SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szülők rémálma: gyermekkori cukorbetegség

Családinet [cikkei] - 2018-06-06
Ismerjük fel időben az intő jeleket!
A szülők rémálma: gyermekkori cukorbetegség

A gyerekeket érintő leggyakoribb anyagcsere-betegség a diabétesz

Az esetek többségében 1-es típusú, inzulinhiányos, mai tudásunk szerint autoimmun eredetű betegségről van szó, amely megfelelő terápiával jól kontrollálható. Szemben a felnőtt -, 2-es típusú formával, itt a kezdeti tünetek viharosak, gyorsan romló állapotot hoznak létre. Ezért elengedhetetlen, hogy már az első tünetek jelentkezésekor orvoshoz forduljunk, mert a késői diagnózis életveszélyes is lehet.
Dr. Almássy Zsuzsanna főorvos, a Czeizel Intézet diabetológus szakorvosa segítségével összegyűjtöttük, milyen jelekre érdemes odafigyelni.


A cukorbetegség jelei gyerekkorban

1-es típusú cukorbetegségről akkor beszélünk, amikor a szervezet nem tud elég inzulint termelni, és így gyorsan nő a vércukorszint.

Ez ma Magyarországon körülbelül 3500 gyermeket érint, kialakulását sajnos nem lehet megakadályozni.

"A következő tünetek észlelésekor mindenképpen forduljunk orvoshoz: túl sok folyadék fogyasztása, állandó szomjúságérzet, nagymennyiségű vizelet, esetleg szobatiszta gyermek éjszaka újból bepisil. Jellemző tünet, hogy jó étvágy ellenére is fogynak a gyermekek, mivel az inzulinhiány miatt be nem épült cukor (energia) a vizelettel kiürül", mondja Dr. Almássy Zsuzsanna, a Czeizel Intézet diabetológusa.

"A cukorbeteg gyermekek kezdetben gyakran fáradékonyak, ingerlékenyek lesznek. Nem ritkán első tünet a nemi szervek környékének makacs gombás fertőzése, mivel a nagy mennyiségű cukor a vizeletben jó táptalaj a kórokozóknak".

Ha figyelmen kívül hagyjuk a fenti tüneteket, néhány hét után hányás, jelentős hasi fájdalom, kiszáradás, életveszélyes anyagcsere állapotromlás következik be.

A diabétesz diagnózisát gyanú esetén a háziorvos vérvétel és vizeletminta segítségével fel tudja állítani. Pozitív diagnózis esetén azonnal szakorvosi ellátásra van szükség, a szakorvos inzulinterápiával kiegészített diétát ír elő.

Nagyon fontos, hogy támogassuk a gyermeket a betegség elfogadásában: sokat segít, ha az életmódváltásban az egész család részt vesz. Az étrend összeállításánál kerüljük a gyorsan felszívódó cukrokat, iktassuk ki az édességeket, üdítőitalokat, mézet, lekvárt. Szénhidrátot csak az orvos által előírt mennyiségben fogyasszunk, részesítsük előnyben a rostban gazdag élelmiszereket, a teljes kiőrlésű pékárut, hüvelyeseket, gyümölcsöket. A gyermek fejlődéséhez azonban elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, megfelelő kalóriamennyiségű étrend beállítása mellett a mozgással teli aktív életmód is.
 

Az 1-es típusú cukorbetegség mellett a gyerekek körében is egyre gyakoribb a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás miatt kialakuló 2-es típusú diabétesz.

"Sajnos egyre jellemzőbb, hogy a kismamák már a szoptatás időszaka alatt rászoktatják babáikat a túlevésre, a nagyobbaknak kínált lisztben, cukorban gazdag étrend pedig gyermekkori elhízáshoz, az pedig cukorbetegséghez vezethet. Ehhez társul a túlságosan korán és túl gyakran használt médiaeszközök miatti tunya életmód is Ha már kiskoruktól kezdve nap mint nap rostos, friss összetevőkön alapuló menü várja őket az asztalon, nagyon sok betegségtől megkímélhetjük gyermekeinket, és nem mellesleg saját egészségünkért is sokat tehetünk", figyelmeztet a szakember.

Forrás, képek: redlemon.hu 
Indexkép: pxhere -  mbpogue

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja