SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem kell többé orvosi igazolás a hiányzások miatt?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-01-12
A gyermekorvosok egy része mostanában elgondolkodik azon, hogy a kialakult helyzetben mennyire ésszerű a gyógyítással töltött idő jókora részét az igazolások kiadásával tölteniük. Egyre kevesebb a praxisokban a gyermekorvos, így a doktorok számára mind leterhelőbb és értelmetlennek tűnőbb a feladat, hogy orvosi ellátás helyett olyan papírokat töltsenek ki, melynek a tartalma szülői bemondáson alapul. Egy pomázi, egy budakalászi és néhány környéki gyermekorvos is kijelentette: a továbbiakban nem adnak ki hiányzásról szóló dokumentumokat. Ma már Csepelen és a főváros néhány más kerületében sem készülnek gyermekorvosi igazolások.
Nem kell többé orvosi igazolás a hiányzások miatt?

Rengeteg időt vesz el az igazolások kiállítása

Ha az orvos feladata mindössze az, hogy hitelesítse a szülő neki mondott szavait, miért nem elég azt csak az iskola felé közölni? – kérdezik a gyerekorvosok.

Véleményük szerint az orvosok, szülők és a pedagógusok számára is könnyebb lenne, ha a gyógyult gyerek hiányzásáról szóló igazolásokat ezentúl maguk a szülők állítanák ki. Hiszen ők vannak együtt a gyerekkel, ők látják az állapotát.

A gyermekorvosi rendeléseket személyesen, online és telefonon is el lehet érni. Az orvoshoz fordulók 70%-a azonban nem a betegség miatt jelentkezik, hanem arra vesz el értékes időt az orvostól és a gyógyulni vágyóktól, hogy olyan igazolást kérjen az orvostól, amellyel az oktatási intézmény házirendjének igyekszik megfelelni.

Az orvosok szerint az óvoda vagy az iskola házirendje rájuk nem vonatkozhat. A törvény viszont lehetővé teszi az iskolák számára, hogy igazolások tekintetében korlátlan számú napot fogadjanak el a szülőktől. Változzon tehát a házirend!

Nem a törvény, hanem az iskolák házirendje miatt kényszerültek eddig is az igazolások kiadására, de néhány orvos mára már megtagadja a procedúrát.

Egy pomázi doktornő ezzel kapcsolatos kijelentése sokakat meglepett, és némi ijedtséget is keltett a szülők körében, az oktatási intézmények pedig némileg idegenkedve fogadták a hírt.
 


 

Az új rendszer szándéka és célja az lenne, hogy a szülő rendelkezési joga gyermekéről sok más mellett ezen a területen is teret kapjon, tehát a szülő nyilatkozhasson a gyermeke hiányzásáról. Ez nem jelenti azt, hogy a beteg gyermeket az orvos nem vizsgálja meg, vagy nem rendel számára kezelést és gyógyszert, hanem arról, hogy a gyógyult gyermeket ne kelljen még egyszer az igazolásért is visszavinni a rendelőbe, kockáztatva ezzel az újabb betegséggel való fertőződést, hanem a felelős szülő nyilatkozzon az iskola felé, és az iskola fogadja azt el a szülőtől.


A szülő miért pont ebben a kérdésben nem szavahihető?

Az orvosok azzal érvelnek, hogy a betegség lefolyásáról, a tünetek elmúlásáról amúgy is a szülő nyilatkozik a háziorvosnak, amit az orvos elhisz, és pecsétjével, aláírásával igazol. A panaszok nagy része – éjszakai láz, hasmenés, hasfájás, rossz közérzet, orrfújások száma – az orvos számára ritkán párosul látható tünetekkel, tehát az orvos ezekben a helyzetekben a szülő szavait szentesíti az igazolás kiadásával.

Ha az igazoláskérés e-mailben történik, az orvos olyasmit igazol, amiről nem is győződhetett meg. Mi szükség erre a lépésre?

Miért kell ebbe a folyamatba az orvos? Miért nem fogadja el egyszerűen az oktatási intézmény a szülő döntését? A szülő miért pont ebben a kérdésben nem szavahihető?

A szülő számára is macerás és időrabló tevékenység a gyermek gyógyulása után még az iratot is beszerezni, bizonygatnia a gyerek állapotát, időt és energiát szánni a papír beszerzésére.

A 20/2012-es EMMI rendelet úgy rendelkezik, hogy az orvos által kiadott igazolások csak a hiányzás időtartamát tartalmazzák, tehát nem közölnek orvosi információkat az oktatási intézménnyel, és nem tartalmazzák már a „közösségbe mehet” kitételt sem. Ezt amúgy sem lehet felelősen kijelenteni, hiszen bárkiben lappanghat olyan kórokozó, ami még nem okoz tüneteket.  

A hiányzás időtartamát az orvos a szülőtől tudja meg, így egy másik felnőtt ember szavát hitelesíti az irattal, és adja hozzá a pecsétjét. Ez nem orvosi feladat, főleg nem akkor, ha gyógyítási tevékenységek kerülnek miatta háttérbe.

Az új eljárást követő orvosok azzal érvelnek, hogy az iskola házirendje nem vonatkozhat az ő gyógyító munkájukra. Egyetlen intézmény sem szabhatja meg egy másik intézmény munkarendjét, mindegyik kizárólag a rá vonatkozó jogszabályok alapján működhet.

A „3 szülői nap” elvárás egy országosan elterjedt limitálása a lehetséges szülői igazolásoknak, de semmilyen jogszabály nem rendelkezik a napok számáról, ez puszta szokásjog.

Erre bizonyíték az is, hogy némely iskola 10 vagy 15 napban határozta meg a szülői napok számát, és van olyan iskola, ahol nem is szabtak ennek határt. Az iskola erről a házirendjébe foglaltak szerint dönt.

Ezzel az erővel a gyermekorvos házirendje is megkövetelhetné az iskolától, hogy ők igazolják számára azt, hogy a gyermek milyen időszakban és hány napot nem volt iskolában…

Nemcsak az oktatási intézmény, hanem a szülő érdeke is az, hogy a gyermek teljesítse a tankötelezettségét, a szülő pedig munkába járjon. Normális esetben a szülő nem ellenérdekelt abban, hogy igazat mondjon a gyermek állapotáról, a beteg gyermekét nyilván otthon akarja tartani, az egészségeset pedig közösségbe fogja engedni.

Egy átlagos szülő teljes mértékben alkalmas arra, hogy a gyermek kezelt betegségét követően felelősen felmérje, hogy felveheti-e már a gyermek a hátizsákot... Azok a szülők pedig, akik elfogadják, hogy a gyerekük „lógjon” az iskolából, eddig is tudtak hozzá orvosi igazolást szerezni, illetve a gyereküket betegen is közösségbe vivők eddig is megoldották ennek a mikéntjét, hiszen ilyenkor is a szülő diktálta be az orvosnak a hiányzás napjait.

Ezekben az esetekben a felelősség jogosan kerülne át a szülők vállára.

A kamasz gyerek, ha délután beállított a rendelőbe azzal, hogy délelőtt fájt a feje, eddig szintén orvosi igazolást kapott a hiányzásról, bár semmilyen látható tünetet nem tudott regisztrálni az orvos.

Az igazolás-ellenes orvosok szerint az az iskola, aki nem fogadja el a szülői igazolást, ezzel azt állítja, hogy a szülő hazudik. Ha viszont tényleg hazudik, legyen az övé ennek a felelőssége. Ne lobogtathassák tovább az igazolást, és ne bújhassanak el az orvos háta mögé.


Az igazolások megírása a betegellátástól veszi el az időt 

Óriási tehertételtől szabadulna meg a gyermekorvosi ellátás, ha a pomázi és budakeszi óvodákhoz és bölcsődékhez hasonlóan a többi intézmény is változtatna a házirendjén. Több idő jutna érdemi munkára, gyógyításra és tanácsadásra, miközben annyi változna, hogy a saját állítását tartalmazó dokumentumot a szülő töltené ki és írná alá. 

Az orvos egyetlen rendelésen nagyjából 50-70 igazolást ír meg, van olyan praxis is, ahol ezek intézése napi négy órát is igénybe vesz. Az orvosok viszont a beteg gyerekeket szeretnék ellátni: a gyerekeinket.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja