SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan maradhat ép az agy? - 6 fontos tanács a szellemi frissességért

Családinet [cikkei] - 2018-01-16
Neves külföldi szakértők, közöttük klinikai szakorvosok, kutatók, valamint szakápolók, betegszervezeti képviselők és SM betegek alkották a szerzőgárdáját annak a magyar nyelven is megjelent útmutatónak, amely az agy egészségének megőrzését hivatott segíteni. A sclerosis multiplexes betegek számára összeállított kiadvány fő tanulsága, hogy bár az SM az esetek többségében egy lassú lefolyású betegség, a kilátásokban nagy szerepe van az időfaktornak, a halogatás nélkül, időben megkezdett kezeléseknek, valamint a beteg életmódjának is.
Hogyan maradhat ép az agy? - 6 fontos tanács a szellemi frissességért

Amint az útmutató figyelmeztet, az SM minden betegségaktivitása károsítja az agy és a gerincvelő szövetét – még akkor is, ha ez nem vezet azonnal állapotrosszabbodáshoz (relapszushoz). Az SM betegeknél a szervezet hibásan működő immunrendszere az agy, a gerincvelő, a központi idegrendszer szöveteit támadja meg és károsítja. Az életkor előrehaladtával az egészséges felnőttek is veszítenek némi agyszövetet, ez a folyamat azonban gyorsabban megy végbe az SM betegeknél. Sok betegnél ez az idegrendszeri károsodás az okozója a krónikus fáradékonyságnak, a fizikai rokkantságnak, a szellemi képességek (koncentráció, emlékezés, tanulás) csorbulásának. Amint a tanulmány rámutat, az agy bámulatosan rugalmas működésű szerv. Új képességek, például egy idegen nyelv vagy egy hangszeren való játék megtanulásakor új területek vonhatók be a működésbe. Ez a folyamat felhasználható arra is, hogy az agy egy részének sérülése esetén új területek vegyék át a korábban a sérült részek által ellátott feladatokat, vagyis az SM okozta agyszöveti károsodások kisebb-nagyobb mértékben ellensúlyozhatók.

„Az agy alkalmazkodóképességét neurológiai tartaléknak nevezzük. Minél nagyobb ez a tartalék, annál egészségesebb az agy. Ma már tudjuk, hogy az SM akkor is aktív lehet, amikor a beteg jól érzi magát. Kutatások igazolták, hogy csak körülbelül minden tizedik agyi sérülés (lézió) okoz panaszokat (relapszust), azonban eközben egyéb, a mindennapokban kevésbé észrevehető káros folyamatok is végbemehetnek. Tehát az agy akkor is felhasználhatja a neurológiai tartalék bizonyos mennyiségét a károsodások kiegyenlítésére, amikor a beteg nem tapasztal újabb vagy rosszabbodó tüneteket. Ha kimerül a neurológiai tartalék, az agy már nem tud újabb területeket bevonni a feladatok ellátásába, akkor az SM tünetei is nagyobb valószínűséggel rosszabbodnak.”

A betegnek kulcsszerepe van a saját kezelésével összefüggő döntésekben, ezért fontos, hogy minden kérdésére, kétségére választ kapjon, merjen kérdezni és visszakérdezni is. Célszerű egy jegyzetfüzetet nyitni, s abban vezetni a mindennapok során felmerülő kérdéseket, hogy azok átbeszélése ne maradjon el a következő orvosi konzultáció során, ahová érdemes egy olyan családtagot, barátot is elhívni, aki segíteni tud kérdezni, majd átbeszélni a hallottakat. Szintén hasznos lehet, ha a beteg kapcsolatban áll betegszervezettel, ahol tapasztalt betegtársak is segíthetnek a felkészülésben. Viszont mivel minden egyes beteg és betegség más, a személyre szóló terápiát, a mellékhatások csökkentését, a kísérőbetegségek kezelését minden esetben a kórelőzményeket, a leleteket pontosan, részletesen ismerő kezelőorvossal beszélje meg! Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy az SM-re ható (szakszóval a betegség természetes lefolyását módosító) terápia mielőbbi megkezdése jobb kimenetelt eredményezhet, mint a kezelések késleltetése.

Nem csak a közvetlen idegrendszeri kihatások miatt fontosak az életmódbeli tényezők, hanem a közvetett következmények miatt is. A dohányzás például nem csak az agytérfogat gyorsabb ütemű csökkenéséhez járul hozzá, hanem számos más kárt is okoz: károsítja a tüdőt, miatta rosszabb a szervezet oxigénellására, ami már önmagában is rontja a terhelhetőséget és növeli az SM-re egyébként is jellemző fáradékonyságot. Nem hagyhatók figyelmen kívül a szív- és érrendszeri következmények vagy a rák többszörösére növekvő kockázata sem (nemcsak a tüdőrák, hanem a szájüregi rák, a fej-nyaki daganatok vagy a veserák kockázata is nő a szervezetbe a cigarettával nap mint nap adagolt méreganyagokkal). Ha valakinél egyszerre több súlyos betegség is kialakul, az a kezelhetőséget is korlátozhatja. Az elhízás sem csak az anyagcsere-egyensúly felbomlásával vagy az érrendszeri kihatásaival okoz kárt (önmagában már ez is elegendő lenne). A túlsúly azáltal is jelentősen rontja az életminőséget, hogy még az egyébként egészséges embereknél is csökkenti a mozgáskészséget, az állóképességet, ezáltal a terhelhetőséget, az önállóságot. Könnyen belátható, hogy nagyobb eséllyel és tovább őrizheti meg az önállóságát az az SM beteg, akinek nem kell 10-20-30 kilónyi többletterhet is cipelnie.

A kiadvány több nyelven teljes terjedelmében letölthető az internetről a  www.msbrainhealth.org oldalról, a magyar nyelvű változatot a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány tette közzé, a füzetből nyomtatott verziót több helyi betegszervezet is kapott.

6 pozitív lépés, amivel a betegek hozzájárulhatnak a kilátások javulásához:


1. Maradjunk minél aktívabb!

A fittség összefügg a gyorsabb információfeldolgozással és az agyszövet térfogatának megőrzésével. A lehetőségek szerinti leginkább aktív életmód segíti az agy egészségének megőrzését is. A mozgás, a terhelhetőség határain belüli sportolás, az otthoni fizikai aktivitás tudatos megőrzése semmivel sem helyettesíthető.


2. Tartsuk kordában testsúlyunkat!

Az elhízott SM betegeknél a neurológiai elváltozások (károsodással érintett területek) száma nagyobb, mint az egészséges testtömegű sorstársaknál.


3. Eddzük az elménket!

Tanulással, olvasással, hobbival, művészeti vagy más kreatív időtöltéssel óvhatja önmagát a gondolkodást érintő panaszok kialakulásától, rosszabbodásától.


4. Ne dohányozzunk!

A cigarettázó SM betegeket a nemdohányzókkal összehasonlítva azt találták, hogy a dohányzás összefüggésben áll az agytérfogat csökkenésével, valamint a visszaesések (relapszusok) magasabb arányával, a betegség rosszabbodásának felgyorsulásával, több gondolkodásbeli (kognitív) panasszal és az életkilátások romlásával.


5. Alkoholt csak mértékkel!

A biztonságos mértéket meghaladó alkoholfogyasztás rontja az életkilátásokat.


6. Szedjük a gyógyszereinket!

Akinek az SM mellett más betegségei is vannak, nem szabad azokat sem elhanyagolnia, s szedni kell az azokra felírt gyógyszereket is. Bizonyos állapotok, például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a szívbetegség vagy a cukorbetegség rosszabbá tehetik az SM lefolyását is.

A cikk a Multiplex Magazin nyomtatott kiadásában jelent meg. Az országos, ingyenes, civil betegtájékoztató és életmód magazint a kiadó Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete eljuttatja az ország SM centrumként működő neurológiai osztályaira, betegszervezetekhez, valamint közvetlenül az érintettekhez is. A lapot főszerkesztőként B. Papp László egészségügyi szakújságíró jegyzi: az újság elsősorban az érintett betegeknek és családoknak szól, ám célja a sclerosis multiplexről való ismeretszint növelése, a betegek elfogadásának elősegítése is. Kapcsolat: multiplexmagazin@gmail.com

Fotó: digitalbob8 / flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja