SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Koronavírus babáknál, kisgyermekeknél - ezekre a tünetekre figyelj!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-10-22
Lassan eltelik egy év azóta, hogy a koronavírus megjelent. Az elmúlt hónapokban az orvosok nagyon sok tapasztalatot szereztek azzal kapcsolatban, hogy kinél milyen módon jelentkezik a betegség. A tavaszi időszakban még úgy tudtuk, hogy a gyerekeket nem, vagy csak nagyon kis százalékban érinti ez az új vírus. Az ősz, a második hullám azonban mást mutat. Most már sok kisgyermek megfertőződik. Mutatjuk, hogy milyen tünetekre kell jobban odafigyelni!
Koronavírus babáknál, kisgyermekeknél - ezekre a tünetekre figyelj!

 

Először jelentkező, enyhébb tünetek kisiskolás korban

A kisgyermekeknél gyakran első tünetként a hányás-hasmenés jelentkezik. Ez a fajta megbetegedés akkor is gyakori gyerekkorban, ha nincs koronavírus, ezért itt még nem szoktak gyanakodni az anyukák.

A láz, a köhögés, a nátha és az influenzához hasonló tünetek jelentkezésekor már érdemes gyanút fogni és jobban odafigyelni. Az én kislányom koronavírusos volt, neki fejfájása, orrdugulása és egy kis köhögése volt. Egyáltalán nem volt lázas, nem volt elesett, és nem panaszkodott semmi egyéb tünetre, ezért is lepődtem meg, mikor a teszt egyértelműen kimondta, hogy elkapta a fertőzést.

Az osztályunkban több gyermeknek is pozitív lett a tesztje, ők olyan tünetekről számoltak be, mint például:

  • láz
  • izomfájdalom
  • torokfájás
  • hasfájás, hasmenés
  • szaglás és ízérzékelés elvesztése
  • rossz étvágy
  • fáradtság

Nagyon fontos, hogy ezek a tünetek általában nem egyszerre jelentkeznek. Nálunk sem volt láz, vagy elesettség érzés. Emiatt nagyon fontos, hogy odafigyelj gyermekedre! Ha bármilyen tünetet észlelsz, akkor egyeztess a gyermekorvossal, és közösen figyeljétek tovább a tünetek alakulását.

Először jelentkező tünetek babáknál

A mostani tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisbabák esetében is előfordulhat a tünetmentesség. Ha mégis megjelenik valamilyen tünet, akkor leggyakrabban a megfázáshoz hasonlókról számolnak be az édesanyák. Ilyen például:

  • köhögés, orrfolyás, tüsszögés
  • láz
  • rossz közérzet, amit a viselkedésében bekövetkező változások jeleznek
  • izomfájdalom, amit a kisbabáknál alvási szokásainak megváltozása vagy túlzott nyűgösség jelezhet
  • étvágytalanság jelezheti az ízérzékelés és a szaglás elvesztését

Súlyosabb tünet babáknál, kisgyermekeknél

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ritka esetben a kisgyermekeknél, kisbabáknál is előfordulhatnak súlyosabb tünetek, melyek általában az első tünetek megjelenése után 1 héttel mutatkoznak. Ezek lehetnek:

  • nehézlégzés, ami babáknál úgy figyelhető meg, mintha kapkodnának a levegő után, gyorsan szaporán próbálnak lélegezni
  • elkékülő ajak vagy elfehéredő köröm jelezhet alacsony oxigénszintet

Gyakran az is előfordul, hogy a gyermekek tünetmentesen vészelik át a betegséget. A mi osztályunkban is volt olyan kisgyerek, akinek semmilyen tünete nem volt. Még a legenyhébb náthára utaló panasz sem. Mégis pozitív volt. Ez az, ami alátámasztja a megelőzés fontosságát, hiszen a fertőzés továbbadásának lehetősége akkor is felmerül, amikor annak nicsenek külső szemlélő által jól észrevehető jelei. 

Kisbabák esetében érdemes minden olyan tünetre odafigyelni, ami a baba megszokott viselkedésétől eltér, mert a tünetek gyorsan súlyosabbá válhatnak. Ők még nem tudják elmondani, hogy hol fáj, mi a kellemetlen, ezért ha gyanúsnak ítéled meg a dolgot, akkor gyakori lázméréssel és a légzés figyelésével sokat tehetsz azért, hogy hamar észrevedd a bajt.

Kép forrása: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja