SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Önbizalom - felelősségvállalás

Aranyosi Éva [cikkei] - 2009-10-13
"Hisz a csodákban, és mert hisz bennük, meg is történnek. Biztos benne, hogy a gondolkodása megváltoztathatja az életét, és mert biztos benne, meg is változik az élete. Bízik benne, hogy rátalál a szerelem, és mert bízik benne, rá is talál... Olykor kiábrándul, olykor megsérül... De a harcos tudja, hogy megéri hinni, és minden vereségre két győzelem jut. Ezt mindenki tudja, aki hisz." - Paulo Coelho
Önbizalom - felelősségvállalás

Önbizalom, felelősségvállalás, felnőtté válás - ezek a szavak szorosan összefüggenek egymással. Ha nincs önbizalmunk, önmagunkért sem vállalunk felelősséget, így nem is érezhetjük magunkat önállónak, felnőttnek. Hogyan vállalhatunk egyáltalán párkapcsolatot, családot, apa-anya szerepet? Felelősséget másokért, amikor önmagunkért sem tudunk?

De hogyan is épül fel mindez bennünk?

Fogantatásuktól kezdve, sőt már azt megelőzően is, ha szerencsések vagyunk, szüleink szerelemből házasodtak, tervezték a családalapítást, várták a gyermekáldást. Édesanyánk megfelelően táplálkozott, nem dohányzott, nem fogyasztott alkoholt, drogokat, odafigyelt a testére, pozitívan gondolkodott, szeretet vette körül, szeretettel gondolt babájára, beszélt hozzá, énekelt neki, simogatta a pocakját, kerülte a stresszt, párja végig mellette volt mindenben, szerette, kedves és figyelmes volt vele. Aztán megszületik a baba. Persze jó, ha gyorsan, komplikáció mentesen. Fontos, hogy legyen elég tej a táplálásához, legyen elég türelem, szeretet és kitartás az éjszák átvirrasztásához. A nyugodt, boldog, kiegyensúlyozott anyuka mellet ott van az apuka, aki szintén elég érett az apaszerepre és vállalja is azt, kiveszi a részét a hétköznapokból, nem menekül a munkába, a pénzkeresésbe, kocsmába, bulikba, vagy vissza
anyjához. Szeretik, dédelgetik, becézgetik kicsinyüket. Megfelelően gondozzák testét-lelkét-szellemét egyaránt, hiszen így kerül egyensúlyba. Beszélnek hozzá, énekelnek neki, tanítgatják, bíztatják és az elért apró sikerekért, dicsérgetik. Így tanulnak meg hinni, bízni önmagukban.

Apró sikereik korukhoz mérten legyenek elismerve, méltatva: pár hónaposan, ha a fejét felemeli, ha meg tud fogni tárgyakat, ha nem sír a fürdővízben, később, ha járni tanul, ha egyedül eszik - iszik, ha bilizni kezd, ha öltözik, ha cipőt köt be, ha elpakolja a játékait, óvodás és iskolás sikereiért, és sorolhatnám az okokat, amelyek elismerésre méltók, hiszen ebből kell az önbizalomnak táplálkoznia! Így rakjuk le szülőként a megfelelő alapokat. Persze mindannyian hibázunk ebben-abban. A fontos az, hogy tanuljunk belőle, igyekezzünk kijavítani és nem elkövetni újra. 18 éves korunktól papíron is mi vagyunk a felelősek önmagunkért. Persze a felelősségtudat nem jön el automatikusan a születésnapunk dátumával, ez egy folyamat. Az életünk során sajátítjuk el, építjük fel - illetve így kellene lennie.

"Semmit a világon nem vinnénk véghez, ha megvárnánk, míg képesek vagyunk olyan jól csinálni, hogy senki ne találhasson benne hibát."
(John Henry Newman)

Kicsit talán "rózsaszín" az elvárás, és mivel keveseknek adatik meg mindez, ezért ütközünk gyakran az életünk során nehézségekbe, megoldhatatlannak látszó problémákba, pedig "csak" a hiányosságainkat kellene pótolnunk.

Ezért senki ne keseredjen el, ha nem adatott meg a megfelelő szülői háttér az önbizalom építéséhez. Hiszen felnőttünk, átvehetjük az irányítást a saját életünk felett. Mindannyian képesek vagyunk arra, hogy felépítsük önbizalmunkat. Mit is tehetünk mindezért?

"Vagy találunk ott utat, vagy építünk egyet." (Hannibal)


Először talán nézzünk magunkba: mit értünk el az életünk során? Mivel lehetünk elégedettek? Mi lett belőlünk? Mire lehetünk büszkék? Milyen erényeink, jó tulajdonságaink vannak?

A "hiánykoncentrálás" megkeseríti az életünket, vagyis ha azon aggodalmaskodunk, hogy mi az, ami nincs. Ez rosszkedvűvé tehet, fájhat, bosszanthat, de attól még nem lesz! Arra kellene összpontosítani, hogy mi az, ami van, ami a miénk. Ez egyszerűbb, mint gondolnánk! Pl. van két kezünk, lábunk, szemünk, egészségesek vagyunk (nagyjából), szerintem így elérhetjük, megteremthetjük, amire vágyunk.

Majd vegyük azt is sorba, mi az, amit rosszul csinál(t)unk, és mit lehetne tenni a változtatás érdekében? Mit várunk az élettől? Mi tenne boldoggá? Vannak-e céljaink?  Legyenek célok, nem lehet céltalanul élni! Tervek kellenek, rövid, közép és hosszú távú tervek az életünkben. Mit tettem eddig, voltak-e álmaim? Mit értem el, megvalósultak-e az álmok, vagy lemondtam róluk? Feladtam? Miért? Hány éves vagyok most?  Mit várok még az élettől? Mit vagyok hajlandó megtenni a megvalósításukért? Miből kell több? (akaraterő, kitartás, küzdeni akarás) Miből kell kevesebb? (önsajnálat, kifogáskeresés, halogatás, lustaság, mások hibáztatása)

"Az elme az, ami jót csinál a rosszból, ami nyomorulttá vagy boldoggá, gazdaggá vagy szegénnyé tesz." (Edmund Spenser)

Vizualizálni, elképzelni, ahogy megvalósulnak a vágyaink, érezni az örömöt, az elégedettséget. Megfigyelni, tudatosítani a változást, elkönyvelni a sikert, nyugtázni, hogy elindultam, hogy haladok. Tudd, hogy ez egy folyamat! Nem megy varázsütésre! Hosszú az út, amin végig kell menned, sok erő és kitartás szükséges hozzá. Szembe kell nézned Önmagaddal, hibáiddal, el kell fogadnod, hogy vannak, ahhoz, hogy meg tudd változtatni őket. Ismerd el, nem vagy tökéletes, csak EMBER vagy te is! Hibázhatsz, tévedhetsz! A hibáid arra valók, hogy tanulj belőlük, javítsd ki, amit lehet. Jogod van megváltoztatni a véleményedet. Légy bátor, kitartó, ne futamodj meg, ne add fel!

Szükséges némi önismeretet tanulni, felismerni hibáinkat, belátni, változtatásra van szükségünk, esetleg szakember segítségét kérni.

"Az életünk során csak arról kell döntenünk, mihez kezdjünk az idővel, ami megadatik nekünk." (Gandalf)
 

Aranyosi Éva kineziológus
www.kineziologialap.hu

Aranyosi Éva


Aranyosi Éva
Kineziológus, pár és családterapeuta

Kineziológia, Stresszoldás, Családterápia!
Szorongás, stressz, hangulatzavarok, önbizalomhiány, tanulási nehézségek, párkapcsolati problémák, beilleszkedési nehézségek, különböző pszichoszomatikus betegségek esetén nyújthatok hatékony segítséget, ha Ön változtatni akar. Új lehetőség testi-lelki gyógyulására, gondolkodása megváltoztatására, Önmaga megismerésére és arra, hogy ráébredjen, a sorsa a saját kezében van.
Budapestről és vonzáskörzetéből várom vendégeimet, telefonon előre egyeztetett időpontokban.

Elérhetőségeim:
Rendelő: Arcadia Irodaház
Budapest, IV. ker. Lóránttfy Zsuzsanna u. 15/b II.emelet 206.
Bejelentkezés telefonon: 06-30/637-20-22
Honlap: http://kineziologialap.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja