SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Emésztési betegségekre utal a lehelet magas hidrogénszintje

Családinet [cikkei] - 2023-01-19
A hidrogén fokozott jelenléte a leheletben súlyos emésztési betegségekről árulkodik. Irritábilis bélszindróma vagy laktózintolerancia gyanúja esetén érdemes H2 kilégzési tesztet végeztetni.
Emésztési betegségekre utal a lehelet magas hidrogénszintje

Puffad, görcsöl és fáj a hasa, állandóan változik a székelési habitusa? Előfordulhat, hogy valamilyen gyakori gyomor- vagy bélbetegségben szenved. Ezek felismerését segíti a hidrogén kilégzési teszt, amellyel megállapítható például a laktózintolerancia, a vékonybélben a baktérium túlszaporodása (SIBO), de az irritábilis bél szindróma (IBS) is. Ezek a leggyakoribb emésztési betegségek közé tartoznak: például az Amerikai Egyesült Államokban minden tizedik ember IBS-ben szenved1, de a laktózintolerancia világszerte még gyakrabban fordul elő. A világ 89 országában végeztek H2 kilégzési tesztet, hogy felmérjék a laktózintolerancia előfordulását, és a vizsgálatok 57%-a pozitív lett.2 Dr. Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ vezetője, gasztroenterológus elmondta: „A hidrogén kilégzési teszt előnye, hogy egyszerű és nem invazív módszer, természetesen vizsgálat előtt szükséges némi előkészület, de az eljárás nem jár fájdalommal és nem kellemetlen. Ez egy egyszerű orvosi teszt, amely méri a hidrogéngáz szintjét (H2) a kilélegzett levegőben, és ráadásul a leggyakoribb gasztroenterológiai betegségek diagnosztikáját segíti.”

A teszt működésének megértéséhez érdemes megismerni azt, hogy mikor keletkezhet hidrogén az emésztés során. Ezt a gázt az emésztő rendszerben az anaerob baktériumok termelik a szénhidrátok emésztése során. Ezek a baktériumok alap esetben a vastagbélben élnek, ahol nem igen találkoznak cukrokkal és szénhidrátokkal, mivel azok az emésztőrendszer korábbi szakaszában megemésztődnek és felszívódnak. Ha ez az egészséges folyamat felborul valamilyen betegség miatt, akkor a vastagbélbe kerülő szénhidrátot az ott élő anaerob baktériumok hidrogéngázzá alakítják. A vastagbélből a gáz felszívódik a vérbe, majd a tüdőbe kerül, ahonnan a kilégzés során távozik. A H2 teszt tulajdonképpen ezt a hidrogénszintet méri a kilélegzett levegőben és egyúttal jelzi, hogy a szénhidrátok emésztése felborult a páciens szervezetében. Dr. Sike Róbert hozzátette: „Attól függően, hogy milyen tesztoldatot használunk a H2 teszt során, más-más jellegű megbetegedés, vagy emészti zavar kimutatása válik lehetségessé. Egyszerre csak egy féle anyaggal lehet tesztelni: a laktulóz - vékonybél tranzit idő kimutatása a SIBO igazolására szolgál, a laktózintolerancia, a fruktóz malabszorpció kimutatására szintén más-más oldatot használunk.”

Bizonyos ételek és gyógyszerek megváltoztathatják a hidrogén kilégzési teszt eredményét, ezért nagyon fontos, hogy a páciensek betartsák a tesztet végző orvos előzetes utasításait. A teszt előtt egy hónappal abba kell hagyni az antibiotikumok és a probiotikumok szedését, egy héttel korábban abba kell hagyni a dohányzást, és fel kell függeszteni a hashajtók, az antacidok, a H2 blokkolók, a PPI-k és a prokinetikumok szedését. A vizsgálat előtt egy nappal át kell térni alacsony rosttartalmú, könnyen emészthető ételek fogyasztására és magára a tesztre 12 órás éhgyomorral kell érkezni. Ez idő alatt nem szabad fogat mosni, illetve nem javasolt a rágógumi használata vagy a cukorka szopogatása sem. A vizsgálat után néhány óráig kerülni kell a testedzést és az alvást. A teszt többszöri kilégzés során méri a leheletben jelen lévő hidrogén szintjét, a kapott értékek alapján lehet felállítani a diagnózist. Az eljárás teljesen fájdalmatlan, de a vizsgálat alatt az alapbetegség okozta enyhe tünetek jelentkezhetnek.

Nyitókép (illusztráció): depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja