SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ekcématípusok, amelyek belobbannak a nagy melegben

Családinet [cikkei] - 2022-08-17
Félmillió magyar szenved ekcémától, a bőr leggyakoribb gyulladásos betegségétől. Nyáron a pollenek és az izzadás okozhat bőrgyulladást.
Ekcématípusok, amelyek belobbannak a nagy melegben

Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati betegség, a világon a felnőttek 1-3%-át, csak az Amerikai Egyesült Államokban több, mint 31 millió embert érint.1 A magyar lakosság körében is igen gyakori az atópiás dermatitisz, azaz a betegség krónikus formája, a felnőttek 5%-a él ezzel a betegséggel.2 A bőrnek ez a gyulladása külső vagy belső tényezők hatására jön létre, a tünetek megjelenhetnek akár rövid ideig is, de igen gyakori a hosszabb ideig fennálló, illetve ismétlődően megjelenő típus is. Bár ez utóbbi esetében a genetikai hajlam nem elhanyagolható. Az ekcémát többnyire külső tényezők okozzák, ezek a provokáló faktorok többfélék lehetnek: növényi vagy állati eredetű anyagok, élelmiszerek, bármilyen vegyszer, akár szerves vagy szervetlen molekulák, fémek. Az endogén ekcémánál különféle baktériumok, bőrön lévő kórokozók váltják ki a panaszokat, az ezekre adott immunreakció okozza a bőrgyulladást.

„Az akut ekcémánál (gyors lefolyású, hirtelen jelentkező) inkább hólyagokat látunk a bőrön, ezeket akár nedvedzés, pörkök, kis apró sebek egészítik ki.” – fejtette ki Dr. Kósa Péter, az Affidea Magyarország bőrgyógyász szakorvosa. „Ugyanakkor a tartósan fennálló vagy visszatérő ekcémáknál a hámlás dominál, megfigyelhető a bőr megvastagodása, a berepedezés, és gyakran az érintett bőrfelszín pigmentálódik is egy idő után. Mindkét megjelenési formára jellemző a viszketés.” Az egyik legérdekesebb ekcématípus, a diszhidrotikus ekcéma, amely kifejezetten nyáron gyakori, és az ujjak széli részein, a lábujjakon, a tenyéren és talpon jelenik meg apró hólyagocskák formájában. Ezek ki is fakadhatnak, ilyenkor víztiszta folyadék ürül belőlük. Jellemző az erős viszketés, a környező bőr verejtékezése, mely a tünetek kialakulásában is szerepet játszhat. A másik igen gyakori nyári ekcéma típus a pollen okozta bőrgyulladás, ilyenkor első körben mindig a szemhéj gyullad be, piros, viszket, majd a nyakon és gyakran a hónaljakon is megjelennek a gyulladásos tünetek.

„A tipikus nyári ekcémáknál érdemes a bőr felszínét óvni ruhával, főként pollenekcéma esetén, ezen kívül nagyon fontos a verejtékezés megelőzése, a bőr megfelelő tisztítása, fertőtlenítése, hidratálása, és ügyeljünk arra, hogy a kórokozók ne tudjanak elszaporodni. Általánosságban elmondható, hogy ha a beteg észleli a tüneteket, azonnal forduljon orvoshoz, mert a kezdeti panaszokat jóval egyszerűbb kezelni.” – tette hozzá Dr. Kósa Péter - „A Covid-időszak alatt jellemző volt az irritatív jellegű ekcéma is, amely a sok kézmosás és fertőtlenítés miatt alakult ki főként a kézen, a bőr kiszáradása miatt. Ezt a járványos őszi időszakban javasolt megelőzni kézkrémek használatával, illetve gyulladáscsökkentő készítményekkel.”

1 https://allergyasthmanetwork.org/what-is-eczema/eczema-statistics/
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566979/
Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja