SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így hat az alvásunkra a túl sok kék fény

Családinet [cikkei] - 2020-09-02
Nem túlzás azt állítani, hogy ma már a napjaink jórészét különféle képernyők előtt töltjük. Sokan számítógéppel dolgozunk, rendszeresen átpörgetjük a híreket és a közösségimédia-felületeket a mobilunkon, este megnézünk egy-két sorozatrészt a laptopunkon vagy az okostévén, a köztes időszakokban pedig az üzenetküldő appokat bújjuk – tehát kékfény-árban úszunk.
Így hat az alvásunkra a túl sok kék fény

Ráadásul az online töltött idő mennyiségét a koronavírus-járvány hatásai is növelik, hiszen március óta minden eddiginél jobban digitalizálódott az életünk. Az Eyesafe Nielsen adatok alapján végzett becslése szerint a képernyő előtt töltött idő a napi 13 órát is meghaladta márciusban az USA-ban, ami az előző év azonos időszakához képest plusz 3,5 órát jelent. De vajon hogyan hat a kijelzőkből áradó kék fény az alvásunkra, és milyen veszélyekre érdemes odafigyelnünk?     

„A kék fény a nap által kibocsátott, 380 és 500 nanométer közötti hullámhossztartományba eső fénysugár. Az embereket mindig is érte kék fény, ennek fontos szerepe van a bioritmus beállításában, és kedélyjavító hatása is van, tehát nem az elektronikus készülékekkel jelent meg az életünkben. Ám régebben nem olyan dózisban és nem olyan formában áradt felénk a kék fény, mint manapság. A minket körülvevő technikai eszközök (LED-képernyők, plazmatévék, telefonok, laptopok, tabletek, asztali gépek monitorai stb.) és LED-es égők szintén ilyen fényt bocsátanak ki, így zárt térben is lényegében bárhol, bármikor szembesülhetünk vele. A kék fény a magyar lakosság 90 százalékát érinti, mégsem vesszük elég komolyan az esetleges káros hatásait” – mondta dr. Várdi Katalin, a Budai Egészségközpont szomnológus, pulmonológus szakorvosa.   

Hogyan befolyásolja a kék fény a hormonháztartásunkat?

A különböző hullámhosszú fények hatással vannak a szervezetünkre, így előnyei és ártalmai is lehetnek. Befolyásolják a nappalok és éjszakák ritmusát, az alvás és az ébrenlét idejét, a hangulatunkat, közérzetünket. A nappali fény (benne a kék fény) hatására fokozódik a szervezetben az egyik boldogsághormon, a szerotonin, valamint a stresszhormonok közé tartozó kortizol termelése, amely éberré, feldobottá, élénkké tesz. A sötétben, éjszaka az elalvást segítő melatonin hormon termelődik.

„Sokáig úgy gondolták, hogy a kék fény negatív hatással van a cirkadián ritmusunkra, mivel megzavarja a melatonintermelést, élénkítő hatásával pedig nehezíti az elalvást. Azonban a Manchesteri Egyetem új kutatási eredménnyel állt elő, mely szerint lehetséges, hogy a kék fény mégsem késlelteti annyira az elalvást, mint ahogy eddig gondoltuk, így szűrésével épp az ellenkező hatást érhetjük el. Az egereken végzett kutatásukból kiderült, hogy a kék szín gyengébben hat, mint az ugyanolyan erősségű melegebb színű, sárgás színárnyalatok. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a szűrés következtében a kijelző sárgás fénye a nappal illúzióját kelti az agyban, tehát azt, hogy még nincs itt az elalvás ideje, ugyanakkor a kék szín a szürkületet idézi, vagyis azt, hogy itt az ideje aludni. Tehát erre alapozva ők azt tanácsolják, hogy estefelé használjunk hidegebb fényeket, nappal pedig melegeket” – hívta fel a figyelmet a Budai Egészségközpont szakembere.

A kék fény ezzel együtt akár a vírusokkal szembeni ellenállóképességünkre is hatást gyakorolhat, mert a rossz alvás befolyásolja a hangulatunkat, a viselkedésünket, a memóriánkat és az immunrendszerünk működését is, ami pedig létfontosságú a kórokozókkal való megküzdésben. A túl sok képernyőnézés ronthatja a látásunkat is, és növelheti a makuladenegeráció, azaz az éleslátásért felelős ideghártya terület (sárgafolt) megbetegedésének kialakulását, mely eredendően egy időskori probléma.

6 tanács a jó alváshoz

A kék fény pozitív és negatív hatásairól megoszlanak a vélemények. Az viszont biztos, hogy a nyugodt, regeneráló alváshoz fontos, hogy lefekvés előtt egy órával már mellőzzük a kütyüket és a vibráló fényeket, és ehelyett például olvassunk, hogy a szervezetnek legyen ideje megnyugodni.

  1. Attól függően, hogy pacsirták vagy baglyok vagyunk, 21:00 és 24:00 óra között legyünk ágyban, és a felnőttek aludjanak 6-8 órát, a kamaszok pedig kb. 7-9-et – a gyermekek alvásigénye ennél is több.
  2. Lehetőség szerint mindig ugyanabban az időpontban feküdjünk le aludni és reggelente ugyanakkor keljünk fel.
  3. Lefekvés előtt kerüljük a bőséges étkezéseket, valamint ne igyunk kávét, teát, kólát vagy alkoholt.
  4. Az érzelmileg megterhelő beszélgetéseket ne estére időzítsük, mert a felkavaró gondolatok gátolhatják az elalvást.
  5. Hálószobánk legyen csendes és sötét.
  6. Szellőztessünk ki és állítsunk be kényelmünknek megfelelő hőmérsékletet.

Illusztráció: Budai Egészségközpont

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja