SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan fogadd el a tested?

Andrási Betty [cikkei] - 2023-01-25
Egyszer felkeresett egy fiatal hölgy, akit átjárt az önmaga iránt érzett gyűlölete.
Hogyan fogadd el a tested?

Egyszer, nem is olyan régen segítséget kért tőlem egy fiatal nő. A teste szerintem csinos, az arca helyes volt, de volt valami, ami teljesen elfedte a szépségét: a harag és a gyűlölet önmaga iránt. A keze be volt kötözve, és kérdeztem miért? „Betörtem tegnap a tükrömet, annyira utálom a testem”
Tényleg itt tartunk?

Hogyan történhet ilyen, mikor a csapból is az folyik, hogy szeresd magadat, fogadd el a testedet?

Na, kérem szépen, ez azért van, mert minél többet mondják ezt, a nő annál selejtesebbnek érzi magát. Nem elég, hogy csúnya vagyok és kövér, még arra sem vagyok képes, hogy mindezt elfogadjam, mekkora egy béna vagyok – gondolja több ezer nő, nap mint nap.

Nem elég csak mondani, hogy fogadjuk el önmagunkat. Először is meg kellene érteni magát a testet. A test működését, a velünk való kapcsolatát és azt a test körüli népbutítást, ami nap mint nap ránk zúdul.

Amikor a tükörbe nézel, azt hiszed, önmagadat látod. Szépnek, csúnyának, vagy akár rondának látod magadat. De ez tévedés! A tükör nagyon keveset mutat ahhoz képest, aki valójában vagy! A tükörben csak a külső testedet látod. A tested belső működését, a hozzád fűződő kapcsolatát, az érzelmeidet, a gondolataidat, a hitrendszeredet nem képes láttatni. Pedig pont ezekkel együtt vagy önmagad.

Testkép és énkép

Ahogy a testedet látod, azt nevezik testképnek, ahogy önmagadat, azt pedig énképnek.
A testkép az, amit gondolsz, amit érzel, viszonyulsz, és ennek megfelelően, ahogyan látod a testedet.

A testképed alakulását a személyiséged, a tapasztalataid, illetve a külső társadalmi és kulturális hatások jelentősen befolyásolják. A testedről alkotott kép is a saját kultúrádra jellemző ideához viszonyítva alakult ki. Tehát azt hiszed, az a jó test, amit más gondol jónak. Ha kevés az önbizalmad, akkor a mások szemüvegén keresztül látod csak magad.

Vannak olyan emberek, jelenleg még szerintem kevesen, akiknek a saját testükről kialakult testképe eltér a másokban kialakult testképtől, tehát megállapítható, hogy a testkép jelentősen szubjektív, így könnyen változtatható.

Ahogy a szóban is benne van a testkép nem más, mint egy kép. Ha pedig kép, akkor képesek vagyunk a képzeletünkkel formálni ezt a képet.
A környezet is, ami körülvesz téged, ezernyi képet mutat neked a női testről. Könyvek, újságok, plakátok, videók, filmek stb.

Több ezer kép, mégis mind valahogy hasonló, hamisan tökéletes. Kérdezed, vajon melyik lehetnél te, milyenné kellene válnod? Hasonló akarsz lenni, mint a címlapon mosolygó lány, hiszen őt boldognak látod. Tehát végső soron boldog akarsz lenni.

Választasz és eldöntöd, olyan akarsz lenni, mint az a modell vagy az a színésznő. Jönnek a próbák, a fogyókúrák, a sminktanulás, a szebbnél szebb ruhák, a kényelmetlen cipők, majd csalódások és a kudarcok, végül a tested és önmagad gyűlölete, mivel nem tudsz teljesen olyan lenni, mint amit kinéztél magadnak.

Legyél önmagad!

Nem tudsz soha olyan lenni, mint a külső képek, mert ezekből hiányzik egy valami: Te.
Aztán olvasod egy cikkben, vagy egy okos megmondja neked: Fogadd el magadat úgy, ahogy vagy!

Na, tessék, köszi. Hidegzuhany! Most mi a fenét csinálj? Hogyan kell ezt csinálni? Egyáltalán lehetséges ez?

Először is a test elfogadása nem azt jelenti, hogy tetszik, amit látsz vagy ez már fixen így marad, és ezt kell megszeretni. Azt jelenti, hogy megállsz egy pillanatig, és azt mondod, elfogadom, hogy most ez van. Jó, hogy most ez van. Ez a start, innen tudsz majd elindulni a változtatás felé. A cél az, hogy a testedből kihozd a legjobbat, a legtöbbet. Azt a testet, ami ahhoz szükséges, hogy az életcéljaidat teljesíteni tudd. Azt a testet, ami a legegészségesebb a számodra.
Minden ember génjeibe be van kódolva egy optimális test. Egy bizonyos testalkattal, testsúllyal, zsír és izomszázalékkal. Én ezt setpointnak, azaz alapértéknek hívom. Ezt kell elérni, erre kell törekedni, nem a médiában sugárzott, hamisan tökéletes, optikailag gyurmázott testhez.

Kommunikálj a testeddel!

A másik dolog, hogy sokan nem tudják még, de meg tudod kérdezni a testedtől, hogy milyen is ő igazából, és most miért olyan, amilyen. Juj, ez már meredek, mi?
Én ezt testkommunikációnak hívom, amit könnyen meg lehet tanulni, vagy egy testállítás keretén belül meg lehet nézni. Én is szoktam ilyeneket tartani, mert nagyon sok mindent megtudhatsz a testedtől, ami segítheti az életedet.
Egy testállításon megszólal a tested, és akkor véglegesen megváltozik benned az, amit eddig önmagadról és a testedről gondoltál.

Én úgy látom, hogy a test valójában egy intelligens csodálatos szerkezet. Hihetetlen, amire egy női test képes pl. a ciklikus változások, a szülés és a szoptatás is egy csoda.

A testednek te vagy a gazdája

Megmutatja, kívül, hogy mi van valójában benned.
Szerinted miért vagy túlsúlyos?
Csak azért, mert sokat eszel vagy keveset mozogsz? Nem.

Minden ember a setpoint alapján egy meghatározott zsírsejtszámmal születik. Ha valaki kövér, az azért van, mert meg vannak duzzadva a zsírsejtjei. A narancsbőr pedig nem más, mint eldeformálódott zsírsejtek halmaza. De miért van megduzzadva és eldeformálódva? Mert tele van testi és lelki méreganyaggal.

A zsírsejtekben tárolod a lelki mérgeket is

A testi méreganyagról már hallottál, de mik azok a lelki mérgek, amik nem engedik, hogy a legjobb formába kerülj?
A lelki méreganyagokat az elme termeli, viszont a test képes csak tárolni a sejtekben, legfőképp a zsírsejtekben.
Nyelem az ideget. Tele vagyok félelemmel. Kiütést kapok az anyósomtól. Megülte a gyomromat. Kitört belőlem a feszültség...

Ezek mind olyan kifejezések, amely arra utalnak, hogy a lelki méreganyagok, nevezetesen a harag, szomorúság, félelem és a többi akadályozó érzelem a testben tárolódik, és akár a testen keresztül vezetődik le. Pl. hasmenéssel, hányással és sírással adod ki magadból azt, amit a lelked már nem bír el.

Ha az elméd a veled történteket negatív eseményként, akár traumaként rögzíti, akkor a sejtjeidben lelki méreganyagok szaporodnak fel. És jönnek a zsírpárnák, azaz megduzzadnak a zsírsejtek, mert hát valahova el kell tárolni ezeket.
De ne csak az elhízásról essen szó.

A vékonyság is okozhat szenvedést

Nagyon sokan azt hiszik, hogy csak azok elégedetlenek a testükkel, akiknek súlyfeleslegük van. De ez nagyon nagy tévedés! Nagyon sok nő érkezik hozzám, akik pont a vékonyságuk miatt szenvednek, és a kis mellükkel – enyhén szólva – nincsenek kibékülve.
Azaz mindenkinek megvan a saját keresztje, és egyik sem nehezebb a másiknál. Ült már szépségkirálynő is velem szemben, és képzeljétek, ő sem szerette a testét. Meglepő, mi?

Én magam mindig vékony voltam, és nagyon sokan piszkáltak ezért. Folyton nyúzott a család, élen a nagymamákkal, hogy egyél, hízzál, egyél! Még a háziorvos is Cérna Zsuzsinak hívott. Mindezt tették addig a napig, amíg hagytam magamat, amíg valójában rá nem jöttem, hogy nekem ez az optimális testem: kis mellek, piszkafa lábak, kilátszó bordák és hosszú vékony kezek. Azóta nem hagyom, hogy bárki megjegyzése hatással legyen rám, hogy bárki eltérítsen attól, hogy a testem, úgy jó ahogy van! Megfigyeltem magamat, ha egy elfogadó közegben vagyok, könnyebben változok. A testem is ilyen. Figyelek rá, beszélgetek vele, csinosítgatom és szépítem. Hiszen a testem megérdemli a lehető legjobbat, megérdemli, hogy szeressem, hiszen mi lenne velem nélküle?

A testedet egészében lásd!

Figyelj arra, hogy a testedet egészben és ne csak részekben lásd. Ha csak a részleteket figyeled, mindig találsz valamit, ami nem tetszik. De ha összességében nézed, akkor tuti elégedettebb leszel. A férfiak eleve így látnak téged. Ezért nem veszi észre a férjed a szép új cipődet. Ja, és a narancsbőr sem érdekli őket.

Apropó szépség. Tudtad azt, hogy az angol beauty szó egykor nőt jelentett? Tehát a szépség eleve ott van benned, csak meg kell találnod és aztán kifelé sugároznod. A szépség szerintem nem más, mint a bennünk lévő szeretet kisugárzása. Ha megtalálod magadban és másokban a szerethetőt, ha erre figyelsz és nem a félelmekre, akkor szép leszel. Sugárzóan szép. Függetlenül a korodtól, a bőröd színétől, függetlenül a ráncoktól, és a súlyodtól.

Képes vagy kihozni a testedből a legjobbat, de nem önsanyargatással, hanem szeretettel! Hiszen minden test megérdemli, hogy szeretve legyen, illetve fontos, hogy a nők végre megszeressék a testüket.

Én nagyon szeretem a gyakorlatokat, így hoztam egy párat, amivel már ma elkezdheted a testeddel való foglalkozást.

  • ismerkedj a tükörben a testeddel, lehetőleg meztelenül
  • reggelente masszírozd át magadat, közben dicsérd is meg a testrészeidet
  • minden nap mozgasd át magadat, és közben csak a testedre figyelj
  • igyál sokat, pucold ki a mérgeket a testedből és szakember segítségével a gondolataidból is
  • táncoltasd meg gyakran a testedet
  • ha beteg vagy, keresd a belső okokat
  • kezdj el vele beszélgetni, figyelj befelé
  • tarts rendszeresen szépségnapot, amikor csak a testeddel foglalkozol, kényeztesd magadat masszázzsal, forró fürdővel, bőrradírozással, krémekkel arcpakolással
  • öleld át magadat néha

Te döntöd el, hogyan állsz a testedhez. Nem kezdem sorolni, milyen lelki problémákat okoz az, ha nem vagy jóban a testeddel. Elég annyi, hogy nem érzed jól magadat. Ez elég ok szerintem, hogy változtass ezen.
Kívánom, hogy legyél sugárzóan gyönyörű, boldog, sikeres nő és tartozz azokhoz végre, akik nagyszerű életet élnek.

Nyitókép: Oleg Ivanov képe az unsplash oldalon

Andrási Betty


Andrási Betty
Holisztikus pszichológus

Elérhetőségeim:
Email: info@andrasibetty.com
Weboldal: https://andrasibetty.com
https://stoppanik.hu
Telefon: 06703309685
Facebook oldal: https://www.facebook.com/andrasibettypszichologus
Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/659371985383885/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja