SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Milyen sportot válasszak a gyerekemnek? - Gyermeksebész segít a döntésben

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-08-25
Egy rosszul választott sportág számos negatív következményt hozhat magával. Ha a gyereknek nincs sikerélménye, hibázni fog, amiből súlyos sérülés is lehet, ráadásul teljesen elmehet a kedve a sportolástól. Hogy mennyire van közel az edzés, melyik barátja jár még oda, melyik a legfelkapottabb sportág - ezek mind lényegtelenek. A választásban az egyik legfontosabb szempont, hogy ne csak a testalkata, hanem a személyisége alapján is hozzuk meg a döntést.
Milyen sportot válasszak a gyerekemnek? - Gyermeksebész segít a döntésben

Hogyan válasszunk sportot gyermekünknek?
 

Legyen a gyerek döntése! A legrosszabb szempontok
 

  • A gyereknek vagy a szülőnek fontos? Apa: Mindig is focista akartam lenni! Anya: Mindig is balett táncos akartam lenni! – Lehet, hogy a gyerekkori álmod nem teljesült és most azt szeretnéd, ha a gyereked valósítaná meg azt! De ne feledd, ez az ő élete, neki a saját vágyait kell beteljesítenie!
  • Közel van az edzőterem: ez nagyon jó, de mi van, ha ő nem akar kosárlabdázni vagy teniszezni, hiába van a szomszéd utcában? Ne a megközelíthetőség legyen az elsődleges szempont.
  • Mennyibe kerül: fontos szempont, de ne ez legyen az elsődleges a választáskor.
  • Odajár a barátja is: Attól még ugyanúgy érezheti magát rosszul, ráadásul egy neki való sportban, amiben ki tud teljesedni, szerezhet új barátokat is.
  • Ez olyan menő! – Lehet, hogy az olimpia vagy más miatt felkapott lett néhány sportág, de nem biztos, hogy ezek a gyerekednek valók, ehhez ismerni kell a testalkatát és személyiségét is.

A gyerekkori sportélmények hatással vannak a testi és lelki fejlődésére, és arra, hogy a későbbi életében milyen szerepet (nem) tölt be az életében a mozgás. Dr. Kőnig Róbert gyereksebész, gyerektraumatológus szerint ezért is fontos, hogy végül mi mellett döntünk.

”Nem minden sport való egy gyereknek. A döntésnél nemcsak a testi, hanem a mentális adottságokat is figyelembe kell venni. Minden szülő azt szeretné, hogy a gyerek sikeres legyen abban a sportágban, amit csinál. Ehhez pedig az kell, hogy olyan sportot válasszunk, ami mentálisan is segít.”

kislány karatézik

RODNAE Productions fotója a Pexels oldaláról


Így válassz sportot számára

A szakértő azt javasolja, hogy:

  • A gyerek döntése legyen. ”Egy ideig rá lehet erőltetni a gyerekre, de aztán meg fogja utálni - ha megutálja, nem figyel oda, ha nem figyel oda, hibázik, ha hibázik, megsérül.”
  • Menjünk el a minden évben megrendezésre kerülő Nagy Sportágválasztóra, ahol több mint 100 sport kerül bemutatásra, amiket ki is próbálhat a gyerek, aki segítséget is kap abban, hogy hozzá mi illik a legjobban.
  • Bármilyen sportot is választunk, ellenőrzött körülmények között tegyük, az elején mindig legyünk ott mi is az edzéseken.
  • Tartsuk be az előírásokat! ”Ha biciklizni fogunk, legyen rajtunk sisak, ha lovagolunk, legyen rajtunk kobak és az elején gerincvédő, stb. A helyes védőfelszerelés helyes használata a fontos. Nem jó ugyanaz a cipő a terepfutásra, a focira és a kézilabdára.”
  • Fontos, hogy jó edzőt válasszunk, hiszen egy bizonyos életkorban a gyerekek jobban hallgatnak rá, mint a saját szüleikre.
     


Félénk? Agresszív? Barátkozós? Melyik a legjobb sport számára?

Egy rövid vizsgálattal ma már tudományosan is kideríthető, hogy az adott testalkathoz melyik sport illik. A sportantropometria segítségével megjósolható, hogy a gyerek mennyire hízékony, mi lesz a várható testmagassága, mennyire terhelhető, milyen az erőnléte és a testalkata.

balettáncosok

cottonbro fotója a Pexels oldaláról


Labdajátékok

Azoknak ajánlják, akik nagyon szociálisak, jók az ügyességi játékokban, remekül tudnak koncentrálni, többfelé figyelni.


Monoton mozgásformák: futás, kerékpározás, úszás

Ha vékony, nyúlánk, ráadásul visszahúzódó és inkább egyedül szeret játszani, akkor ezekben a sportokban kiteljesedhet.

”A legegészségesebbek sportoknak a vízi sportokat tartom, azon belül is az úszást. Az ízületek, izmok, vázrendszer, idegrendszer szempontjából azt tartom a legegészségesebb sporttevékenységnek.”


Extrém sportok

Fontos, hogy milyen a gyerek testi és lelki adottsága. A lovagláshoz például ritmusérzék is kell, és rá kell tudni hangolódni a lóra, ami nem mindenkinek megy.


Végülis bármit is sportol a gyerek, azzal mindenképpen nyer. Ha jól választjuk ki a sportágat és szereti, sikerélménye van benne, akkor nemcsak a teste, hanem a személyisége is fejlődni fog.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja