SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Köszöntjük a szépkorúakat!

Szőke Judit [cikkei] - 2008-09-30
Október hava, az ősz közepe az időseké. Világnap, róluk elnevezett hónap figyelmeztet: múlik az idő - valamennyiünk felett. Érdekes módon az idősek rendezvényei a nyárutó fanyar ízű reggeleinek napjaira esnek. Nyilván nem véletlenül. Az idős emberek olyanok, mint az őszi fák. Gyümölcsökkel teli színpompás ligetek. Érett zamatokkal csábítanak. Néha szakítunk is róluk...

Köszöntjük a szépkorúakat!
Köszöntjük a szépkorúakat. Vigasztalom magam: az öregedés a születéssel kezdődik. Jeanne Moreau sokkal bölcsebben fogalmaz: "Az életben bekövetkezik az a pillanat, amikor rádöbbensz, hogy egy halálos betegséggel születtél, és ez az élet."

A rengeteg munka után, a család eltartásáról, a gyerekekről való gondoskodást követően az idős emberek legtöbbje ma sem pihenhet – erejük megfeszítésével és lehetőségeikhez mérten még mindig a „fiam, a lányom, az unokám” segítése okoz fejtörést. Ez éltet. A szerencsésebbek anyagi javakat juttatnak, gyűjtenek, mozgósítják tartalékaikat, míg mások - gondolom, ők vannak többen -, vigyáznak a kisunokára, ételesbe tesznek néhány porció derelyét és vigyázva, ki ne boruljon, még helybe is viszik. Mert tudják, a fiatalok élete sem könnyű manapság.

Milyen fájdalmas, racionális előrelátás - megfigyeltem -, hogy a temetőkben gyarapodnak azok a márványtömbök, ahol a születési év után üresen maradt a hely…! A temetésre se legyen gondjuk a gyerekeknek…

Platón azt írta: "Félj az öregségtől, mert nem egyedül jön".
Az öregedési változások többfélék. Egyrészt látványosan biológiaiak.  Az öregedő emberek magassága 2,5 centiméterrel csökken. Megritkul fejükön a haj, a bőr száraz, ráncos, foltos lesz. Kellemetlen adatok:  70 éves korra a szervezet víztartalma  53%-ra, a csontok ásványi anyag tartalma 5%-ra csökken, de - milyen bosszantó! - a szervezet zsírtartalma bezzeg 14%-ról 30%-ra növekszik.


Az ember saját hibája és nem a használat következménye az, ha öregkorban a szelleme egyre renyhébbé válik – mert bizony az is igaz, hogy az, milyen életformát alakít ki az, aki felett eljár az idő, függ önmagától, szűkebb és tágabb környezetétől. Sok idős ember - vegyük előbb a férfiakat!  -, noha fizikai teljesítménye fogytán, mégis képes tevékeny, teljes életet élni. A nők pedig? Nos, a  mi idősödésünkről nincs mit beszélni, a női szépségnek, mint tudjuk, nincs kora.

Mi, akik még talán a középkorúakhoz tartozunk, és bízom benne, hogy a fiatalok is, kíváncsiak vagyunk a szépkorúakra. Évtizedek örömökben gazdag és fájdalmaktól sem mentes megtapasztalásaikra, az érett termésre, az élet szépségére, az élettel való elégedettségükre.

 Nagyon sokak nevében mondom: tisztelni kell az idős embert.  Azt kívánjuk, hogy azt a tengernyi csodálatos bölcsességet, ami az időskori intelligencia különleges formája, türelemmel és önzetlenül adják át másoknak.

Azt kívánjuk, hogy szeretettel legyenek körülvéve, sok örömben - a bánatban, betegségben pedig vígaszban - legyen részük s ajándékba derűt, hosszú életet, sok boldogságos évet kapjanak! S az öregséget? az „ősbajt” ? Feledjék el!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja