SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így jelentkezzünk be az orvoshoz

Családinet [cikkei] - 2018-07-20
Hogyan dönthetjük el, milyen szakorvoshoz kell fordulnunk?
Így jelentkezzünk be az orvoshoz

Milyen tüneteket kell megosztanunk azzal a személlyel, aki felveszi a telefont? Honnan tudhatjuk, mennyire sürgős vizsgálatra van szükségünk? Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta segít a kérdések megválaszolásában.

 

A bejelentkezéskor sok minden eldől

A magánintézményekben az időpontkéréskor minden esetben alapinformációkat fognak kérni, vagyis nevet, telefonszámot. Ez utóbbit is igen fontos megadni, hiszen ha bármilyen változás adódik például a rendelés idejében, el kell tudni érni az illető pácienst, hogy egyeztethető legyen a változás. Mivel a komolyabb intézményekben a bejelentkezéseket intéző szakemberek is jól képzettek, nagy valószínűséggel segíteni tudnak abban is, milyen szakrendelésekre, vizsgálatokra ajánlott bejelentkezni.

Olyan általános tüneteknél, mint például hasfájás, szédülés, vérnyomásprobléma, az egészségügyi asszisztens (sok esetben ők fogadják a bejelentkezéseket) el tudja dönteni, milyen irányban érdemes elkezdeni a vizsgálódást. Hasfájásnál például lehet az első lépés a hasi ultrahang, szédülés, vérnyomásgondok esetén ajánlatos felkeresni egy kardiológust. Minél jobban le tudja írni a tüneteit a páciens, annál könnyebb eldönteni, hová kell küldeni, ezért érdemes átgondolni, pontosan mik is a panaszok. Érdemes a korábbi leleteket is előkészíteni, egyrészt hogy például meg tudjuk válaszolni a kérdést, hogy mikor voltunk legutóbb laborvizsgálaton, másrészt mert az orvoshoz is szükséges elvinni azokat.
 

Az orvos és az asszisztens előtt sem kell zavarban lenni

Szakterületenként változó a problémák jellege. Természetesen például a bőrgyógyászatnál, nőgyógyászatnál előfordulhatnak kellemetlenebb témák, de ha a telefonban úgy érezzük, hogy az, akivel beszélünk, hozzáértő és megbízható személy, teljes bizalommal fordulhatunk felé. Azért kell elmondani az esetleg kínosabb tüneteket is, mert egy szakképzett egészségügyi asszisztens meg tudja mondani, milyen vizsgálatra vagy szakterületre lehet szükség.

Adott esetben nem szükséges elmondani a problémákat, ha teljesen biztosak vagyunk benne, hogy például kardiológushoz kell fordulnunk, elég, ha csak az időpontról egyeztetünk. Akkor sem kell aggódni, ha később, a vizit során kiderül, hogy további, műszeres, esetleg más szakorvoshoz tartozó vizsgálatra is szükség van, a magánrendelések nagy részében erre a helyszínen is lehetőség van, illetve gyorsan lehet időpontot egyeztetni.
 

Akut tünetekkel kórházi ellátásra van szükség

- Amennyiben valaki súlyos, esetleg akut tünetekkel jelentkezik be egy magánorvosi rendelőbe, feltétlenül tájékoztatni kell az állapota súlyosságáról és arról, hogy adott esetben kórházba kellene mennie. Egy súlyos mellkasi fájdalommal, nehézlégzéssel, verejtékezéssel, esetleg bal karba sugárzó fájdalommal természetesen nem időpontot kell kérni, hanem mentőt kell hívni – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Ugyanakkor, ha a mellkasi fájdalom csak időnként jelentkezik, majd elmúlik, vagy ha csak múló rosszullétek, gyengeség ad okot gyanakvásra, esetleg a szíve vagy a vérnyomása "rendetlenkedik" egy páciensnek, a megbízható kivizsgálás érdekében érdemes lehet bejelentkezni egy magánorvosi központba. A magánrendelőkre tehát elsősorban szakorvosi rendelőként kell gondolni, és kihasználni a gyors, várakozási idő nélküli, igényes ellátás előnyeit.

Forrás: KardioKözpont
Indexkép: flickraustinevan

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja