SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság Betegtájékoztatója a COVID-19 elleni védőoltásokról

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2021-02-22
A koronavírus járvány immár egy éve van jelen életünkben, és mára egyre több gyártó vakcinája jelenik meg. A Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság most egy részletes betegtájékoztatót dolgozott ki, melynek segítségével megismerhetjük többek között az egyes oltóanyagok alkalmazását, tárolását, korcsoportonként való alkalmazhatóságát.
A Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság Betegtájékoztatója a COVID-19 elleni védőoltásokról

I. Általános ismertető

Magyarországon 2020.12.26-a óta elérhetőek a SARS-CoV-2 vírus ellen aktív immunizálást biztosító oltóanyagok a vírus által okozott COVID-19 fertőzés megelőzésére. Az országos oltási program elsőként a Pfizer-BioNtech mRNS vakcina (Comirnaty) alkalmazásával indult, majd további oltóanyagok használata is hatósági engedélyt kapott (COVID-19 Moderna Vakcina, AstraZenec COVID 19 Vakcina, Szputnyik V Vakcina). A közeljövőben várható a kínai Sinopharm Vakcina engedélyezése is. A védőltások legfontosabb jellemzőit az 1. Táblázat foglalja össze.

A COVID-19 elleni oltóanyagok hatósági engedélyezését Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) végzi. A Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság a hatályos gyógyszeralkalmazási előiratokban foglaltakat tekinti irányadónak.

Magyarországon a COVID-19 elleni vakcinákat 18 évnél idősebb felnőttek kaphatják meg, a védettséget két, 21-28 nap különbséggel beadott, védőoltás biztosítja.

A védőoltások beadásának egyetlen biztos ellenjavallata van, ez pedig a védőoltás alkotórészeire vonatkozó súlyos allergiás (anafilaxiás) reakció. Amennyiben az első oltás során az oltóanyaggal vagy valamely összetevőjével szemben súlyos allergia lép fel, a második vakcina nem adható be. Akut, lázzal járó megbetegedés alatt a védőoltás szintén nem adható, az oltás csak az akut tünetek lezajlása után engedélyezett.

A jelenleg érvényben lévő hazai szabályozás szerint COVID-19 vakcinával történő védőoltás nem javasolt várandós nők és szoptató kismamák részére, mivel esetükben jelenleg kevés adat áll rendelkezésre.

A vakcina beadását el kell halasztani, ha az egyénnek magas lázzal járó akut betegsége vagy akut fertőzése van. Enyhébb fertőzés és/vagy hőemelkedés miatt nem kell az oltást halasztani. A vakcina hatásosságát, biztonságosságát és immunogenitását nem vizsgálták immunkompromittált személyeknél, beleértve az immunszuppresszív kezelésben részesülőket is. A COVID-19 elleni oltóanyagok hatásossága az immunszuppresszált személyek esetében kisebb lehet.
 

II. Endokrin betegséggel élő személyek védőoltása Pfizer-BioNtech, COVID-19 Moderna, AstraZeneca COVID 19 Vakcinával

A Pfizer-BioNtech, a COVID-19 Moderna és az AstraZeneca COVID 19 Vakcinák alkalmazási előiratai alapján fontos kiemelni, hogy a pajzsmirigy egyetlen betegsége, beleértve a hiper- és hipofunkciós kórképeket, gyulladásokat, autoimmun folyamatokat, daganatokat, sem képezi ezen oltóanyagok kontraindikációját. Ennek részeként, az emelkedett aTPO, TG és aTG szintek sem képeznek ellenjavallatot. Ezen túlmenően az oltás minden egyéb, endokrin betegséggel élő személyeknek is javasolt, beleértve az mellékveseelégtelenség minden formáját, a hypophysis betegségeket, még a Cushing-szindrómát is.

Hasonló szabályozás érvényes minden krónikus betegségre vonatkozóan. Fontos hangsúlyozni, hogy krónikus betegségben a COVID-19 fertőzés súlyosabb lefolyásától és komolyabb szövődményektől kell tartani, ezért a krónikus betegek, így az endokrin betegek számára is az oltás általi megelőzés különösen nagy egészséghaszonnal jár. A kontraindikációk megítélése az oltást végző orvos kompetenciája. Az endokrin betegségek tehát önmagukban nem jelentenek oltási kontraindikációt. Javasoljuk, hogy az endokrin betegek is jelentkezzenek oltásért, az oltóponton tájékoztassák az orvost alapbetegségükről és a szedett gyógyszerekről.

Immunszupprimált betegek, illetve immunszupresszív kezelésben részesülők esetében a súlyos kórlefolyású COVID-19 fertőzés veszélye igen nagy. Noha ebben a betegcsoportban még nem áll rendelkezésükre elég adat a biztonságosságról és hatékonyságról, körükben is megfontolandó a COVID-19 elleni védőoltás alkalmazása.
 

III. Endokrin betegséggel élő személyek védőoltása Szputnyik V vakcinával

A Szputnyik V vakcina (Gam-COVID-Vac) 18 évesnél idősebb felnőttek esetén javasolt. Az oltás két különböző komponensből áll, amelyet 21 nap különbséggel, intramuszkuláris injekció formájában kell beadni.

A Szputnyik V vakcina alkalmazási előirata alapján az oltóanyag beadásának ellenjavallatát képezi:

a védőoltás bármely összetevőjével vagy hasonló összetevőket tartalmazó védőoltásokkal szembeni túlérzékenység;

  • korábban előforduló súlyos allergiás reakció;
  • akut, fertőző és nem fertőző betegségek, krónikus betegségek fellángolása – a védőoltás 2-4 héttel a gyógyulás vagy a remisszió után adható be. Nem súlyos, vírus okozta légzőrendszeri fertőzés vagy akut gyomor-bél rendszeri fertőzés esetén a védőoltás a testhőmérséklet normalizálódása után adható be.
  • terhesség és szoptatás - ezen időszakok alatt történő alkalmazásának hatásosságát és biztonságosságát nem vizsgálták
  • 18 évesnél fiatalabb életkor
  • krónikus vesebetegség vagy májbetegség esetén, endokrin betegségek esetén
  • jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben és nem megfelelően kezelt cukorbetegség
  • súlyos vérképzőszervi betegségek
  • epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek
  • akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés • szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás, szívburokgyulladás
  • autoimmun betegségben szenvedők (az immunrendszer stimulálása a betegség fellángolásához vezethet, különös körültekintést igényelnek azok a betegek, akik autoimmun betegsége súlyos és életveszélyes állapotok kialakulásához vezethet)
  •  rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők.

Figyelmeztetés: Az immunrendszert gyengítő (immunszuppresszív) terápiában részesülő betegek, illetve az immunhiányos betegek esetében lehetséges, hogy nem alakul ki megfelelő immunválasz. Ezért minden olyan gyógyszer, amely elnyomja az immunrendszer működését ellenjavallt az oltás előtt és után legalább egy hónapig, a csökkent immunválasz kockázata miatt.

A Szputnyik V vakcinával kapcsolatban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hivatalos információja alapján az OGYÉI minden kérdésre megnyugtató választ kapott, a vakcinát hatékonynak és biztonságosnak találta. Az NNK gyártási tételenként történő ellenőrzése pedig szintén a megfelelőséget biztosítja.

A COVID-19 elleni oltóanyagokkal kapcsolatos információk bővülése esetén betegtájékoztatónkat frissíteni fogjuk.

A táblázat kattintásra nagyobb méretben nyílik meg.

* kiegészítés:

  • krónikus vese, máj vagy endokrin betegség
  • pajzsmirigybetegség, cukorbetegség
  • vérképzőszervi betegség
  • epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek
  • akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártya
  • gyulladás, szívburokgyulladás
  • autoimmun betegségben szenvedők (az immunrendszer stimulálása a betegség fellángolásához vezethet, különös körültekintést igényelnek azok a betegek, akik autoimmun betegsége súlyos és életveszélyes állapotok kialakulásához vezethet);
  • rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők.

Hivatkozások:

  • https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/lakossagi_tajekoztato_covid19_elleni_vakcinakrol.pdf
  • https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-productinformation_hu.pdf
  • https://ec.europa.eu/health/documents/communityregister/2021/20210129150842/anx_150842_hu.pdf
  • https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/covid-19-vaccine-moderna-eparproduct-information_hu.pdf
  • https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/Sputnik%20V%20vakcina%20magyar%20nyelvu%20tajekoztato.pdf

        Fotó: cottonbro-tól a pexels.com-on

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja