SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Prof. Bill Keevil tájékoztatója az A típusú influenzáról

Családinet [cikkei] - 2009-08-04
A vírusok témakörében azt már tudjuk, hogy a vörösréz jó hatékonysággal véd a baktériumokkal és gombákkal szemben, de vajon mi a helyzet az A típusú influenzával?
Prof. Bill Keevil tájékoztatója az A típusú influenzáról

A világot immár hosszú ideje sújtják egész országokat érintő influenzajárványok, melyek legutóbbi változatát a köznyelvben sertésinfluenzaként emlegetjük, mivel megbetegedett sertéseken azonosították Mexikóban, és róluk is terjedt tovább a vírus. Miután megvizsgáltuk a H1N1 influenza kórokozóját, arra a megállapításra jutottunk, hogy míg a rozsdamentes acél kitűnő “táptalaj” számára, a vörösréz felületen igen gyorsan elpusztul. Erre a fontos információra szükségünk volt annak felismeréséhez, hogy többszörös védelmet kell alkalmaznunk a fertőzéssel szemben, különöskezmosasképpen akkor, ha ennyire időigényes a vakcina előállítása. Úgy véljük, a réz éppen ezért fontos szerepet tölt majd be az influenza továbbterjedésének megakadályozásában. Időt kell nyernünk, amíg a tudósok ki nem fejlesztik az oltóanyagot. Mint ezt tudjuk, a vakcinák előállítása a legjobb esetben legalább hat hónapig tart, de akár egy évet is igénybe vehet. Vagyis akkor hogyan akadályozhatnánk meg a fertőzés továbbterjedését, amíg nem áll rendelkezésünkre a vakcina? A réz alkalmazása lehetőséget kínál erre.


A közvélekedés szerint az influenza a levegőben terjed azáltal, hogy köhögünk és tüsszögünk, és ez az egyik oka annak, hogy sokan maszk viselésével próbálnak védekezni ellene. Csakhogy a levegőben terjedő vírusok megtapadnak a különféle felületeken is, amelyekhez hozzáérhetünk. Tudósok kimutatták, hogy egyetlen fertőzött kézzel még legalább hét további felületre visszük át a kórokozókat, mielőtt eljutunk odáig, hogy kezet moshassunk. Éppen ezért - főleg influenzajárvány idejedoor alatt - tanácsos lenne a gyakori kézmosás, csakhogy az emberek ritkán tartják magukat ehhez. Ezt tetézi a következő probléma: a fertőzött kézzel a nap folyamán megfogjuk az élelmiszert, amelyet aztán elfogyasztunk, vagy megérintjük vele az arcunkat. A maszk viselése ezért csak korlátozott védelmet jelenthet. Valójában sokkal fontosabb ennél a kézmosás, de még inkább a gyakran érintett felületek tisztán tartása.

A réz biztosítja számunkra a lehetőséget, hogy csökkentsük a felületek fertőzöttségét. Ezért is tekinthetjük a rezet a megelőzés egyik leghatékonyabb eszközének, elsősorban olyan helyeken, ahol az emberek nem szoktak kellő gyakorisággal kezet mosni. Reméljük, hogy a jövőben egyre több rezet és rézötvözetet használnak majd például a középületekben az ajtókilincsek, ajtószárny lemezek, korlátok, kapaszkodók és vízcsapok, valamint az emberi érintésnek gyakran kitett különféle felületek (így az asztallapok) anyagaként.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja