SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A "félelmetes" szteroidok - mikor árt és mikor használ a szteroid?

Családinet [cikkei] - 2018-02-07
 [X]

A szteroid szót meghallva legtöbbünknek a csaló sportolók és a normális többszörösére pumpált izmok jutnak eszébe, s ha az orvos felírja, sokan megrémülnek. Pedig sok esetben hasznosak, sőt: néha az egyetlen megoldást jelentik a szteroidok. Lássuk, mit érdemes tudni róluk.
A "félelmetes" szteroidok - mikor árt és mikor használ a szteroid?

Hatásukat tekintve ezek a szerek a szervezetben természetes módon előforduló hormonok hatását hivatottak pótolni. Ezek hatása nagyon fontos, és ha a szervezet nem - vagy épp nem eleget, esetleg túl sokat - termel belőlük, komoly egészségi problémák léphetnek fel. Ilyenkor a szteroidok segíthetnek, rossz hírük tehát némelykor méltatlan.


A szteroidok két típusa


1. Anabolikus szteroidok - férfihormon pótlásra és izomtömeg növelésre

A tisztességtelen sportolók berkeiből ismert, úgynevezett anabolikus szteroidok a férfihormon pótlására szolgálnak a gyógyításban, illetve az izmok növesztésére használják abban az esetben, ha valamilyen betegség vagy agresszív kezelés nyomán a beteg izomtömege jelentős, veszélyes mértékben lecsökken. Rossz hírüket a visszaélések és a sporteredmények miatti túladagolás mellékhatásainak köszönhetik, mivel ha nem tartják a mértéket, hatása visszájára fordul. Terméketlenség, szexuális vágy eltűnése, a férfihormon termelés megszűnése kísérheti, túl fiatal korban a csontrendszer fejlődését kedvezőtlenül befolyásolja. A hangulat ingadozása és a bőrminőség romlása is jellemző tünet. A mindennapokban, átlagos betegségekkel az orvoshoz fordulva rendkívül ritkán találkozunk ezekkel a szerekkel.


Kép: Arnold Classic / Wikimedia

 


2. Kortikoszteroidok - a gyulladás csökkentésére

A kortikoszteroidok hatásmechanizmusa egészen más. A mellékvesekéregben termelődő kortizon nevű hormon hatásait utánozzák. Gyulladáscsökkentő hatással bírnak; oly módon, hogy a gyulladást kísérő tüneteket csökkentik - az immunrendszer túlzott működését elnyomják, amire szükség lehet abban az esetben, ha az immunválasz már a szervezetet veszélyeztető mértékű. Olyankor is jól jön az immunszuppresszív hatás, amikor a beteg szervátültetésen esik át, és meg kell gátolni az új szerv kilökődését.

A kortikoszteroidoknak többféle alkalmazása van. A vénásan beadott, vagy tablettás forma nagyobb mennyiségű szteroidot tartalmaz, nagy a hozzászokás veszélye és erősebbek a mellékhatások, ezért komolyabb, akár az életet is veszélyeztető helyzetben, vagy krónikus, az életminőséget rontó betegség esetén kerülnek alkalmazásra. A szteoridokról elterjedt közhiedelmeket és az általános félelmet ezek a gyógyszerek, főként a járulékos problémák alakították ki.

Mivel csak a tüneteket szünteti meg, vagy csökkenti, de nem magát a betegséget kezeli, és hosszútávon hozzászokást eredményez, általában csak a szervezetet komolyan veszélyeztető betegségek esetén fordulnak a gyógyszeres szteroid- kezeléshez az orvosok. A mellékhatások is komolyak, már rövid távú használat is az arc puffadását, a vérkép romlását súlygyarapodást és émelygést is okozhat. Hosszabb távon  csontritkulás, magas vérnyomás, cukorbetegség, zöldhályog is kialakulhat. Ritkán folyamodnak ehhez a gyógyítás folyamán, nem osztogatják mint a cukrot. A szteroidok jótékony hatásait sajnos nem lehet mással imitálni, többnyire olyan helyzetben kerülnek sorra, amikor már más nem segít - ezért “érdemes” vállalni a szteroid-terápia mellékhatásait, mivel azok eltörpülnek a meglévő betegség (bizonyos daganatos betegségek, autoimmun és krónikus léguti betegségek, sclerosis multiplex) fenyegetése mellett.


Mikor van szükség szteroidokra?


1. Hormonhiány esetén

A kortikoszteroidokat főként a mellékvesekéreg hormonjainak pótlására használják, így mellékvesekéreg-elégtelenség és veleszületett mellékvesekéreg túlburjánzás (congenitalis adrenalis hyperplasia) esetén lehet szükség alkalmazásukra. Cushing-szindrómás betegek a mellékvese eltávolítása után szorulnak kortikoszteroidos kezelésre.


2. Gyulladás esetén

A szintetikus szteroidok erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak, így a különféle eredetű gyulladások tüneteit hatékonyan mérséklik, sőt: a gyulladással járó szövetkárosodás megelőzésére is képesek.

Többek között az alábbi betegségek esetén alkalmazzák sikeresen: reumás szívgyulladás, gyulladásos bélbetegségek, pajzsmirigygyulladás, májgyulladás, reumás ízületi gyulladás, asztma, szénanátha, csalánkiütés, kontaktekcéma.


3. Bőrgyógyászati és szemészeti probléma, vagy leukémia és rák esetén

Több bőrgyógyászati betegség esetén is hasznos lehet a szteroid alkalmazása, többek között az ekcéma, pikkelysömör, bőrviszketés, hólyagos bőrkiütés kezelésében ilyenkor csak helyileg, az érintett bőrterületen alkalmazzák krém, kenőcs vagy oldat formájában, ezért a mellékhatásokkal is kevésbé kell számolni (lásd cikkünk "Barátságos szteroidok" blokkját).
Szemészeti gyulladás fennállásakor a szemideggyulladás következményeinek megakadályozására alkalmazzák.
Néhány daganattípus és egyes leukémia fajták esetén a szteroidok egy komplex terápia fontos részei lehetnek.


"Barátságos" szteroidok

A gyulladáscsökkentő szteroidok a kiváltó okokat nem szüntetik meg, csak a tüneteket enyhítik, csökkentik, s esetenként súlyos mellékhatásokat is okozhatnak - ezért nagy mennyiségben és erős koncentrátumban csak az akut esetekben, illetve életet veszélyeztető gyulladás esetén alkalmazzák.

A szteroidoknak van azonban “barátságos” formája is. A helyi jellegű szteroidos szerek, krémek, kenőcsök, emulziók, oldatok, orr- és szemcseppek nem említhetők egy lapon a szájon át történő kezeléssel. Szteroidtartalmuk nagyságrendekkel kevesebb, a mellékhatások elenyészőek és a hozzászokás veszélye is sokkal kisebb. Mivel hazánkban a gyermekek körében nagyon gyakoriak a bőrpanaszok, allergiás reakciók és szem-, fülgyulladások, a kisgyerekes anyukák gyakran találkoznak a szteroidok ezen formájával.

Összegezve tehát: ha nekünk vagy gyermekünknek szteroidos készítményre van szükségünk, nem szabad megfutamodni tőle, mivel többnyire a leghatékonyabb megoldást jelenti; s gyorsabban lehet segítségünkre más szereknél, mellékhatások nélkül. Bízzunk az orvos ajánlásában, és bizalommal használjuk az általa felírt készítményt: attól még, hogy szteroidos, jótékony hatásai bőven felülmúlják a mellékhatások kockázatát.

További információ: bepanthen.hu/hu/bepanthen-termekek/ekcema-es-erzekeny-bor/

L.HU.MKT.CC.05.02.2018.1490
 

Cikket lektorálta:
 

Dr. Sebő Zsuzsanna

Dr. Sebő Zsuzsanna

 

Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó


Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)
 
 

Indexkép: cushyspa.comKarolina Mis / Flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja