A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért fontosabb a C-vitamin a férfiak számára, mint korábban gondolták?

Családinet - 2020-09-04
 [X]

A C-vitaminra méltán büszkék a magyar emberek, hiszen Szent-Györgyi Albert biokémikus fedezte fel, akit Nobel-díjjal is jutalmaztak érte. Az aszkorbinsav mindenki képzeletében úgy él, mint valamilyen szuper vitamin - és nem is állunk messze a valóságtól. Bár a C-vitamin javasolt napi mennyisége 80 mg egy felnőtt számára, ennél jóval többet szedett Szent-Györgyi is.
Miért fontosabb a C-vitamin a férfiak számára, mint korábban gondolták?

A C-vitamint 1927-ben azonosította a magyar tudós, noha korábban már tudták, hogy létezik egy vegyület, aminek hiányában kialakul a skorbut, és ezt el is nevezték C-vitaminnak. Ez a vitamin volt az első vitamin, amit tabletta formájában előállítottak, hogy szedhessék az emberek, mint étrend-kiegészítőt. Szent-Györgyi maga napi 1000 mg-ot fogyasztott belőle, ha pedig megbetegedett, ennek hat-nyolcszorosát, annyira hitt a vegyület antioxidáns erejében.


Érdekességek a C-vitaminról

A C-vitamint szinte minden állat képes előállítani a saját szervezetében, egy macska például akár napi 10.000 mg-ot is képes szintetizálni. Van viszont három csoport, mely evolúciósan elvesztette ezt a képességét, ide tartoznak a tengeri malacok, a gyümölcsevő denevérek, illetve a főemlősök és maga az ember is. Éppen ezért nekünk külső forrásból szükséges fedeznünk a kellő mennyiséget, méghozzá minden nap, mivel a C-vitamin vízben oldódik, ezért ki is ürül a szervezetünkből gyorsan.

Bár a C-vitamint rengeteg természetes forrásból tudjuk pótolni, mint a zöldséges, gyümölcsök, savanyú káposzta, paprika, a sor végtelen, hő, fény, oxigén és fémek hatására sajnos könnyen elbomlik. Éppen ezért a feldolgozott élelmiszerek már csak nyomokban tartalmazzák, de a kompót vagy a lekvár is kevesebbet tartalmaz, mint az eredeti gyümölcs.

Mivel a vitamin folyamatosan ürül a szervezetből, folyamatosan is kell pótolni, vagy elnyújtott hatású C-vitamin tablettát kell szedni. Azonban vannak olyan C-vitaminok, melyek kifejezetten ezt figyelembe véve készülnek, sőt, a port akár belekeverhetjük kozmetikumokba, így kívülről bevíve is kifejti fiatalító hatását.


Valóban minden betegséget gyógyít?

Az aszkorbinsavat szerte a világon csodaszerként emlegetik, és minden betegségnél javasolják az emelt dózis bevitelét, mert erős antioxidáns, megköti a szabadgyököket, és a sejtöregedés ellenében hat.
A C-vitamin kifejezetten hasznos a dohányosok számára, mert gátolja a rákkeltő anyagok kialakulását, de ezen felül a nikotin nehezíti is a vitamin felszívódását, tehát ezért is magasabb dózisban kell szedniük.

A vitamint az enyhébb meghüléses betegségektől kezdve, az allergiákon át, egészen a komoly betegségekig javasolják, ilyenek a daganatos elváltozások, az asztma, a szív-érrendszeri betegségek, de még a szürkehályog is. Védi a bőrt az UV-sugárzástól, a ráncok kialakulásától, de a porc- és csontszövet egészségéhez is kell. Jótékony műtéti lábadozás időszakában, és láz esetén is.

A vegyület szinergiára lép más jótékony anyagokkal, így például segíti a kollagén beépülését, és serkenti az agyban az ingerületátvivő anyagok termelődését is.


Miért lehet kiemelten fontos a férfiaknak az aszkorbinsav szedése?

A C-vitamin szedése természetesen az egész család számára fontos, a férfiaknak bizonyos okokból jobban oda kellene figyelnie a bevitelre.
Egyrészt a stressz hatására rohamtempóban használódik fel az aszkorbinsav, és ez igaz a fizikai igénybevételre is. A férfiak általában több vagy nehezebb fizikai aktivitást végeznek, ezért több C-vitaminra van szükségük. A férfiak között többen dolgoznak a szabadban, ezért bőrük jobban ki van téve a káros UV-sugaraknak is.

De fontos megemlíteni, hogy a férfiak kevesebb kozmetikumot használnak, noha a fiatal generációknál már az erősebbik nemnek is fontos, hogy jól nézzen ki. A férfiak bőrére ezért kifejezetten jól hat a vitamin, és így bőrük tovább megőrzi egészségét és rugalmasságát.

Nem utolsó sorban az energia pótlásért is felelős, így a libidó serkentésében is szerepet játszhat, a cinkkel karöltve. A házasélet szempontjából tehát ajánlatos odafigyelni a férfiak C-vitamin pótlására!

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja