SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Visszatérő vetélés Hashimoto pajzsmirigy-gyulladáshoz társult nem endokrin auto-immun rendellenességekben

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2020-05-26
Vetélésről beszélünk, ha a magzat elvesztése a 20. terhességi hét előtt következik be. A terhességek kb. 30%-a vetélést eredményez, azonban az összes vetélésnek csak egytizedét mutatják ki klinikailag.
Visszatérő vetélés Hashimoto pajzsmirigy-gyulladáshoz társult nem endokrin auto-immun rendellenességekben


Mit mutatnak a legújabb adatok?

Az ismétlődő vetélés (RPL) a párok 5%-át érinti. A visszatérő vetélés oka több tényező lehet, de a nők 50%-ánál ismeretlen, a részletes értékelés ellenére. Az esetek fennmaradó 50%-ában a RPL okait genetikai, strukturális, fertőző, endokrin, immunfaktorok magyarázzák.

Kétségtelen, hogy az autoimmun rendellenességek releváns szerepet játszanak az RPL-ben, és ez a vetélés számos elfogadott okának egyike. Közülük egyre több bizonyíték köti össze a pajzsmirigy autoimmunitását a káros terhesség kimenetelével, ideértve a vetélést vagy a koraszüléseket.

Valójában, a Hashimoto pajzsmirigy-gyulladása (HT) a világon leggyakoribb autoimmun rendellenesség, a nők körülbelül 8-10%-át érinti reproduktív életkoruk során és részt vett a visszatérő vetélések kialakulásában. Figyelemre méltó, hogy előfordulhat izoláltan vagy egyidejűleg más endokrin és/vagy nem endokrin autoimmun betegségekkel, beleértve az több un. szervspecifikus autoimmun betegséget. Az anti-pajzsmirigy-peroxidáz ellenanyagok (anti-TPO-Abs) jelenlétét (a nők kb. 10%-a 14. terhességi héten) a meddőség és a vetélés megnövekedett arányának okaként tartják számon.

„Amíg TSH nem lesz 2,0 vagy az alatt, addig ne is gondoljanak a babára” – ezzel a panasszal keresnek fel ismételten vetélt betegeim. Tehát csak a TSH vagy annak kezelése megoldhatja ezt a problémát?


Valójában hogy is van ez?

Az ismert, hogy az autoimmun betegségek ritkán jelentkeznek egy szerven, a leggyakoribb, hogy több szervet is érintenek. Ezeket összefoglaló névvel pajzsmirigybetegséghez társult szindrómának (TAD vagy NEAD-nek) nevezzük. Sokan csodálkoznak azon, hogy a vizsgálat során a bőr festékhiányát (vitiligó), vagy  B12 hiányos vészes vérszegénységet kapcsolatba lehet hozni a pajzsmirigy betegségével és így a vetéléssel.

Melyek ezek a kórképek? (1. táblázat)

Autoimmun pajzsmirigybetegségek


1. táblázat

A kérdés, hogy azoknak van-e nagyobb esélyük a vetélésre, akiknek „csak”  a pajzsmirigy-gyulladásuk mutatható ki vagy azoknak, akiknél más (nem endokrin betegség) is, tehát a TAD valamelyik formájában szenvednek. A kérdés eldöntésére kiterjedt nemzetközi vizsgálat kezdődött, amelynek az eredményét  ebben a hónapban közölték. A 2010–2016 közötti időszakban a HT izolált betegségként fordult elő 3090 nőnél, míg 390 esetben más betegséggel társult formát  találtak (azaz vitiligo, krónikus atrofikus gastritisz, celiakia, vérszegénység stb.), amelyeket TED-nek vagy más nomenklatúra szerint nem endokrin autoimmun betegségnek (NEAD-nek) neveztek el.


A vizsgálat eredménye a következő volt:

Összességében a 3480 nő közül 516 esetében legalább egy vetélés történt. Az izolált Hashimoto thyreoiditisesekben a vetélők aránya 2,1% volt (n = 65/3090); Ezzel szemben azon nők esetében, akik mind a HT-t, mind a NEAD-t hordozták, az RPL gyakorisága szignifikánsan magasabb volt ( n = 22/390; 5,64%) (OR = 2,78 [CI 1,70–4,57]; p <0,0001) (1. ábra ).

Grafikon


1. ábra: A RPL prevalenciája izolált HT és HT betegeknél NEAD kíséretében. HT, Hashimoto pajzsmirigygyulladása; NEAD, nem endokrin autoimmun rendellenességek; RPL, visszatérő terhességvesztés.

Mivel maga a hypothyreosis kétségtelenül lehet a vetélések oka, megvizsgálták ezen nők pajzsmirigyműködését az első vetélés idején. Valóban a csökkent működés fokozott hajlamot jelentett (2. ábra). Ugyanakkor a más szervi betegségben is szenvedőkben a vetélési hajlam lényegesen magasabb volt.

Grafikonok


 
2. ábra Az RPL prevalenciája euthyreoid (A) és hypothyreroid (B) betegekben izolált HT és HT esetén, egyidejű NEAD-vel.


Az anti-TPO-Abs titer és a vetélések száma korrelációjának felmérése céljából vizsgálati populációt négy alcsoportra osztották:

  1. izolált HT-s betegek és két RPL esemény (46/65);
  2. izolált HT-vel és három vagy annál több RPL-es eseményben szenvedő betegek (19/65);
  3. HT + NEAD és két RPL esemény (16/22); és
  4. HT + NEAD és három vagy több RPL esemény (6/22) betegek.

A vizsgálat eredményei megmutatták, hogy a több szervet (nem endokrin) is érintő (un.poli-autoimmun) rendellenességben szenvedő betegek esetében lényegesen gyakoribb volt a visszatérő vetélés, mint az izolált HT által érintett betegekben. Tehát a TSH  normál is értéke mellett is lehet oka a vetélésnek az autoimmun folyamat!


Milyen gyakorlati következménye van ennek a  részletes tanulmánynak?

A laboratóriumi vizsgálatok előtt feltétlen meg kell hallgatni a beteget, keresni a kiegészítő fizikális jeleket, tehát a holisztikus megközelítés nélkülözhetetlen  (ezért kértem most a járvány ideje alatt is a telekonzíliumok során, hogy legalább képeket mellékeljenek a panasziakhoz.)

Miért?

  • Sokan azt gondolják, hogy egyetlen laboratóriumi vizsgálatból, amolyan „varázsgömbből” megtudhatják betegek-e vagy szerencsére nem.
  • Többször leírtam már, hogy a laboratóriumi értékek száraz adatok, amelyek értékelése csak a beteg panaszainak, és vizsgálati leleteinek birtokában lehetséges. Hasonló a helyezet a képalkotó vizsgálatokkal (ultrahangos és izotópos vizsgálatokkal is)
  • A hormonok meghatározása során további nehézséget jelent, hogy a mérések immunológiai módszerekkel történnek, ezért sok esetben nem a biológiailag aktív anyagot mérik. Ráadásul a módszerek laboratóriumonként eltérők és ami még fontosabb az „határértékek” jelölésénél több dolgot nem vesznek figyelembe (életkor, napszak, gyógyszerek szedése stb.)

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Roman Zaiets / shutterstock

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja