SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha ezeket a gyomortüneteket észleled, azonnal fordulj orvoshoz!

Családinet [cikkei] - 2022-07-06
Egy baktérium és a kontrollálatlanul szedett gyógyszerek felelnek a gyomorfekélyek jó részéért. A fekély olykor rosszindulatú daganatos elváltozás kialakulásához vezethet.
Ha ezeket a gyomortüneteket észleled, azonnal fordulj orvoshoz!

A gyomortükrözés elsősorban nem szűrő jellegű vizsgálat, hanem különböző tünetek okának feltárására használt eljárás, amelynek során a nyelőcsövet, a gyomrot és a vékonybél kezdeti szakaszát is megvizsgálják. „Ha valaki hozzánk érkezik vastagbéltükrözésre, akkor általában javasoljuk ugyanazon alkalommal a gyomortükrözést is. Gasztroenterológusként azt kell mondanom, hogy az életben legalább egyszer mindenkinek túl kellene esni egy endoszkópos gyomorvizsgálaton, csupán csak azért, hogy lássuk, hogy milyen a panaszmentes gyomornak az állapota, amit egyfajta viszonyítási alapként is fel lehet használni a későbbiekben.” – állítja Dr. Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ vezetője, gasztroenterológus. Ha huzamosabb ideje gyomorfájás áll fenn, ha indokolatlan fogyás, étvágytalanság, gyakori felhasi teltségérzés vagy puffadás, hányinger és hányás jelentkezik, akkor érdemes orvoshoz fordulni. A laborleletekben megállapított vashiány, vérszegénység, véres hányás vagy az úgynevezett szurokszéklet esetén minden esetben szükséges az endoszkópos vizsgálat.

Magyarországon igen gyakoriak a különböző gyomorbetegségek. Sok embert érint például a rekeszizomsérv, amely az állandó reflux és gyomorégés okozója lehet. Előfordulhat nyálkahártya metaplázia is, amely azt jelenti, hogy a gyomor-nyálkahártyára jellemző sejtstruktúrát (nyáktermelő mellék-sejtek, fő-sejtek és a gyomorsavat elválasztó sejtek) teljesen vagy részben vékonybélre jellemző sejtstruktúra váltja fel. Ez a daganatos elváltozások kialakulásának első lépése, így folyamatos megfigyelést igényel. Ezen túl előfordulhat a gyomorban atrófiás (a nyálkahártya sorvadásával járó) folyamat, ilyenkor a szervezet saját immunrendszere pusztítja a gyomornyálkahártyában lévő sejteket, s ennek nyomán gyulladás jön létre. A folyamatos gyulladás hosszú évek alatt szintén daganatos elváltozások kialakulásához vezethet. Magyarországon évente körülbelül 2000 főnél diagnosztizálnak gyomorrákot, és további 4-500 embernél vékonybél daganatot.1 Férfiaknál a gyomorrák gyakoribb, mint a nőknél.

Érdemes külön szót ejteni a Helicobacter pylori baktériumról, amely a gyomor leggyakoribb kórokozója és jelentős részben felelős a gyomorfekély kialakulásáért. Az emberiség 50 százalékában jelen van, a fejlődő országokban a lakosság 80-90%-a fertőzött, míg hazánkban a felnőttek közel fele. A fiatalabbak körében jóval ritkább az előfordulása, mint az idősebbeknél, ugyanakkor előbbiek fogékonyabbak rá. A Helicobacter pylori csak emberről emberre terjed, a fertőzés útja a széklettel szennyezett kéz, ételek, tárgyak szájüregbe jutása. A kórokozót antibiotikummal kezelik, amely közel 90%-os hatékonysággal bír. „Ez a baktérium jelentősen hozzájárul a gyomorfekély és a nyombélfekély kialakulásához: a nyombélfekélyesek 90-95 százaléka, a gyomorfekélyesek 70-90 százaléka Helicobacter pylori pozitív. A gyomorfekély tulajdonképpen a gyomor felszínén egy seb, amely azért jön létre, mert a gyomorsav kimarja a gyomor felszínét, elpusztítja a sejteket. Vérzés esetén a gyomorfekély akár életveszélyessé is válhat, amely azonnali beavatkozást igényel.” – tette hozzá Dr. Sike Róbert. „Nagyon fontos a gyomorfekély endoszkópos ellenőrzése egészen a gyógyulásig és a fekélyből való szövettani mintavétel, mert előfordulhat, hogy valamilyen kezdődő rosszindulatú folyamattal állunk szemben.” A gyomorfekély másik rizikótényezője a gyakori kontrollálatlan fájdalomcsillapító szedés. Ezek a szerek csökkentik a gyomor nyáktermelő képességének hatékonyságát, ezáltan csökken a gyomor nyálkahártya savval szembeni védettsége. Emiatt érdemes a fájdalomcsillapítókat és szteroidokat csak a legkisebb szükséges mennyiségben, orvosi felügyelet mellett szedni.

1 https://stat.nrr.hu/nrrstat/regi/0

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
A szerkesztő ajánlja