A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Méregtelenítési praktikák

Kókai Kata - 2006-04-10
Itt a tavasz, mely a megújulás, a frissesség ideje. Akárcsak lakásunkban, szervezetünkben sem árt ebben az időszakban nagytakarítást végezni.
Méregtelenítési praktikák

Az egész éves stressz, az elfogyasztott káros élelmiszerek negatív hatását néhány egyszerű lépésben semlegesíthetjük, szervezetünk pedig jó közérzettel, kiegyensúlyozottsággal hálálja meg a törődést. Sokan úgy képzelik a méregtelenítés egy megterhelő, hosszas folyamat, mely rengeteg lemondással jár. Pedig valójában számtalan kíméletes módszer rendelkezésünkre áll, melyek többsége nemhogy nem igényel nagyobb erőfeszítést, de még kellemes is.

A szakemberek véleménye

Korábban nem fektettek nagy hangsúlyt a szervezet méregtelenítésére, hiszen természetesnek tűnt, hogy minden nép saját igényeinek megfelelően alakítja ki étkezési szokásait. Egy-két évszázaddal ezelőtt hazánkban az emberek komoly fizikai munka árán tudták csak megteremteni egzisztenciájukat, s ennek megfelelően alakították ki étrendjüket is, mely tápláló, s pótolja a nehéz fizikai munkával elvesztett kalóriákat.

Ma azonban legtöbben irodában dolgozunk, ülőmunkát végzünk, így szervezetünk már nem igényli a magas zsír- és kalóriatartalmú ételeket. Ha azonban mégis ezt az étrendet követjük, az nemcsak súlyfelesleg kialakulásához vezethet, de a szervezetet is megterheli. Emellett a műételek korát éljük, a számtalan adalékanyag nagy része lerakódhat a szervezetben, s károsan hat rá. A szakemberek ma már elfogadják, hogy szükséges a diéta és a méregtelenítés, azonban nem javasolják a drasztikus módszereket.

Miről szól a böjt?

A közhiedelemmel ellentétben a böjt nem teljes táplálékmegvonást jelent, csupán bizonyos tápanyagok bizonyos ideig történő megvonását. Minden böjt más időtartammal és feltételekkel rendelkezik. Egyes módszerek esetében csak folyadékfogyasztás megengedett, máskor gyümölcsöket is lehet fogyasztani. A diéta célja, hogy a szervezet rostdús, vitaminokkal teli, könnyen megemészthető tápanyagokat kapjon, ezáltal könnyebben eltávolítja a méreganyagokat, s ha csak néhány napra is, de tehermentes lesz.

Sokan nem tudják hány napig érdemes betartani a diétát, így akár hetekig is egysíkúan étkezhetnek. A diéta hossza és módja sok esetben attól függ, kinek milyen az állóképessége, illetve milyen élelmiszereket fogyaszthat. Diabétesz esetén nehéz eldönteni, hogy milyen böjt lehet alkalmas, hiszen fontos a rendszeres étkezés, ugyanakkor a nagy cukortartalmú gyümölcsök több kárt okozhatnak, mint hasznot. Hasonló probléma esetén nem szabad egyetlen böjtöt sem elkezdeni, csak ha az orvos engedélyezi.

Egyéb praktikák

Méregtelenítés nem csak a táplálkozási szokások ideiglenes megváltoztatásával érhető el. Számtalan gyógynövény, tápanyag és szépségipari szolgáltatás is segítséget nyújthat. A méreganyagok többsége az emésztés segítségével, illetve a nyirokrendszeren keresztül távozik a szervezetből.

A nyirokkeringés fokozható magasabb folyadékbevitellel
A szauna elsősorban a bőrön keresztül távolítja el a méreganyagokat
A magas rosttartalmú élelmiszerek segítik az emésztést, a lerakódott salakanyagok eltávolítását
A candidát is okozó nehézfémek eltávolításában segít a koriander- és medvehagyma kivonat, illetve a biorezonancia

A méregtelenítés megkezdése előtt mindenképpen érdemes utánajárni az egyes módszereknek, s a számunkra legmegfelelőbbet választani. Először érdemes hetente egy napot beiktatni, majd két-három napos böjtöt választani.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja