SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A tüdő érintettsége a sclerodermás betegeknél

Családinet [cikkei] - 2023-03-29
A scleroderma egy ritka autoimmun, kollagén-túltermeléssel járó betegség, amely a bőrre lokalizálódik és annak elváltozásával jár, míg a szervezet egészére kiterjedő formája, a szisztémás szklerozis, az ízületeket, izmokat, ereket és belső szerveket is károsíthatja az őket körülvevő kötőszövet megvastagodása és hegesedése révén. A világon mintegy 2,5 millió ember szenved ebben a betegségben(1), Magyarországon a becslések szerint 2000 fő lehet érintett. A betegség lefolyása, a beteg életkilátásai szempontjából alapvető fontosságú a mielőbbi tisztázása annak, hogy kiterjedt-e a tüdőre a betegség.
A tüdő érintettsége a sclerodermás betegeknél

A scleroderma neve latinul kemény bőrt jelent, és a leginkább szembetűnő tünete valóban a bőrön jelentkezik: ez a bőr alatti szövetek hegesedése, azaz fibrózisa miatt alakul ki. De a szisztémás szklerózis az emberi szervezet bármely részén érintheti a kötőszöveteket, így problémát okozhat a tüdő, a szív, a vesék és az emésztőszervek működésében is.

A scleroderma/szisztémás szklerózis jelenleg nem gyógyítható, de a terápiák fejlődésével egyre nagyobb lehetőség nyílik arra, hogy a betegség előrehaladását lassítsák az orvosok. A szisztémás betegek mintegy 90%-ánál a tüdő is érintett2 - a tüdő kötőszöveteinek kórós hegesedése, azaz a tüdőfibrózis a tüdő léghólyagjainak hegesedésével és gyulladásával jár, a tüdő merevvé válik és veszít a teljesítményéből. Ennek mértéke lehet különböző, okozhat enyhe tünetet, de akár súlyos légszomjat is. A szisztémás szklerózisos betegek esetében a tüdő megbetegedése a vezető halálok – ezért is alapvető fontosságú, hogy minél előbb megállapítsák egy beteg esetében a tüdő érintettségét és annak mértékét.

Különböző területek szakorvosainak együttműködése szükséges

A scleroderma/szisztémás szklerózis, hasonlóan sok más ritka betegséghez, igen nehezen diagnosztizálható. A pontos diagnózis felállításához több terület szakembereinek együttműködése szükséges, és különböző diagnosztikai módszerek eredményeit kell összevetni ahhoz, hogy megállapítást nyerhessen a betegség típusa, azaz, hogy egyáltalán sclerodermáról van-e szó, és ugyancsak komplex vizsgálat eredményeként kapnak az orvosok képet arról, hogy mely szervek érintettek. A tüdő vonatkozásában például radiológus ad részletes véleményt nagyfelbontású CT-vel készített felvételek alapján. Ezeken a felvételeken a tüdő kötőszöveteinek elváltozásait kutatják a radiológusok, néhány esetben pedig kifejezetten a fibrózis, azaz a kóros hegesedés jeleit keresik.

Ha a radiológus véleménye után, a bevont tüdőgyógyásszal való konzultáció alapján indokolt a beteg pulmonológiai kezelése, úgy a beteget az intersticiális tüdőbetegséggel foglalkozó munkacsoporthoz, az ILD-teamhez irányítják, amelyet általában pulmonológus vezet, de helyet kap benne radiológus és reumatológus is.

Egy beteg kerülhet súlyos és enyhe tünetekkel is orvoshoz. Egyes diagnosztika módszerek már akkor kimutathatják a tüdő érintettségét, amikor a beteg még nem érzékeli a tüneteket problémaként. A többször elvégzett légzésfunkció-vizsgálat, a nagyfelbontású CT és az ún. hatperces járásvizsgálat eredményei, valamint ezek összevetése képet adnak arról, hogy mi állhat a vizsgált személy fizikai teljesítőképességének csökkenése mögött. Egy szisztémás szklerózisos beteg esetében ennek oka lehet a tüdő és a szív érintettsége is, és a különböző okokat más módon kell kezelni. Néhány esetben kifejezetten nehéz eldönteni a kóros eltérések eredetét. A pontos diagnózis megállapításának feltétele, hogy egy betegről több időpontban is készüljenek felvételek és mérések.

Egy szakértői csapat tudja csak megállapítani, hogy melyik testrészre terjedt ki a betegség, hogy milyen fokú a betegség progressziója, és hogy milyen kezelések és további vizsgálatok szükségesek.

Együttműködés orvos és orvos, valamint orvos és beteg között

Egy szisztémás szklerózisos beteg ellátása megköveteli a különböző szakterületek orvosai közötti megfelelő kapcsolattartást, és nem csak a diagnosztikai eredmények összevetése és közös elemzése, hanem a beteg felé történő kommunikáció során is. Nagyon fontos a beteg és családja számára, hogy az ellátásban dolgozó szakemberek egységes véleményt adjanak az állapotfelmérés során, és hasonló szakkifejezéseket használjanak. Ide tartozik, hogy a beteget részletesen tájékoztatni kell az állapotfelmérés eredményéről, a diagnosztizált problémákról és a további teendőkről - az érthető és részletes kommunikáció javítja a beteg együttműködési készségét.

A betegek megfelelő tájékoztatásában komoly szerepe van a betegszervezeteknek is, amelyek életvezetési, pszichológiai tanácsokkal segítik a tagjaikat, és rendszeresen együttműködnek szakorvosokkal is. Sok orvos javasolja is az újonnan diagnosztizált betegeknek és családtagjaiknak, hogy vegyék fel a kapcsolatot ezekkel a szervezetekkel, ahonnan hiteles információkat kaphatnak, és nem utolsósorban lelkierőt a betegséggel szembeni küzdelemhez.


1. Scleroderma & Raynauds UK (SRUK). Available at: https://www.sruk.co.uk/scleroderma/what-scleroderma/ Accessed April 2019.
2. Allanore Y et al. Systemic sclerosis. Nat Rev Dis Primers 2015;1:1-21.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja