SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 tévhit az isiászról

Családinet [cikkei] - 2018-01-17
Akár zsibbadást, fájdalmat érzékelünk a derekunkban, lábunkban, akár tüsszentéskor, köhögéskor nyilall bele a fájó érzés, könnyen lehet, hogy isiász okozza a tüneteket. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint sok tévhit övezi ezt a kórképet, amelyeket érdemes tisztázni.
5 tévhit az isiászról

Nem önálló betegség

Az isiász – más néven ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába – a modern kor, vagyis az ülő ember betegsége. Nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek okai szerteágaznak. Éppen ezért számos tévhit él róla a közvélekedésben, amelyeket dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos oszlat el.


1. Az isiász minden esetben ugyanolyan módon kezelhető

Mivel az isiász okai egészen különbözőek lehetnek, így a hatékony gyógymódot minden esetben egyedileg kell megtalálni. Páll doktor szerint sok esetben a kombinált kezelés a célravezető, amely az alábbi elemekre épülhet. 

  • Fizikális terápia, gyógymasszázs, amely enyhíti a nyomást az idegeken.
  • Akut szakaszban orvosi javaslatra beválthat a hideg-meleg terápia.
  • A szájon át szedhető gyulladáscsökkentők – nonszteroid és szteroid készítmények – gyors, hatékony enyhülést hozhatnak.
  • Helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekcióval pontosan a fájdalom eredőjéhez juttatható a hatóanyag.
  • Természetes hatásmechanizmusú kezelések is segíthetnek, mint az orvosi kollagén injekció vagy a lökéshullám terápia. 
  • Ha kiderül, hogy porckorongsérv áll a fájdalom hátterében, ezt a betegséget kell kezelni, végső esetben műtéttel.


2. Az isiásznak néhány napon belül el kell múlnia

Az esetek egy részében a panaszok valóban megszűnnek egy hét alatt, de bizonyos esetekben akár hónapokig is kitart a fájdalom. Éppen ezért, ha egy hétnél tovább tart a derékfájás vagy visszatérő állapotról van, minél előbb érdemes orvoshoz fordulni a hatékony kezelés érdekében.  


3. Az isiász kezelésében nem jöhet szóba a műtét

Bizonyos esetekben nem válnak be a konzervatív, nem sebészeti módszerek, különösen akkor, ha a komoly fájdalom nem szűnik, ha akadályozza az egészséges működést, a mozgást (például izombénulás vagy széklet-, vizelet visszatartási képtelenség lép fel), illetve ha bebizonyosodik, hogy operációt igénylő porckorongsérv áll a háttérben. A megfelelő eljárásról csakis szakorvos dönthet.


4. Isiász esetében legjobb az ágynyugalom

Komoly fájdalmak jelentkezésekor valóban jót tehet 1-2 nap pihenés, de ezt az állapotot nem szabad tartósítani. A mozgáshiány ugyanis beindít egy lefelé tartó spirált, amely akár a fájdalmak állandósulásához is vezethet. A nem használt izmok ugyanis elgyengülnek, éppen ezért kevésbé tudják megtámasztani a gerincet. Ugyanakkor nem csak az izomerőt, de a flexibilitást is ajánlatos fenntartani, hiszen az izomfeszülés is képes fokozni a hátfájást.
Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint ugyanakkor nem mindegy, milyen mozgásformát, milyen mozdulatokat végez egy páciens, a szakember által betanított funkcionális gyógytorna nem csak ártani nem fog, de kifejezetten használ is, mind a kezelésben, mind a kiújulás megelőzésében.


5. Az isiász házi praktikákkal is gyógyítható

Ami bevált a szomszédunknál, az nem biztos, hogy a mi isiászunkon is segíteni fog, hiszen közel sem bizonyos, hogy ugyanaz a derékfájás forrása. Ráadásul csak akkor lehet dönteni a kezelésről, ha valóban orvosi diagnózis születik az isiászról. A rosszul kivitelezett mozgás, a félreértett házi praktikák nem csak hatástalanok lehetnek, de végső soron árthatnak is. Vagyis panasz esetén az első, döntő lépés a szakember felkeresése kell, hogy legyen. 

Forrás: Budai Fájdalomközpont 
Fotó: centro güe / flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja