SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan kezelhetők a pajzsmirigy műtét utáni hangproblémák?

Családinet [cikkei] - 2017-02-01
A gége közelében zajló műtéti beavatkozások után a hang időnként megváltozhat. Átmeneti némaság, súlyos rekedtség, a hang erőtlensége a leggyakoribb tünet. Annak érdekében, hogy a panaszok mielőbb megszűnjenek, illetve ne rosszabbodjanak, javasolt foniáter és logopédus segítségét kérni.
Hogyan kezelhetők a pajzsmirigy műtét utáni hangproblémák?

Pajzsmirigy és hangszalagok a szervezetben

A hangszalagok a gégében helyezkednek el, közvetlenül a légcső felett, ezen a területen öleli körbe a légcsövet a pillangó alakú pajzsmirigy és itt érik el a gégét a hangszalagok mozgását szabályozó mozgató idegek. Jellegzetes tünet lehet strumás betegeknél a hangszín megváltozása és a rekedtség, amit a hormonális változáson túl akár a megnagyobbodott pajzsmirigy környezetére való direkt nyomása is kiválthat – magyarázza dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Mivel ennyire közel helyezkednek el egymáshoz, a hang változása nemcsak a pajzsmirigybetegség során következhet be, hanem akkor is, ha műtétre kerül sor.


Tünetek a műtét után

A műtét utáni időszakban rekedtség, a hang erőtlensége, korai kifáradása a leggyakoribb panasz. Gyakran elfogy beszéd közben a páciens levegője. Amennyiben ezeket a tüneteket észleljük, gondolni kell az egyoldali hangszalag mozgató ideg károsodására. Ha mindkét oldalon sérül az ideg, akkor a beteg hangja meglepően jó is lehet, de erős fulladásérzés jelentkezik, ami azonnali műtéti beavatkozást tesz szükségessé.


Az idegek sérülése hangszál-bénulást okoz

Pajzsmirigy műtét közben sérülhet  a hangszalag mozgató ideg, aminek az a következménye, hogy az azonos oldali hangszalag megbénul. Ez általában nagyon jellegzetes hangképzési zavart okoz, amire a gyakorlott fül-orr-gégész, foniáter már akkor gyanakodni kezd, amikor a beteg belép a rendelőbe, köszön és elkezd beszélni - mondja dr. Holpert Valéria, aki a páciensek visszajelzése alapján elnyerte a Fül-orr-gége Központ Év Kiváló Orvosa díjat. Ritkább, de súlyosabb tüneteket okozó állapot, ha az ideg mindkét oldalon sérül, így mindkét hangszalag lebénul. A két mozdulatlan hangszál majdnem teljesen elzárja a légcsövet, emiatt nagyon súlyos légszomj alakul ki a betegnél.


Kétoldali hangszalag-bénulás kezelése műtéttel

Ha mindkét hangszalag lebénult, akkor altatásban végzett műtét során az egyik hangszalagot a középvonalból oldalra kihúzzák egy endoscopos műtét kapcsán, ezzel ugyan a hang minősége inkább romlik, de a beteg fulladásérzése megszűnik, levegőt kap.  A kezelés ez esetben is nagyon fontos, hiszen amennyiben a bénulás átmeneti, akkor a hanggyakorlatokkal megelőzhetjük az izomzat sorvadását


Kevesebb panasza lesz, ha felkészíti hangod a műtétre!

A kétoldali hangszalag-bénulást követő felépülésben, a féloldali hangszalag-bénulás kezelésében, sőt a műtétre való felkészülésben is sokat segít, ha megfelelő szakemberhez fordulunk. A hangképzési zavarok vizsgálatával és kezelésével a foniáter foglalkozik, a gyakorlatok betanítását és helyes kivitelezését logopédus segítségével tudjuk elsajátítani. Ők segíthetnek a műtét előtti és az utógondozásban is. Azt, hogy a műtét utáni időszakban minél optimálisabb hangot tudjunk produkálni, ahhoz foniáter, tehát hangképzésben jártas specialista kell, hogy segítsen. Hangterápiával, megfelelő légzésvezetési gyakorlatokkal nagyon sokat lehet javítani a hangon.

Forrás: Fül-orr-gége Központ
Fotó: George Hodan/PublicDomainPictures.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja