SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Agyunkban ketyeg egy belső óra, és a szemünk kalauzolja

Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-26
A görög eredetű szó, bioritmus alatt az ember főbb életfunkcióinak szakaszos ismétlődése, különösen az alvás és az ébrenlét váltakozása értendő. De az ezoterika, majd a tudomány már a századfordulón fényt derített arra: kicsit többről is szó van. Mi magunk is tapasztalhatjuk, hogy vannak jobb és rosszabb napjaink. Van, hogy fáradékonyabbak, csökkent teljesítményt produkálók vagyunk, míg máskor szárnyalunk. Vajon miért?
Agyunkban ketyeg egy belső óra, és a szemünk kalauzolja

A bioritmust három, egymással összefüggő ciklus - szó szerint ciklus, hiszen görbével ábrázolható, a fizikai, az érzelmi és a szellemi alkotja -, s ennek alapján előre megtudhatjuk, milyen napokon vagyunk csúcsformában, amikor különleges aktivitásunkat siker kíséri, és mikor vannak a rossz napjaink, melyekre előre gondosan felkészülhetünk.

A bioritmus elméletnek az az alapja, hogy a pozitív fázisban energiánk, teljesítőképességünk nagyobb, itt tudunk maximális teljesítményt kifejteni. Könnyebben megoldjuk azokat a feladatokat, melyek a bioritmus negatív szakaszában már nehézséget jelentenek.
A bioritmus program szerint a születési időpont birtokában a kritikus napjaink előre kiszámíthatóak. Mit jelent az előre felkészülés? A fizikailag kritikus napokon nem célszerű szervezetünket fokozott erőpróbának kitenni, ha lehetséges, kerüljük a műtétet, ugyanis ilyenkor erősebb a vérzés, lassabb a sebgyógyulás, csökken a fájdalom-tolerancia.

A bioritmus negatív fázisa a szervezet alacsonyabb működési szintjét jelzi. A legkritikusabb időpont, amikor a ciklus előjelet változtat, azaz a pozitívból negatív fázisba lép, és fordítva. Statisztikai adatok szerint az üzemi és közlekedési balesetet szenvedők nagy százaléka éppen ezen a kritikus napon esik a baleset áldozatául. Más adatok szerint az elhalálozások 80%-a is erre a kritikus napra esik. Ezeken a napokon érzékenyebbek vagyunk az időjárási frontokra, reakcióidőnk megnő, ítélőképességünk csökken.

Milyen messzire vezethető a bioritmustan? Néhány évtizede ismert, hogy az embernek van egy belső órája. A 60-as években egy német pszichológus önkénteseket zárt hetekre egy sötét pincébe. Semmi nem utalt a napszakra, az emberek mégis szinte teljesen normális napi ritmus szerint éltek. A kutatók számára a kísérlet eredménye egyértelmű volt: az ember rendelkezik egy belső órával.
Arra is fény derült - stílusosan szólva -, hogy a napfény hiányában a belső óra kissé késik. Azóta a kutatók megtalálták az agyban az óra helyét, és elemezték is annak szerkezetét.

A szakirodalom szerint van a szervezetben egy központi óra is. Egy kukoricaszem méretű központ az agyban, amit SCN-nek neveztek el. Az SCN-ből vezetnek idegpályák többek között oda, ahol az alváshormont, a melatonint állítja elő a szervezet. Az alvásritmust és ennek hatására a szervezet több más bioritmusát is ez a központ dirigálja. Ha a reggelt vesszük kiindulópontnak, az SCN azzal kezdi "munkáját", hogy 6 óra körül a vér melatoninszintjét csökkenti. Ennek következményeként emelkedik a vérnyomás, a pulzus és a testhőmérséklet. A reakcióképesség nő, és 7 óra körül a szervezetet ellepi az aktiváló szexhormon. Hm…
Dél körül a szervezet oxigénellátása optimalizálódik, ugyanis ilyenkor a legnagyobb a vér vörösvértest koncentrációja. Délután a legmagasabb a légzésritmus, ilyenkor a leggyorsabbak a reflexek. 4 óra körül éri el a testhőmérséklet, a vérnyomás és a pulzus a legmagasabb szintet. 6 óra körül már a szervezet a munka után regenerálódni akar. Késő este a fájdalomérzékenység a legmagasabb. Ugye, hogy a fogfájás ilyenkor erősebb, a láz is felszökik? Két órával az elalvás előtt adja ki az SCN az utasítást a melatoniszint növelésére. Szinte lehetetlen ettől a ritmustól eltérni. Aki mégis megpróbálja, mint pl. az éjszaka dolgozók, a gyakorlat szerint többször betegszik meg, és pszichikailag kevésbé terhelhető.
A tudósok azon töprengtek, mi is határozhatja meg a belső ritmust. A világos vagy sötét időszakokat kizárták, hiszen a vak embereknek ugyanúgy működik a belső órája. Aztán megdöbbentő felfedezést tettek: azok a vak emberek, akik kozmetikai okokból az elvileg funkció nélküli igazi szemet üvegre cserélték, elvesztették a megszokott napi ritmusukat. Ugyan továbbra is megvolt az ébrenlét és alvás ritmusuk, a napjuk azonban a legtöbb esetben hosszabb lett, mint 24 óra. A belső órájuk "szabadon járt", ahogy azt a tudósok nevezték. Minden nap egy kicsit késett, anélkül, hogy azt valaki visszaállította volna a helyes időre.
Nemrégiben az agykutatók felfedezték ennek fiziológiai hátterét. A szem a már ismert látóidegei mellett egy harmadik féle látóideggel is rendelkezik. Ezek a látóidegek nem tesznek mást, mint a belső órát segítik abban , hogy az magát korrigálni tudja nap mint nap a nappalok és éjjelek váltakozásának megfelelően.
Az interneten találhatunk bioritmus-kalkulátort. Próbálgassuk ki, igazolja-e mindennapjainkat! Érdemes a párunkét is elkészíteni, hogy lássuk, mikor mire számíthatunk, mikor lesz teljes az összhang…Ha nem hiszünk benne, akkor is jó szórakozás.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja