SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyerekek igenis megérzik az apa hiányát

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-01-03
Hiába terjed manapság egyre szélesebb körben az a vélemény, hogy az anya és az apa teljesen felcserélhető egymással, a szakemberek és az érintettek mégis azt vallják, az apa olyat tud adni a gyerekének, amit az anya soha - és a hiánya sokáig elkísér.
A gyerekek igenis megérzik az apa hiányát

A 2011-es népszámlálási adatok alapján hazánkban 464 ezer nő nevelte egyedül a gyermekét. Arról nincs – hiszen nem is lehet – statisztika, hogy ebből hány gyermek ápol közeli kapcsolatot a külön élő apjával, és hányan vannak, akik életéből teljesen vagy majdnem teljesen hiányzik az édesapa. A jelenség azonban sajnos létezik, és hatalmas lelki terhet ró a magára maradt anyára és gyermekre. Hiszen az apa az anya legnagyobb erőfeszítései ellenére sem pótolható teljesen.


Az apa szerepe a családban

Ranschburg Jenő szavaival élve az apa feladata az, hogy a gyereket „átemelje a küszöbön”. Kezdetben az anya adja a biztonságot, ő hozza létre a „belső kört”, és az apa dolga, hogy ezt kitárva a gyereket kivezesse a külvilágba. A fiúknak férfias viselkedésmintákat mutat, a lányokat pedig dicséreteivel, bókjaival a nőiességükben erősíti meg.

Ideális esetben persze. Hiszen sajnálatosan gyakran fordul elő, hogy az apa inkább negatív mintát mutat. János Valéria pszichológus szerint a mérgező apánál még a jelen nem lévő is jobb: „a negatív minta sokkal nagyobb károkat okoz a gyerekben, mint ha egyáltalán nincs apa. Egy erőszakos, domináns, kritizáló, megalázó, gúnyolódó apa jóvátehetetlen károkat okoz a gyermeki lélekben. Sokkal károsabb egy ilyen apa állandó jelenléte, mint az apa hiánya.”

(Olvasd el ezt is: Apa nélkül felnőni)

A gyermekkel magára maradt anya általában megrázza magát, és egyedül próbálja meg mindkét szerepet betölteni. Ha ez száz százalékosan nem is fog sikerülni neki, képes lehet egyedül is sikeresen felnevelni a gyermekét, ehhez azonban a pszichológus szerint arra van szükség, hogy ne érezze úgy, hogy gyermekével ketten vannak a világ ellen. Ne sajnálja, ne féltse túl a gyerekét, inkább alkosson szabályokat, ragaszkodjon azok betartásához, és keressen olyan férfimintát – nagypapát, edzőt, esetleg egy jó pedagógust –, akitől a gyerek megtanulhatja a pozitív férfias szerepeket.
 

Lehet-e az új párunk a gyerek "új apja"?

Hogy a nevelőapa valóban a vér szerinti helyére léphet-e, sok tényezőtől függ. Mennyi idősen ismerte meg a gyereket? Milyen a gyerek kapcsolata a vér szerinti apjával? És a nevelőapával? Egyáltalán, akar-e a férfi apaszerepbe kerülni (ami akkor, ha egy gyerekes nővel köti össze az életét, valamilyen szinten elkerülhetetlenné válik).

Hazánkban évente nagyjából 100 rokoni örökbefogadás történik, amelyek többsége házastársi örökbefogadás. Leginkább jellemző esete szerint az anya új férje veszi a nevére az egy ideje már közösen nevelt gyermeket, a folyamat azonban nem ennyire egyszerű: csak abban az esetben van rá lehetőség, ha a vér szerinti apa elhunyt, soha nem is volt bejegyezve apának, vagy hivatalosan lemond a gyermekről. Ilyenkor tehát meg kell az apát keresni, és rávenni, hogy aláírja a lemondó nyilatkozatot. A gyerekek innentől az új férj vezetéknevét viselik, aki teljes jogú szülőként szerepel a későbbiekben.


Mit mondjuk a gyereknek?

Mit tegyünk akkor, ha az apa önként és végleg lépett ki az életünkből? Ha évente egyszer látogatja a gyereket, vagy akár több évre is eltűnik?
"A magukra maradt anyák számára nem kell bemutatni, milyen fájdalmas gyermekük szemébe nézni, amikor a köddé vált apukájukról kérdezősködnek. Vegyes érzelmekkel kell ilyenkor megbirkóznunk, de fontos, hogy bármit tett is, soha ne szidjuk a kicsi előtt a másik szülőt. Egy gyereknek sem szabadna azt éreznie, hogy a két személy, akikből ő létrejött, ki nem állhatják egymást.
Sokan kegyes hazugságokhoz folyamodnak ilyenkor. Úgy gondolják, hogy a gyerek nem érezheti azt, hogy az apja nem kíváncsi rá, eldobta őt. Talán kevésbé hat károsan, ha úgy tudja a kicsi, hogy azért nem keresi apa, mert sokat dolgozik, mert messze lakik, mert folyton ügyeletben van... évek múltán persze sajnos rá fog jönni, mi a helyzet, de később talán könnyebben fel tudja dolgozni a csalódást, és nem válik az élete részévé a gondolat már pici korától kezdve, hogy ő nem szerethető, rá nem kíváncsi az apja.
A fájdalmas felismerés és csalódás azonban sajnos elkerülhetetlen. Hogy azok tesznek-e jót, akik már pici korban közlik a fájdalmas tényeket, vagy azok, akik próbálnak időt nyerni, ezzel azonban évekig tartják felesleges reménykedésben a gyermeket... azt nehéz lenne megmondani. Az biztos, hogy a legfontosabb feladat ilyenkor a kicsi önbizalmának növelése, a feltétlen szeretet, a meleg, családi fészek és érzelmi biztonság biztosítása. Ezekkel felvértezve remélhetőleg kisebb megrázkódtatással jár majd számára a későbbiekben a felismerés, amit egy ideig elodázhatunk, de el nem kerülhetünk"
- írja egy egyedülálló anya.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Bob_Dmyt / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja