SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vegán szülők gyermeke egyen húst vagy sem?

Családinet [cikkei] - 2021-07-23
 [X]

Sokan folytatnak növényi alapú étrendet, és még többen döntenek úgy nap mint nap, hogy sok évnyi húsevés után ők is kipróbálják a vegán életmódot. Vannak, akik egy rossz élmény - például romlott étel - miatt, és vannak, akik etikai megfontolásból mondanak le a húsfogyasztásról, hiába az az egyik legkönnyebben elérhető fehérjeforrás. Annak érdekében ugyanis, hogy kellően kiszolgálják a Föld lakosait, már rég nem elegendőek a kis állattenyészetek, az ipari hústermelők pedig sok esetben nem tudnak humánus körülményeket biztosítani állataik számára.

Bármelyik ok is áll a döntésük hátterében, a vegán szülők életében egyszer csak elérkezik az a pillanat, amikor választaniuk kell: egyen-e húst a gyerek vagy sem?
Vegán szülők gyermeke egyen húst vagy sem?

Milyen tápanyagokra van szüksége a gyerekek szervezetének az egészséges fejlődéshez?

A megfelelő tápanyagbevitelre minden életkorban érdemes odafigyelni, különösen, ha az ember vegán étrendet folytat. Számos ásványi anyag, vitamin és fehérje megtalálható ugyan a zöldségekben, gyümölcsökben is, de sokkal kisebb mennyiségben, vagy más formában, mint az állati eredetű ételekben. Az egészséges étrend és szervezet fenntartása érdekében ezekre kell nagyobb hangsúlyt fektetni.


Fehérjék

A növényekben úgynevezett nem teljes értékű fehérjék találhatóak. Ezzel szemben az állati eredetű termékekben, húsokban, halakban, tojásban és tejtermékekben a teljes értékű fehérjék lelhetők fel. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lehetne vegán életmód mellett is megfelelően gondoskodni a szükséges fehérje beviteléről, csupán nagyobb körültekintést igényel. Kombináljuk például a gabonaféléket hüvelyesekkel és olajos magvakkal, hogy megadjuk saját és gyermekünk szervezetének a szükséges tápanyagokat!


Vas

Akárcsak a fehérjékre, úgy a vasra is igaz, hogy nemcsak a húsokban fordul elő, de abban a formában képes szervezetünk a legkönnyebben feldolgozni. Az egyik legkiválóbb vasforrásnak tartják például a májat, amit különös íze miatt még a húsevők közül sem mindenki hajlandó megenni. Szerencsére azonban sok növény is tartalmazza ezt a fontos ásványi anyagot. A gabonafélék, de kimondottan a búzacsíra például magas vastartalommal bír, a hüvelyesek közül pedig a vesebab, a csicseriborsó és a vöröslencse is kiváló vasforrás.


Vitaminok

Sok vitamin magas koncentrációban található meg a növényekben, van azonban néhány, ami viszont kimondottan hússal és állati eredetű fehérjékkel jut be a szervezetünkbe. Ilyen például a B12-vitamin és a kalcium is. Utóbbit általában tejtermékek tartalmazzák, melyekben a D-vitamin is segíti a szervezetünkben való felszívódását, de akad néhány növény is, amiben megtalálható. Ilyen például a mák, a szezámmag, a szójabab és a csicseriborsó is.

A B12-vitamin pótlása már nehezebb kérdés. Kis mennyiségben ugyan saját bélbaktériumaink is képesek az előállítására, teljesen vegán étrend mellett azonban a B12-vitamint ajánlott étrendkiegészítővel is pótolni. A B12-vitamin hiánya akár érrendszeri, idegrendszeri és csontrendszeri problémákhoz is vezethet.


Egyen húst a vegán szülők gyermeke?

A kicsik gyakran külső nyomás nélkül is szüleik példáját követik, így előfordulhat, hogy vegán szülők gyermekeként ő sem akar majd húst enni. Ameddig figyelünk a megfelelő tápanyagbevitelre és a vitaminok pótlására, nem probléma, ha egy gyerek nem eszik húst.

A legtöbb konfliktust a szülők között inkább az elvi ellentétek okozzák. Igyekezzünk megérteni a másik fél álláspontját is, és ha kell, érzékenyítsük a téma iránt. Vegánként például megoszthatjuk vele, milyen és mennyi vitamin található az egyes zöldségekben, és biztosíthatjuk róla, hogy gyermekünk egészsége a legfontosabb a számunkra.

Arról se feledkezzünk meg azonban, hogy saját nézeteinket ne erőltessük rá másokra. Akkor sem, ha épp saját gyermekünkről van szó. Előfordulhat ugyanis, hogy már az óvodában vagy iskolában találkozik olyanokkal, akik esznek húst, és ha mást nem, a kíváncsiságát alaposan felkeltheti egy soha nem kóstolt étel.


Mindent lehet, csak mértékkel?

Abban a kérdésben, hogy vegán szülőként egyen-e húst gyermekünk, érdemes lehet orvos véleményét is kikérni. Ameddig gond nélkül tudjuk biztosítani a kicsi egészséges fejlődéséhez szükséges tápanyagokat zöldségek segítségével is, nincs probléma. Annak érdekében azonban, hogy szervezete hozzájusson a megfelelő fehérjékhez és vitaminokhoz, előfordulhat, hogy félre kell tennünk egy időre a nézeteinket.

Érdemes számításba venni, főleg nagyobb gyerekek esetében, hogy akár ők maguk szeretnék kipróbálni a húsevést. Ilyenkor a tiltás akár épp ellentétesen is elsülhet, hiszen ami tilos, az sokszor vonzóbbnak tűnik, mint valójában.

Összességében tartsuk mindig szem előtt gyermekeink egészségét, amikor az étrendjük kialakításáról van szó! Osszuk meg velük a döntéseink mögötti indokokat, beszélgessünk a húsevés és a vegánság etikai hátteréről, hogy milyen hatással lehetnek ezek a jövőre nézve, és hagyjuk, hogy felnőve ő maga határozhasson róla, melyik utat szeretné követni.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja