SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A boldog házasság 12 gyilkosa

Családinet [cikkei] - 2016-03-22
Nehéz munka egy jól működő házasságot kialakítani és fenntartani, de a boldog párok azt mondják, megéri. Ha te azonban mégis be akarod biztosítani, hogy a frigyetek a katasztrófába vezessen, íme, 12 dolog, ami biztosan kivégzi a kapcsolatot.
A boldog házasság 12 gyilkosa

1. Egymást kritizáljátok

Kultúránkban sajnos gyakorta hallani párokat, amint letorkolják egymást. Egy kevés, rossz szándéktól mentes élcelődés persze még egy kapcsolatnak sem ártott meg, sőt, egy egészséges kapcsolatot épít. Ezzel szemben a folyamatos szidalmazás, piszkálódás sosem vezet jóra. Ha szinte csak rossz dolgokat tudsz mondani, mikor a párod szóba kerül (mindegy hogy szemtől szembe, vagy a háta mögött panaszkodsz), a házasságotok komoly bajban van.
 

2. Nem érdeklődtök egymás mindennapjai iránt

„Drágám, milyen napod volt?” – egy jól ismert klisé, egy valódi tartalom nélküli kérdés, melyet unalomig ismételtünk. Talán a válaszra sem figyelünk, egy idő után pedig fel sem tesszük már. Pedig, ha fenn akarjuk tartani a kommunikációs csatornát a párunkkal, tovább kell kérdeznünk. Ez persze nem jelenti, hogy minden estének végeláthatatlan monológokról kell szólnia a reggeli kávétól az esti cipőlevételig. De kifizetődő, ha legalább nagy vonalakban, a jelentősebb sikerekről, vagy épp kudarcokról meghallgatjuk kedvesünk mondandóját. A hosszabb beszélgetéseket tartogassátok a „randevúkra” (lásd 3. pont).
 

3. Felhagytok a „randevúzással”

Persze roppant nehéz időt és energiát szakítani randizásra, mikor annyi dolgotok van, mindegy, hogy iskolát végeztek épp, dolgoztok szüntelen, vagy pelusokban gázoltok térdig. Az életet végső soron az elfoglaltság uralja, a karrier építése, önmagunk képzése gyermekeink szebb jövőjéért, akiket nevelgetünk. De ha nem szorítotok ki egy kis időt, ami csakis a tiétek, egy nap arra ébredtek majd, hogy a gyerekek kirepültek, a munkában sincs több fok a szamárlétrán…és fogalmatok sincs, ki az az idegen, aki mellett ébredtek minden reggel.
 

4. Nem mutatjátok ki a vonzalmatokat egymás iránt

Rendben, nem vagytok már kamaszok, de ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondanotok az incselkedésről, puszikról, ölelésről, összebújásról, kézfogásról. Ezek az apró jelzések tudatják a másikkal, hogy még mindig szeretitek és akarjátok egymást. Persze a szex is fontos (akár ritkábban, akár gyakrabban kerül rá sor, mint régen), de szakítsatok időt a bensőséges érintkezés más módjaira is annak érdekében, hogy a házasság erős maradjon.
 

5. Nem beszéltek a házasságotokról

A gimiben, fősulin mindig mindenki a kapcsolatáról beszélt és ezen nem ritkán jókat nevettünk. Akik együtt jártak, csak egymásról csacsogtak, mélyen szántó elemzéseket folytattak ahelyett, hogy megélték volna a kapcsolatot. A házasságban ennek az ellenkezője fenyeget. Némelyek olyannyira elkényelmesednek a napi rutinban, hogy elfelejtenek időnként leülni arról beszélgetni, milyen is a közös életük valójában. Persze ezzel sem kell túlzásba esni, de ha soha nem szakítotok időt arra, hogy átbeszéljétek a kapcsolatot, az elutasítóvá és érzéketlenné tesz a párotokkal szemben.
 

6. Leszóljátok egymás családját

A másik családjával való összhangba kerülés része a házasság nehézségeinek, minden párnak meg kell találnia az egyensúlyt a két család igényeinek kielégítése közben. Bár egy nyílt és őszinte beszélgetés, melyben mindkét család dilijei terítékre kerülnek, egészséges is lehet, azonban a párod rokonaira, főleg a szüleire durva megjegyzéseket tenni otromba dolog és egyértelműen tilos. Ha róluk beszélsz, óvatosan fogalmazz, mert vékony jégen jársz. Ne feledd, a kedvesed hűsége Neked szól, nem kényszerítheted arra, hogy folyton a családjával kapcsolatos rossz véleményedet hallgassa. Ezzel csak rosszallást, megbántódást, sértettséget viszel a házasságodba.
 

7. Nincs közös családi kasszátok

A férjemnek és nekem külön bankkártyánk van, így biztosítva, hogy tudjunk egymásnak vásárolni anélkül, hogy a másik látná a számla végösszegét. Mindkettőnknek megvan a saját költőpénze, de a bankszámlánk közös, „ami az enyém, a tiéd is” alapon. A közös kassza erősíti a kapcsolatba vetett bizalmat. Ahol csak „enyém” és „tiéd” létezik, ott nincs „miénk” és az életetek is ketté válik. Nem házastársak, csupán lakótársak lesztek.
 

8. Csak a gyerekekről szól az élet

A házasság előtérbe helyezése manapság sok családnál nem divat, akiknek csemetéik körül forog az egész világ. Szülőnek lenni persze áldozatot is jelent, melyet gyermekeinkért hozunk, de soha ne áldozzuk fel a párkapcsolatunkat is a gyereknevelés oltárán. Ha így tesztek, azt a kicsik is megsínylik, akik végső soron, felcseperednek, elköltöznek. A ti eskütök viszont úgy szól: „…míg a halál el nem választ.”
 

9. Gyűjtögetitek a sérelmeket

Semmi sem végez ki gyorsabban egy kapcsolatot, mint ha észben tartjuk a partnerünk minden egyes botlását, hibáját – és ezt az összes adandó alkalommal fel is hánytorgatjuk. Ha minden apró félreértés oda vezet, hogy végül több hónappal, évvel korábbi sérelmeket vágtok egymás fejéhez, a kapcsolat kínszenvedéssé válik. A problémákat meg kell beszélni és megbocsátani a hibákat. A hosszas rágódás az ilyen régi csontokon csak megmérgezi a kapcsolatot és a lelki békéteket is.
 

10. Megszegitek az ígéreteket

Legyenek azok kisebb, vagy nagyobb horderejűek, az ígéretek sorozatos be nem tartása nagyon ártalmas. Persze a hűtlenség a legnagyobb szakadás egy házasság szövetén, melyet roppant nehéz (ha nem is lehetetlen) befoltozni. Ám a kisebb ígéretek megszegése – például, hogy elviszed a gyerekeket a játszótérre – is rombolja a kapcsolatot, ha nem is olyan gyorsan. Ha nem tudtok bízni egymásban, a házasságotok pengeélen táncol.
 

11. Elhanyagoljátok a barátaitokat

Még akkor is, ha a házastársad a legjobb barátod, kell időt és energiát áldoznotok a régi barátságokra. Ha az egyetlen fix pont vagy, amibe a másik belekapaszkodhat, az túl nagy teher egyetlen ember számára. Bármilyen tökéletes is a férjed, nem tud neked megadni egy olyan beszélgetést, amit csak a legjobb barátnőd képes. Oszd meg a sztorikat egypár emberrel, beszélgess másokkal is, túlságosan nagy elvárás minden szerepet a házastársunktól várni.
 

12. Elfelejtitek miért is szerettetek egymásba

Már néhány év házasság után is könnyű elfeledkezni a társunk jó tulajdonságairól és ezek helyett csak a rosszat látni. Mindenki jellemében akad jó néhány hiba, melyek leküzdéséért ő – remélhetőleg – kitartóan dolgozik. De a párod hibáinak sorolgatása hamar szokássá válik és hullámvölgybe kezdi taszigálni a kapcsolatot. Ehelyett próbáljatok emlékezni egymás jó tulajdonságaira, amik a kezdet kezdetén összehoztak benneteket – ne feledjétek, nem véletlen hogy annak idején épp egymással kötöttetek házasságot.

Fotó: RyanMcGuire/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja