SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Törött lázmérő: higanyveszély!

Családinet [cikkei] - 2011-02-04
Bár 2009-től tilos a higanyos lázmérők forgalmazása Magyarországon, a háztartások jelentős részében - és számos kórházban is - még mindig hagyományos lázmérőt használnak. Pedig már a tiltást megelőző években is és azóta is kaphatók a lázmérők modern, digitális változatai is.
Törött lázmérő: higanyveszély!

Nem is gondolunk arra, hogy potenciálisan milyen veszélynek vagyunk kitéve a higanyos lázmérő használatakor. Addig nincs semmi probléma, amíg le nem ejtjük, és össze nem törik, hiszen egy ép lázmérőből a higany nem tud elpárologni. De ha eltörik a lázmérő, a higany  permetszerűen fröccsen szét a szobában, a legkisebb résekbe is befolyik, a textil felületekre rátapad, és azonnal elkezd párologni, majd a párolgás fokozódik, minél melegebb közegbe kerül a higany. Megtörtént, hogy az összetört lázmérőből a higany egy bébiétel melegítőre fröccsent, amit napokig nem vettek észre, így a fokozott higanypárolgás miatt a szobában annyira megnőtt a higanykoncentráció, hogy a kisgyermeket később akut higanymérgezéssel kellett kórházba szállítani.

Ezüstös golyócskák
A higany folyékony halmazállapotú, ezüstös színű nehézfém, mely vezeti az elektromosságot, illékony, ezért csak zárható tégelyben tárolandó. Egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező folyékony fém, ami szobahőmérsékleten párolog. Kevesen tudják viszont, hogy a higany bőrön keresztül, belélegezve vagy lenyelve a szervezetbe jutva mennyire káros az egészségre. Legveszélyesebb a belélegzett higanygőz, melynek 80%-a szívódik fel a  tüdőn keresztül, majd a vérárammal az agyban, vesében, májban és más szervekben is lerakódik. A higany bőrön keresztül is jelentős mértékben - bár sokkal lassabban -  kerül szervezetünkbe. A bélrendszeren keresztül csak kis mértékben  szívódik fel, mert a lenyelést követően azonnali hashajtó hatást fejt ki és kiürül a szervezetből.
 

A higanymérgezés
A higany a szervezetbe kerülve rövidtávon akut, hosszú távon pedig krónikus higanymérgezést okoz. Akut higanymérgezés esetén a szervezetben lévő higany legegyszerűbben a vizeletből mutatható ki. A higanynak nincs toxikológiai határértéke, ezért a szervezetbe jutva a legcsekélyebb mennyiségben is rendkívül káros. Számokban mérve 0,003 mg/m3 levegő higanytartalmának a felső egészségügyi határértéke. Az e felett mért higanymennyiség különböző súlyosságú betegségek kialakulásához vezet. Annak következtében, hogy a higany főként az agyban rakódik le, elsősorban a központi idegrendszerben okoz súlyos rendellenességeket. Sajnos az egyszer már lerakódott higanynak csak egy része vezethető ki a szervezetből, nagyon lassan, hosszú és alapos méregtelenítő kúrával.


Főbb tünetek
Nyugtalanság,
nehézlégzés, szorongás, idegesség, a reakcióidő megnövekedése, félelemérzet, érzelmi bizonytalanság, önkontrollvesztés, erőszakos megnyilvánulások, önbizalomvesztés, szégyenérzet, memóriazavar, koncentrációzavar, letargia, álmatlanság, depresszió, öngyilkos gondolatok, mániás depresszió, gyengeség, remegő/bizsergő kezek, lábak, ujjak vagy ajkak, izomgyengeség egészen a paralízisig, koordinációs zavarok, szklerózis multiplex. A felsoroltakon kívül fog- és hajhullás, szív- és érrendszeri problémák, emésztőrendszeri problémák, bőrproblémák és allergia kialakulásához is vezethet. Terhesség esetén a higanymérgezés a magzatra nézve végzetes is lehet, de bizonyítottan fejlődési rendellenességet okoz, mivel felszívódik a placentán keresztül.

Miért tiltják be a higanyos hőmérőket?
A háztartásokban előforduló lázmérőkben 0,5-1,5 g higany található. Amikor a lázmérő egy átlagos méretű szobában összetörik, hirtelen nagy mennyiségű higanygőz szabadul fel, a levegő higanytartalma 10-50 mikrogramm/m3-re nő, mely hónapokig magas marad még akkor is, ha egyébként minden egyes higanycseppet szakszerűen feltakarítottunk, de gyakori szellőztetéssel segíthetünk ezen.  Ha nem takarítjuk fel szakszerűen, vagy nem vesszük észre hogy összetört a lázmérő, akkor a higanycseppek szobahőmérsékleten folyamatosan több éven keresztül párolognak és károsítják szervezetünket.

Mi a teendő, ha összetörik a lázmérőnk?
Első szabály:  TILOS FELPORSZÍVÓZNI, MÉG ÚN. HEPA SZŰRŐS PORSZÍVÓVAL SEM!
Hiszen a felszívott mennyiség a porszívón keresztül porlasztva azonnal a levegőbe jut.

  • Nyissunk ablakot, mielőtt nekikezdünk a higany feltakarításának, mert a kiömlött higany azonnal párologni kezd. Ne engedjünk senkit be a szobába addig, amíg fel nem takarítottunk. A törött hőmérő környékére mezítláb vagy zokniban ne lépjünk, hiszen így széthordjuk az egész lakásban, legjobb, ha olyan papucsot húzunk, amelyet utána el tudunk dobni. Tilos hozzáérni és igyekezzünk ne közel hajolni a higanycseppekhez, hogy minél kevesebb higanygőzt lélegezzünk be.
     
  • Húzzunk gumikesztyűt! Egy fehér papírlappal görgessük össze a higanycseppeket (ahogy két csepp találkozik, azonnal eggyé válnak, melyhez következő cseppet görgethetünk), valamint szedjük össze az összetört lázmérő darabjait is, és mindezt gyűjtsük egy zárható edénybe.
     
  • Gyógyszertárban vásároljunk kénport a maradék, szabad szemmel nem látható higanycseppek semlegesítéséhez. Szórjuk be az összetört lázmérő helyét, majd terítsük le újságpapírral, és hagyjuk állni egy kis ideig. A higany a  kénnel egyesülve ekkor higany-szulfidot alkot, amely már nem veszélyes. Az így keletkező szürkés anyagot seperjük össze, és szintén helyezzük egy zárható edénybe. Legvégül tiszta vízzel mossunk fel, és a felmosórongyot szintén dobjuk ki a felmosás után!
     
  • Pár napig folyamatosan szellőztessünk, és utána is néhány hétig rendszeresen,  és ez idő alatt próbáljunk minél kevesebbet tartózkodni a helyiségben.
     
  • Az összegyűjtött higanyt és higany-szulfidot veszélyes hulladékként kell kezelnünk. A lezárt tégelyt ne dobjuk a szemétbe, hanem adjuk le a legközelebbi veszélyes hulladék gyűjtő telepen.
     

Budapesti veszélyeshulladék-gyűjtő telepek címei és nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig: 10-18 -ig
Szombaton: 8-14 -ig

III.kerület:  Testvérhegyi út 10/a
IV. kerület: Ugró Gyula sor 1-3
IV.kerület: Zichy Mihály u. - Istvántelki u.sarok
VIII. kerület: Sárkány u. 5
IX.kerület: Ecseri út 9
X. kerület: Fehér köz 2
XI. kerület: Bánk Bán u. 8-10
XIII. kerület: Tatai u. 96
XIV. kerület: Füredi út.74
XV. kerület: Károlyi S. u. 119
XV. kerület: Zsókavár u. végén
XVI. kerület: Csömöri u. 2-4
XVII. kerület: Gyökér köz  4
XXI. kerület: Bajáki Ferenc u. 86

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja