SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Eltűnt emberek keresése a neten: honnan tudhatjuk, hogy nem az őket kutató bántalmazó elől menekültek el?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-10-19
Magyarországon évente több ezer ember tűnik el: gyerekek, fiatal nők és férfiak, idős emberek - különböző helyzetekben és eltérő okokból.
Eltűnt emberek keresése a neten: honnan tudhatjuk, hogy nem az őket kutató bántalmazó elől menekültek el?

Eltűnt, nem ad életjelet, osszátok meg…

Ha kétségbeesett keresésről szóló hírt hallunk, mindannyian megrendülünk, eszünkbe jutnak a szeretteink és osztozunk abban az aggodalomban, amit a hozzátartozók, barátok éreznek. Kezdődik a versenyfutás az idővel, hiszen ilyenkor az első 24 óra létfontosságú lehet, és rettegve várjuk a híreket.

A közösségi médiának óriási szerepe lehet ilyenkor. Közzétesszük, megosztjuk, a hír pillanatok alatt elterjedhet, pár óra alatt már felismerheti valaki az elkóborolt idős, demenciával küzdő embert, vagy a vasút mentén kódorgó gyereket. Ősszel, a hideg idő beálltával a sikeres keresés esélye óráról órára csökken, kell a gyors intézkedés.

Az összefogás határokat fog át, a jóindulat és segítőkészség mind felsorakozik a jó ügy mellé, még önkéntes eltűntkeresők is léteznek, akik számára élethivatás a segítségnyújtás. Szükség is van erre a közös erőre, a mindenki által elérhető felületre, hogy a vészhelyzetben gyors és hatékony legyen a közbelépés.

  • demenciában szenvedő térben és időben rosszul tájékozódó férfi…
  • elhagyta otthonát, nem ad életjelet, ismeretlen helyre távozott…
  • egészségügyi intézményből tűnt el…
  • lehetséges előfordulási helyei, kék farmernadrágot, és hátracsapott baseball sapkát viselt…
  • felkarján mandala mintájú tetoválás, különös ismertetőjegyek, műtéti heg...
  • ha valaki látta vagy bármilyen információt tud az írjon Messenger-en vagy hívjon …
  • félő, hogy bajban van, orvosi segítségre szorulhat, gyógyszerét öt napja nem szedi…

Hatalmas hívószavak ezek, olyan őrpontok a gondolatainkban, amelyek mindenkiben segíteni vágyást indítanak el.

A közösségi médiában megjelenő eltűnt személyek megkeresésével foglalkozó oldalak célja a keresett személyek közös erővel történő megkeresése, hollétükről való információ megosztása. A csoportok azonban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a felületükön csak nyilvános körözéseket lehessen közzétenni, vagyis csak rendőrségi felhívásokat szabad megosztani. Ez nem véletlenül alakult így.

Magyarországon évente több ezer ember tűnik el, ki baleset, ki betegség, ki egészségügyi állapot miatt, és természetesen bűncselekmények áldozatai is lehetnek az eltűntek között.
 

Ám van, aki azért tűnik el, mert így döntött, mert szüksége van erre, mert menekül valaki elől, esetleg az életéért fut.

Keresheti bántalmazó apa a már nagykorú gyerekét, zsarnok nagymama az unokáját, aki miatt esetleg a fiatalok vidéki kis faluba költöztek, vagy családok átmeneti otthonában bujkáló nőt is kereshet az erőszakos volt párja, aki miatt az éveken át bántalmazott ember megpróbálja a semmiből újrakezdeni az életét. Ezek mind élő példák, megtörtént esetek.
 

Nekik egyetlen szó az árulójuk lehet. Egyetlen jószándékú szó.


A manipulatív segítségkérést rendkívül nehéz felismerni.

Érdemes gyanút fogni, ha

  • „bocsánatot szeretnék kérni, nagyon szeretem”, „megbántam, kiengesztelem, kárpótolom” szavak jelennek meg egy hirdetésben,
  • vagy a tényeken kívül számos érzelmi szálat, magyarázkodást sző bele a hirdetés feladója,
  • szélsőségesen szívhez szóló üzenetet jelenít meg,
  • vagy érzelmi zsarolást alkalmaz az eltűnt személy felé.

Ha eltűnt egy szerettünk, gyorsan kell cselekedni. Először a rendőrséget kell értesíteni, érdemes fotót vinni magunkkal a kereséshez, és a közzétett rendőri felhívást lehet később megosztani a hálón.

Eltűnni – minden felnőtt embernek joga van! Lehet, hogy van, aki vissza akarja kapni az eltűnt ismerősét, de erről minden menekülő embernek szabadságában áll dönteni.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja