SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Alvással is tehetünk az egészségünkért

Családinet [cikkei] - 2020-08-18
A normálisan működő szív az alapja az általános egészségnek, az egészséges életvitel lehetőségének. A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek, évente több mint 17 millió ember halálát okozva a világon. A legtöbb ember olyan életmódot él, amely számos kockázatot jelent a szív egészségére nézve, éppen ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk a szívünk állapotával és azzal, hogy milyen módon tudjuk csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, a következmények súlyosságát.
Alvással is tehetünk az egészségünkért

Szomorú adat, de 2018-ban hazánkban több mint 30 ezren haltak meg szívbetegségben.1

Mit tehetünk szívünk egészségének megőrzése érdekében?

A szívünk egészségét veszélyeztető helytelen életviteli szokások közé tartozik többek között a kevés és rossz minőségű alvás is. A kialvatlanság olyan rövidtávú problémákat is előidézhet, mint koncentrációhiány, ingerlékenység vagy rossz közérzet.2 A European Journal of Preventive Cardiology szaklapban megjelent tanulmány szerint a kevés és rossz minőségű alvás a munkahelyi stresszel együtt növelheti a szív-és érrendszeri betegségek megjelenésének esélyét.3 A gyakori éjszakázással járó kialvatlanság hosszútávon megterheli szívünket, amelyhez sokszor hozzáadódik a dohányzás és gyakori alkoholfogyasztás is. Az egészséges étkezés, rendszeres mozgás, mérsékelt alkoholfogyasztás és a dohányzás mellőzése mellett egyaránt fontos tényező szívünk állapotának befolyásolásában a rendszeres és kellőképpen pihentető alvásrutin kialakítása. Természetesen, ez egyénenként eltérhet, de javasolt a legalább 7 óra alvás betartása, mely idő alatt testünk regenerálódhat, méregteleníthet és még szépségünk és bőrünk fiatalságának megőrzését is segítheti.4

Mi a pihentető alvás kulcsa?

A nyugodt alvás érdekében igyekezzünk kialakítani egy állandó lefekvési rutint, ne aludjunk vacsora vagy ebéd előtt napközbeni pihenésként, mert így csökkentjük éjszaka az alvással töltött órák számát és reggel nagy valószínűséggel fáradtan fogunk kelni. 

Lehetőség szerint állítsunk be ideális hőmérsékletet, – ez a legtöbb ember esetében a 20 Celsius- fokos szobahőmérséklet. Nyáron ezt nehéz tartani, ilyenkor elegendő lehet ha a kinti hőmérsékletnél pár fokkal hidegebbet állítunk be szobánkban. 

Igyekezzünk lefekvés előtt 2-3 órával már nem enni és vacsoránk elfogyasztása során lehetőleg kerüljük a zsíros, megterhelő ételeket. Szintén kerüljük az esti órákban a koffein tartalmú italokat, csokoládékat és cukros üdítőket.

A pihentető alváshoz sokat segíthet a megfelelő matrac vagy fekvő felület kiválasztása, mely se nem túl kemény, se nem túl puha. Igyekezzünk gyakran cserélni ágyneműinket. Érdemes szükség esetén nagyobb összeget áldozni rá, – olyan anyagot válasszunk ki, mely nem irritálja bőrünket és optimális hőfokot biztosít számunkra egész este.5 

Mit tehetünk ha már tapasztaljuk a ritmuszavar jeleit?

A szívbetegségek egyik legfőbb jele a szívritmuszavar (aritmia), vagyis a szív szabálytalan verése. A szabálytalan szívverésnek számos oka lehet, különböző lehet az időtartama és az intenzitása is. Egy egészséges embernél egy néhány pillanatig tartó szabálytalan szívverés általában ártalmatlan, de ha ez a jelenség hosszabb ideig tart, vagy gyakran visszatér, akkor az akár súlyosabb betegségre is utalhat.

Vegyen részt rendszeresen kardiológiai szűrővizsgálatokon, hogy időben fény derülhessen az esetleges szívbetegségekre. A még korai fázisban felismert szívbetegség többféle szájon át szedhető készítménnyel kezelhető, karbantartható, súlyosbodása megelőzhető, a helyesen beállított gyógyszeres kezeléssel a beteg állapotának romlása megállítható, az elégtelenül működő szív megerősödhet és a szívelégtelenség tünetei jelentősen csökkenhetnek.

1 http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnh001.html?lang=hu
2 http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/egeszsegkarosito_a_felborult_alvasi_ritmus
3 European Journal of Preventive Cardiology ­– Combined effect of work stress and impaired sleep on coronary and cardiovascular mortality in hypertensive workers: The MONICA/KORA cohort study
4 https://www.sleepfoundation.org/articles/how-much-sleep-do-we-really-need
5 https://www.sleepfoundation.org/articles/healthy-sleep-tips

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja