssel érkezett meg hozzánk, mégsem tűnt avíttnak.

Pár éve újra játszani kezdték a tévében, és számtalan egykori nézője tette fel magának a kérdést: mégis mit szerettünk annak idején ezen a nevetséges ócskaságon?

Dallas

Kép: TeeVees Greatest/youtube


Telefonkártya

Hatalmas újítás volt 1992-ben a telefonkártya bevezetése: végre nem kellett apró után kutatni, az 50 és 120 egységes kártya az addigiakhoz képest soha nem látott hosszúságú beszélgetéseket tett lehetővé. Ha pedig lehetővé tette, éltünk is vele: a telefonfülke előtti kígyózó sorok megszokott részei voltak az utcaképnek.

A telefonkártyában a legjobb az volt, hogy gyűjteni lehetett. Minél ritkább volt a kiadás, annál értékesebbnek számított: volt, aki egy Game Boyt is odaadott egy nehezebben beszerezhető darabért.

Telefonkártya

 

BRAVO Magazin

Az IM (Ifjúsági Magazin) és Popcorn mellett talán ez volt a legnépszerűbb olvasmány. A német Bravo magyarországi kistestvére érdekes információkat tartalmazott hazai és külföldi hírességekről, de a többség nem ezért, hanem a méltán híres Szerelem, szex, gyengédség rovatért vásárolta. A kérdések nagy részéről nehezen volt eldönthető, hogy az elégtelen szexuális nevelés ékes bizonyítékai, vicces kedvű fiatalok agymenései, vagy – amit már akkor is sokan rebesgettek – valójában a szerkesztőség tagjai hozzák össze őket, valószínűleg mindhárom esetre akadtak példák.

A levelek egy része inkább unalmas volt („Tetszik egy fiú, mit csináljak?”), voltak köztük szomorúak („13 éves vagyok és terhes, a szüleimnek nem merem elmondani, mit tegyek?”) és néhány kimondottan szórakoztató is („Terhes vagyok a tanáromtól, azt javasolta, mondjuk azt, hogy egy UFO megerőszakolt, de a szüleim UFO-pszichológushoz akarnak vinni, mi lesz most?”). A 9 évesen a Micimackóra felizguló gyerek, illetve a fikusza által megerőszakolt lány esetét pedig még ma is egy egész generáció emlegeti.


Papíralapú levelezés

Talán ez volt az utolsó nemzedék, amelyik a távoli barátaival papíralapú levelezéssel tartotta a kapcsolatot. Az ifjúsági magazinok tele voltak levelezőtárs-kereső hirdetésekkel: ilyenkor a feladó elmondta, hány éves, milyen nemű és korú, és milyen zenei ízlésű gyerekkel szeretne levelezni. Az évtized végére – valószínűleg az idegennyelv-oktatás színvonalasabbá válásának hatására – egyre gyakoribbá váltak az angol és német nyelvű levelezőpartnert kereső hirdetések is. A színes tollak, illatos levélpapírok, mehesősös borítékok, matricák a mennyországot jelentették a kislányoknak, de a fiúk is ugyanúgy szerettek titokzatos idegenekkel megismerkedni, barátságot kötni, éveken át levelezni.

Levelezés

Kép: Bru-nO / pixabay


Tamagocsi

A legnagyobb tragédia, ami érhetett egy gyereket 1998 környékén, az az volt, ha halálra éheztette a tamagocsiját. Az eredeti japán verziót rendszeresen gondozni kellett, mert ha meghalt, mehetett a tamagocsi-temetőbe (ugyanis ilyen is volt!), a jóval olcsóbb kínai utánzatot azonban egy gombnyomással újra lehetett éleszteni – nem csoda, hogy mindenki inkább ezt választotta.

A digitális állatka feladata egyébként az volt, hogy megtanítsa a gyerekeknek a felelősségvállalást, nagyjából fél év alatt azonban kiment a divatból.


Polly pocket, Sütibaba, Kinder figurák...

A muffinná összehajtható, illatozó babák, és az összecsukható házak az apró lakosaikkal kislányok ezreit vették le a lábukról. Nagyon szerencsésnek számított, akinek több is volt belőlük - nagyobb gyűjteményt azonban csak a tehetősebb családok gyermekei halmozhattak fel belőlük. A többiek a Kinder-tojások figuráit gyűjtötték (pingvin, krokodil, víziló - mi is volt még?).


Nintendo

Az x-box "nagypapája": aki rákattant, ugyanúgy naphosszat el tudott játszani vele, ahogy a mai gyerekek is (ó, ha tudnák, hogy a szüleik is ugyanilyenek voltak... :) ).
Az egyetlen különbség talán az volt, hogy akkoriban nem zombikat vagy más szereplőket irtottunk: véres és kegyetlen jelenetek helyett gombák fejére ugráltunk a virtuális énünkkel, vagy épp két mókust próbáltunk végigküzdeni az akadálypályákon. Akkoriban szerencsére még nem tudunk online játszani, így a névtelen sértegetések és beszólások ismeretlenek voltak előttünk.


Másolt CD-k, kazetták

Kazettát vagy főleg CD-t legfeljebb születésnapra vagy karácsonyra kaphattunk, olyan drága volt. Senki sem keseredett azonban el, hiszen könnyen át lehetett másolni a barátunkét. Ez is tipikus kelet-európai ügyeskedés volt egyébként: az angol diákcserén elképedve kérdezte a fogadó család, hogy ugye nem egymásról másolunk, hiszen az lopás? („Nem, dehogy. Magunknak másoltuk át, hogy ne az eredeti sérüljön meg az úton”).

Ennek egy speciális változata volt, amikor óráig ültünk a rádió előtt, várva, hogy végre a kedvenc slágerünket játsszák, és fel tudjuk venni kazettára. Ugyan az eleje néha lemaradt, a végébe pedig belebeszélt a műsorvezető, de ennyi kellemetlenséget el kellett viselni a cél érdekében.

CD

Kép: maxmann / pixabay


Kretén magazin és Garfield magazin

A minőségi szórakoztatás alapművei. Garfield fanyar humora, flegma stílusa gyerekek ezreit vonzotta, az újság mellett pedig gyűjthettünk belőle zsebkönyveket is, matricákat, levélpapírt...
A Kreténben olyan kifinomult poénokat lehetett olvasni, mint egy angol szóvicc a fakanál szóra. Minden szülőnél máshol volt a határ, nálunk a Kretént még elnézték, bár helytelenítették, az ennél is alpáribb Morbidot és Mórickát azonban kíméletlenül elkobozták és kidobták. Mi pedig az éj leple alatt kikukáztuk.

Te mit tennél hozzá a listához?

Kapcsolódó cikkeink:

Borítókép: Ben Sutherland/flickr

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja