SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezért fáj a váll a huzattól

Családinet [cikkei] - 2014-10-31
Vállfájdalom sok mindentől kialakulhat: egy rossz mozdulat, rándulás, izomgörcs, gyulladás is állhat a hátterében, viszont előfordulhat, hogy erősebb huzat váltja ki a kellemetlen tüneteket. Dr. Váradi Évától, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától megtudhatjuk, miért lép fel ilyenkor fájdalom, illetve mi lehet az oka annak, ha pár nap alatt nem múlna el a probléma.
Ezért fáj a váll a huzattól

Ezért okoz fájdalmat a huzat

Az időjárás nem csak a hangulatunkra, hanem az egészségi állapotunkra is nagy hatással van. Legyen szó hideg, vagy meleg frontról, ekkor sok ember különböző problémákra panaszkodik. Sajnos nem csupán a hőmérséklet és a légnyomás, hanem a huzat is nagy befolyással bír, legfőképp a mozgás szervrendszerre. Ezt a bőr és az alatta lévő szövetek lehűléséből adódóan az izmok túlzott megfeszülése okozza, ami által romlik az adott területen a vérellátás, sőt akár még gyulladás is kialakulhat! Azt viszont érdemes hozzátenni, hogy ha mindig ugyanazon a területen tapasztaljuk a panaszt, illetve pár nap után sem múlik, úgy érdemes utánajárni, mi is okozza a problémát!

Így kezelhetjük a huzat okozta vállpanaszokat

  • alkalmazzunk száraz meleg, vagy meleg vizes borogatást
  • használjunk izomlazító kenőcsöt
  • kenjük be az érintett területet 100%-os rozmaring vagy borsmenta illóolajjal
  • tornázzunk, hogy helyreálljon a normál vérkeringés

Mit tegyünk, ha pár nap alatt nem múlnak a tünetek?

A huzat okozta panaszok rendszerint 1-2 nap alatt elmúlnak, így ha már jó ideje kínoz minket a vállfájdalom, úgy érdemes szakorvoshoz fordulni, hiszen könnyen lehet, hogy más panasz áll a háttérben, illetve hogy a huzat okozta fájdalom egy komolyabb problémára hívja fel a figyelmet. Hiszen a vállízület egy igen bonyolult rendszer, számos csont, porc, lágyrészek, izmok, inak, nyáktömlők alkotják, így nem csoda, hogy több probléma kiindulási helye.

Szűnni nem akaró vállfájdalom esetén leggyakrabban az itt lévő nyáktömlő – bursa- gyulladása áll. Ezek a nyáktömlők az izmok és az inak csontokon való könnyed mozgását biztosítják, így amennyiben az gyulladásba kerül, úgy a mozgás fájdalmassá válik. Azonban nem csupán a bursa, hanem a váll forgatásáért felelős úgynevezett rotátor köpeny is gyulladásba kerülhet, mely szintén fájdalmat és mozgásbeszűkülést okozhat.

A pontos diagnózis felállításához a fizikai vizsgálaton túl képalkotó vizsgálatokra is szükség van, hogy meg lehessen állapítani a probléma pontos kiindulási helyét. Ennek megtalálása a kezelés leglényegesebb momentuma, és az aktív fájdalomcsillapítás alapja, hiszen ezzel a kiváltó okot szűntethetjük meg.

Az aktív fájdalomcsillapítás olyan eljárások összessége, ahol a terápiát, a fájdalomcsillapítást a csontok-ízületek statikai felépítésére és az izmok és az ízületek dinamikus mozgására alapozzuk. A megbomlott statikai-dinamikai egyensúlyok helyreállításával így nem csak tünetileg, de okilag is csökkentjük a fájdalmat, ráadásul tartósan - mondja Dr. Váradi Évától, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Gyulladás esetén, miután megtaláltuk a probléma forrását, injekciós-infiltratív terápiával a vérkeringés fokozásával a gyulladásért felelős anyagok elszállítódnak, és ezzel egy időben beindul a gyógyulási folyamat.  A kezelést az állapot súlyosságától függően kúrában érdemes alkalmazni, valamint Guna terápiával kiegészíteni - mondja Dr. Váradi Éva.

Forrás: Fájdalomközpont
Fotó: stockimages/ FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja