SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kell-e tartanunk a szifilisztől a XXI. században? - Megelőzés, tünetek és kezelés napjainkban

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-11-15
A szifiliszről szinte mindenki hallott már, mégis sokan vannak abban a hiszemben, hogy ezzel a baktériummal ma már nem lehet megfertőződni. Kevesekben tudatosul az a tény is, hogy bár antibiotikummal jól kezelhető a betegség, a már kialakult tartós károsodásokat a gyógyszer sem tudja többé meggyógyítani. A kezeletlen szifilisz súlyos, visszafordíthatatlan elváltozást tud okozni a szív és az agy szöveteiben, és veszélybe sodorhatja a termékenységet is.
Kell-e tartanunk a szifilisztől a XXI. században? - Megelőzés, tünetek és kezelés napjainkban

Amit a szifiliszről tudni kell

A szifilisz még ma is jelen van és terjed

A szexuális úton terjedő fertőzések száma a kilencvenes évek óta egyre növekszik. A szifilisz jelen van napjainkban is, a fertőzöttek száma lassan, de egyértelműen növekszik, a harmadik világban pedig mára népegészségügyi problémává vált. Viszonylag új jelenség, hogy a szifilisz fertőzés HIV-vel társulhat, ami hatványozottan rontja a beteg állapotát, és szélsőségesen ragályos kórképpé válhat.

2014-ben Magyarországon 623 szifiliszes megbetegedést jelentettek be, 2018-ban 680-at (a NNK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály adatai alapján), de ez csak a bejelentett esetek statisztikája, a tényleges esetszám ennek többszöröse is lehet. A szifilisz tünetmentes időszaka tíz és hatvan nap között is elképzelhető, ami bőven elég idő arra, hogy a félelmeit elaltassa a beteg, és ezalatt a betegség az első fázisból áttérjen a másodikra, ami már sokkal nehezebben orvosolható.
 

Alattomos betegség, és bárki elkaphatja

Tévedés azt gondolni, hogy a bajt csak szexuális szolgáltatást nyújtó személyek kaphatják el, esetleg a partnerüket gyakrabban váltogató emberek, vagy a homoszexuális irányultságúak. Nem véd meg minket a „deviancia mentes” életvitel sem, és a „normakövetés” sem riasztja el a kórokozót a rá jellemző működéstől. Nemi betegséggel bárki megfertőződhet, aki szexuális életet él, beleértve a csupán orális szexet, sőt a kiadósabb csókolózást is. A nemi betegségek egy része akár tünetmentes is lehet, a szifilisz akut tünetei is elmúlnak 3-6 hét után, ami arra indíthatja a beteget, hogy az orvosi segítségkérést elhanyagolja, felejtősnek ítélje meg korábbi aggodalmát. Ezalatt a kórokozó szétszóródik a szervezetben, és a megtámadja a belső szerveket.


Szifilisz fertőzés terhesség alatt

Különösen veszélyes a szifiliszfertőzés terhesség alatt, a magzatra történő fertőzésátvitel lehetősége miatt, ami fejlődési rendellenességet okozhat a babánál, mivel a kórokozó át tud jutni a méhlepényen. Magyarországon a terhesség első harmadában történik szifilisz szűrővizsgálat, és fontos tudni, hogy a terhesség alatti fertőzés is kezelhető. Fontos az az ismeret is, hogy aki már átesett szifilisz betegségen, és szerencsésen sikerült kikezelni a kórt, az is elkaphatja újra a betegséget.

Minél előbb elkezdődik a kezelés, annál kisebb az esélye tartós károsodás kialakulásának.


A szifilisz tünetei

A szifiliszre az jellemző elsősorban, hogy látványos bőrtünetekkel jár, amik felhívják a figyelmet arra, hogy orvosi kezelésre van szükség, még akkor is, ha a bőrtünetek egy idő után csillapodnak, és a betegség krónikus fázisba kerül. Tévhit az az elképzelés, hogy minden szexuális úton terjedő betegség fájdalmas vizeléssel vagy húgycsőégéssel járna, a szifilisz sem produkál ilyen tünetet.

Első fázis:

A közösülés, szexuális együttlét után három héttől nyolcvan napig tehető lappangási időszak kezdődik, amikor a behatolási területen egy körülírt gyulladás alakul ki, ami később kifekélyesedik, ám a látványos bőrtünetet általában nem kíséri fájdalom, és kezelés nélkül is begyógyul. Az elsődleges göb megjelenhet a nemi szerveken kívül a szájban és a végbélnyílás területén is. Ebben a fázisban lehet tünet a nyirokcsomók megnagyobbodása is, és ekkor kell orvoshoz fordulni. Ezt a bőrtünetet még könnyű azonosítani.

A makk bőrén lévő elváltozást a fiúkon könnyebb észrevenni, mint a hüvelyben megjelenő fekélyt. Mindenki érdekében fontos az észrevett bőrirritációt visszajelezni.
 

A szégyenérzet, szemérmes hallgatás ilyen esetben óriási kárt okozhat, míg a beszéd életet menthet.
 

Második fázis:

Ha kezelés nélkül marad a bakteriális fertőzés, akkor a lappangási idő után – ez akár húsz hét is lehet – megjelennek a bőrkiütések testszerte, melyekben baktériumok szaporodnak, és erősen fertőznek. Mivel a baktérium az egész szervezetet birtokba veszi, általános tünetek jelennek meg 

  • láz,
  • rossz közérzet,
  • diszkomfort érzet,
  • hajhullás,
  • fejfájás,
  • fogyás formájában.

Jellemző a szem és az idegrendszer különböző panasza is. A tünetek azonban újra inaktívvá válnak, időnkénti rövid fellángolások váltakoznak hosszú tünetmentes időszakokkal. A betegség tünetmentes állapotban is erősen fertőz.

A szifilisz ebben a stádiumban sokféle betegséget utánozhat, ezért nevezik a betegségek majmának is. Néha még szakember számára is kihívást jelent ilyenkor a diagnózis, szemben az első stádium szinte ránézésre is diagnosztizálható tünetével.

Utolsó stádium:

Ha a fertőzést éveken át nem kezelik, egy idő után nem fertőz tovább. Maradnak a hegesedve gyógyult bőrtünetek, és lassan kialakulnak a vissza nem fordítható súlyos szövődmények.


A szifilisz kezelése

A szifilisz a fertőzéstől számított három hét múlva mutatható ki leghamarabb, és antibiotikummal kezelhető a korai stádiumban. Az első stádiumban a hetente egy adagban adott penicillininjekció meggyógyítja a beteget, melyet a területi bőr- és nemibeteg gondozó orvosa ad be a betegnek.

Ha a betegség már későbbi stádiumba ért, a bekövetkezett károsodásokat az injekció már nem gyógyítja, de a tüneteket gyógyszeres kezeléssel enyhíteni lehet. Minden esetben a teljes kezelést kell megkapni, és két évig a gondozó még nyomon követ minden beteget, alkalmanként vérvizsgálattal ellenőrizve a gyógyulást.

Az antibiotikumos kezelés a terhesség alatt is biztonságos, és nem ártalmas a gyermekre sem, míg a kórokozó kezelés nélkül vetélést, koraszülést, deformitásokat okozhat a születendő gyermeknél. A kezelés kockázata jóval kisebb, mint a betegségé.


Kontaktszemélyek felkutatása

Az orvoshoz fordulást sok esetben gátolja, hogy a tünetekkel kínlódó beteg tart a társadalmi megítéléstől, megbélyegezéstől. Az orvost természetesen titoktartás köti, a nemibeteg gondozó intézetek pedig hangfüggöny takarásában dolgoznak, így gátolva, hogy a váróban lévő betegek bármit is kihallhassanak a vizsgálóból. A bőr- és nemibeteg gondozó intézet minden esetben kontaktkutatást is végez, a kontaktszemélyeket szűrik és kezelik is, így ha az információ teljes, a fertőzési láncolat megszakad.

Egy évre visszamenően az összes partnert be kell jelenteni. Ilyenkor egy kis riadólánc szokott kialakulni, mely a betegség legyőzésének sarkalatos pontja. A volt partnernek ennyi idő alatt már új partnerei lehetnek, és azoknak is lehetnek már új kapcsolatai. A sikeres kezelés feltétele, hogy minden partner átessen a szűrésen és az esetleges kezelésen, hiszen ellenkező esetben a láncolat további áldozatokat fog kitermelni, és a folyamat sosem ér véget. A fertőzési láncolatok homályban maradása miatt kell tartanunk ettől a betegségtől a XXI. században is.


A szifilisz megelőzése

Mindig gondolnunk kell a biztonságos szexre, és kamaszainkkal is kell erről beszélni. A biztonságos szex igénye kortól, családi állapottól, nemtől és szexuális irányultságtól független körülmény, bárki, és bármilyen típusú szexuális együttlét során elkaphatja a fertőzést. Teljes védelmet csak a valódi hűség, és a gumi óvszer használata adhat.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja