SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ekcéma kezelése, megelőzése csecsemő- és gyermekkorban - A védőnő tanácsai

Makay Zsuzsa [cikkei] - 2018-02-21
 [X]

Hogyan ismerjük fel és mivel kezeljük az ekcémát csecsemő- és gyermekkorban? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását? A védőnő válaszol.
Ekcéma kezelése, megelőzése csecsemő- és gyermekkorban - A védőnő tanácsai

Az ekcéma okai

Az ekcéma (atópiás dermatitisz) egyre gyakrabban előforduló bőrtünet. Akár már néhány hetes csecsemőnél is jelentkezhet, s általában a kamaszkorig tart. Lehet örökletes, társulhat táplálékallergiához is. Kiváltó oka lehet ezen felül a mindennap használatos mosószer, öblítő szer, a túl hideg, a túl meleg, betegségek, a páratartalom megváltozása, a szennyezett levegő és a stressz is.


Az ekcéma tünetei

Hogyan ismerhetjük fel az ekcémát?

A bőr foltokban száraz, viszket, vörös. Az erős viszketés nyugtalanságot, sok vakarózást von maga után. Nagyobb gyermeknél figyelemzavart okozhat. Megjelenhetnek a társbetegségek: légúti allergiák, fülbetegségek, orrfolyás, szemviszketés, alvászavar.

A repedezett, száraz bőrön keresztül könnyen felszívódnak allergiát és más tüneteket okozó anyagok, ezért érdemes a tünetek megjelenésekor a kezelést elkezdeni, az okot megszüntetni.

Jellegzetes, hogy hol jelenik meg: csecsemőknél leginkább az arcon, fül mögött, a hajas fejbőrön jelentkezik.  Kisgyermeknél megjelenhet a könyök- és térdhajlatban is.


Az ekcéma kezelése

Mindig a kiváltó okot kell megkeresni!


Bőrápolás

A speciális gyulladáscsökkentés nagyon fontos!

A bőr kiszáradása miatt a folyadékot a szervezetbe vissza kell juttatni - e célra speciális kenőcsök, krémek léteznek. Fürdetéskor ajánlott a gyógyszertári fürdető krém használata, de lehetőleg a zuhany használatát javaslom. Az illóolajat tartalmazó fürdetőszerek kerülendők! Puha legyen a törülköző, mellyel megtöröljük gyermekünk testét és ne dörgöljük, inkább itassuk le róla a vizet.

Vigyázni kell a ruházatra is: ne legyen túl szoros, ne legyen durva szövésű, ne legyen műszálas. Lehetőleg pamutot válasszunk!  Ne öltöztessük túl a csecsemőt, gyermeket, mert az izzadás is késlelteti a gyógyulást.

Ami a gyermek bőrével érintkezik (pl. ágynemű, ruházat), azt körültekintően kell mosni, kezelni. Gyakori pelenkacsere is javasolt, ha az ekcéma a gluteális részen is jelentkezik. Használjunk bio mosószert; ha nem tudja a család ezt beszerezni, akkor javaslom a folyékony mosószert, mert könnyen kiöblíthető és nem tartalmaz porszemcsét. Öblítő használata nem javasolt allergizáló hatása miatt.

A baba, gyermek körme mindig legyen alaposan levágva.
 

Az ekcéma megelőzése


Csecsemőknél

Néhány hetes korban már jelentkezhetnek bőrpanaszok. Anyatejes babánál mindig figyelembe kell venni, hogy az anyuka mit fogyaszt, mert azt kapja csecsemő is. Ha az anya túlzottan sok fehérjét visz be 24 órán belül, akkor azt a kicsi nem tudja rendesen feldolgozni, és a bőre ezt vissza fogja tükrözni. Érdemes a fehérjebevitelre figyelni! Tej, sajt, tojás, joghurt, tejföl, stb: sok esetben, ha a szoptatós anya elhagyja ezeknek a fogyasztását, vagy lényegesen csökkenti, akkor a csecsemő bőrének állapota javul, magától gyógyul bármiféle kezelés nélkül.

Vegyesen vagy mesterségesen tápláltaknál gyanakodni kell valamilyen allergiára. Sok esetben az öröklődést is vizsgálni kell. Megfelelő gyógytápszerrel (HA) ezek a tünetek napok/hetek alatt rendeződik, de az odavezető út lehet hosszú.

Nem megfelelő bőrápoló használata is kiválthat nem kívánt tüneteket. Legalább 6 hónapos korig érdemes gyógyszertári krémeket, fürdetőt használni!
 

Kisgyermekeknél

12 hónapos kor után a szülő általában fellélegzik: vége a szoptatós vagy tápszeres korszaknak, a gyermek már jórészt azt fogyaszthatja, amit a felnőttek. Ilyenkor jöhetnek a problémák. A kornak nem megfelelő, hirtelen adott új ételek bőrtünetet, ekcémát okozhatnak. Megfelelő, nem gyors tempóban bevezetett ételekkel ez elkerülhető. A citrusfélék, olajos magvak korai adása is kerülendő.

Olvasd el ezt is: Hozzátáplálási táblázat

A krémes, kenőcsös kezelés megkezdése a tünetek megjelenésekor nagyon fontos. Amelyik gyermeknek csecsemőkorában ekcémás tünetei voltak, ott továbbra is figyelni kell nem csak az étrendre, de megfelelő mosásra, tisztaságra is.

Közösségbe járó gyermeknél a bőrelváltozás nem kizáró ok a hiányzásra, hiszen nem fertőz. Mindig meg kell beszélni a gondozónővel, az óvónővel, hogy miért néz ki így a gyermek. Sok kicsi szégyelli magát, visszahúzódó lesz, fél a kiközösítéstől. Ezek pszichés problémákat okozhatnak. A szülő, a felnőtt sokat segíthet ezek leküzdésében. 

Az allergiás megbetegedés kinőhető, de a hajlam mindig megmarad. Rendszeres testápolással, odafigyeléssel, adalékanyagmentes, tartósítószermentes étrenddel azonban kordában tarható.

További információ: bepanthen.hu/hu/bepanthen-termekek/ekcema-es-erzekeny-bor/

L.HU.MKT.CC.07.02.2018.1496

Indexkép: John and Rochelle Kean / Flickr

Makay Zsuzsa


Makay Zsuzsa
Védőnő, családterapeuta

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja