SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

6 tévhit az ekcémáról, amit talán már te is hallottál

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2018-01-22
 [X]

Az ekcéma (szakszóval atópiás dermatitisz) napjainkban egyre több ember életét keserítő betegség. Hiába szenvednek azonban egyre többen tőle, a lakosság ismeretei hiányosak vagy tévesek a bőrgyulladással kapcsolatban. Néhány tévhitről lerántjuk a leplet.
6 tévhit az ekcémáról, amit talán már te is hallottál

Az ekcéma a bőr gyulladásával jár, mely sokszor kipirosodó, fájdalmas, kisebesedő felületeket képez, az emberi test legkülönbözőbb területein. Általában akut formában jelentkezik, ha azonban kezeletlen, oka felderítetlen marad, krónikussá válik - a bőr megvastagszik, kicserepesedik, a fájdalom és a hámlás pedig állandósul. Látványnak ijesztő, főként kisgyermekek esetében; minél nagyobb az érintett testfelület, annál inkább. Az érintett gyermekeknek emiatt gyakran nem csak a betegséggel kell megküzdeniük, hanem a tudatlanság okozta kiközösítéssel is. Néhány hiedelem pedig csak ront a helyzeten.


Az ekcémával kapcsolatos tévhitek


1. Az ekcéma fertőző

A legáltalánosabb tévhit, hogy az ekcéma érintés útján elkapható. Emiatt gyakori, hogy az érintett gyerekek nem találnak barátokat, mert mások számára félelmetes a látvány, és otthon a szülők is azt sugallják, hogy "ne menj a közelébe, mert te is beteg leszel". Az ekcémás tüneteket az okozza, hogy a bőr védőrétege, a szaruréteg nem ép (a kelleténél több vizet veszít és több zsírt termel). Ezt egyéni (általában örökletes) hajlamtól függően sok tényező kiválthatja, de ezek között nem szerepel az, hogy egy ekcémás egyénhez érünk hozzá.


2. Majd magától elmúlik

Ez a betegség a legritkább esetben múlik el csak úgy magától, mindenféle beavatkozás nélkül. Enyhébb esetben könnyen összekeverhető a száraz bőrrel, mivel az időjárás változásai (típustól függően a meleg vagy a hideg is) ronthatnak rajta. Valójában sosem múlik el, egyszerűen tünetmentes lesz, ha a kiváltó ok megszűnik, de bármikor visszatérhet. Ezért nem érdemes legyinteni rá, hiszen ha utána megyünk és felderítjük az okot, annak kiszűrésével jól kordában tartható a probléma.


3. Diétával kezelhető

Ez önmagában nem igaz állítás. Sokszor jár együtt étel-allergiával, ilyenkor van rá esély, hogy a kérdéses étel kivonásával enyhíthetők a tünetek. Azonban véletlenszerűen kihagyni az összes lehetséges allergént a táplálkozásból (legtöbben a tejet, glutént próbálják elhagyni) fölösleges és káros is lehet, hiszen - különösen a gyerekek étrendjéből - fontos elemek maradhatnak ki. Ha étel-intoleranciára gyanakszunk, célravezetőbb egy vizsgálat, mellyel pontosan kideríthető, melyik az az összetevő, melyet kerülni kell. Saját szakállunkra kísérletezni azonban nincs értelme, mivel a különféle élelmiszerek csak egy szeletét adják az ekcémát kiváltó dolgoknak - kozmetikumok, mosó- és mosakodószerek, bármilyen környezeti összetevő ugyanúgy lehetnek okozói a kellemetlenségnek: ezért nem önmagában a táplálkozásban, hanem a teljes életmódban érdemes keresgélni az okokat.


4. Muszáj szenvedni tőle, nem kezelhető

Ez is régi tévhit - mivel az ekcéma okait megtalálni nem könnyű, gyakran gondolják úgy, hogy aki ekcémás, az élete végéig vakarózásra és fájdalomra van kárhoztatva. Igaz, hogy teljesen nem gyógyítható, az arra hajlamosaknak egész életükben ott lebeg a fejük fölött, hogy újra előjön a bőrjelenség, ugyanakkor alapos kivizsgálással és a kiváltó okok megszüntetésével, valamint megfelelő bőrápolással teljesen tünetmentessé tehető. Már csak ezért sem érdemes annyiban hagyni.

Bepanthen Sensiderm


5. Az ekcéma kinőhető

Szintén egy rész-igazság, hogy a kor előrehaladtával megszűnik az ekcéma. Mivel - főként a gyermekkori - allergiák olykor valóban kinőhetők, ha azok tüneteként jelentkezik az ekcéma, akkor előfordulhat, hogy elmúlik. Ugyanakkor ha a hajlam jelen van, a tünet az egyén egész életében újra jelentkezhet.


6. A szteroidok csak rontanak rajta, természetes anyagokkal kell kezelni

A szteroid nem ördögtől való dolog. Az erős gyulladásokat helyileg jól kezeli, az ekcéma lobos állapotát segít megnyugtatni. Mivel a bőr szárazsága típustünet, a szteroidos krémek a hatóanyag bejuttatása mellett a bőr visszazsírozását is elvégzik. Ez utóbbira valóban alkalmasak lehetnek a természetes alapú zsírok, krémek, azonban előfordulhat, hogy ezek némely összetevője csak fokozza a tüneteket, hiszen ugyanúgy tartalmazhatnak allergén anyagot. Ha például egy kisgyermek a kókuszra allergiás, a bio-krémekben sűrűn előforduló kókuszzsír az ő tünetein csak rontani fog.

Bármilyen típusú ekcémától szenvedünk is, a legfontosabb a tünetek gyors kezelése és az okok felderítése. A bőr hidratálása és visszazsírozása csökkenti a szárazságot és a kirepedezést. Ehhez mindig megfelelő krémet (emollienst) válasszunk, ezzel párhuzamosan pedig törekedjünk megtalálni a kiváltó okot. Mindkét esetben szükséges az orvosi segítség, semmi esetre sem jó, ha saját szakállunkra kezdünk kísérletezni. Bátran keressünk fel bőrgyógyász-allergológust probléma esetén, ha pedig ismeretségi körünkben van olyan gyermek vagy felnőtt, aki akut vagy krónikus atópiás dermatitiszben szenved, hozzáállásunkban legyünk nyitottak, elfogadóak és segítőkészek.

További információ: bepanthen.hu/hu/bepanthen-termekek/ekcema-es-erzekeny-bor/

L.HU.MKT.CC.15.01.2018.1451

fotó: chezbeate / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja