SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Civilizáltnak" lenni jó?! Ha fáj a hát..."

Családinet [cikkei] - 2014-06-05
A gerincfájdalom a civilizált társadalmakban élők nagyon nagy részét érinti. Nemzetközi felmérések szerint a tizennyolc év felettiek 80-90 százaléka élete valamely szakaszában legalább egyszer szembesül olyan, egy hétig tartó hát- vagy derékfájdalommal, mely mindennapi életét jelentősen akadályozza.
"Civilizáltnak" lenni jó?! Ha fáj a hát..."

A valamilyen betegség következtében kiesett munkanapok közül minden hatodik a hátfájdalomnak tulajdonítható, ami leggyakrabban előjel nélkül következik be. A mozgásszervi megbetegedések - így a gerincfájdalom is - sajnos Magyarországon a munka- és keresőképtelenség egyik leggyakoribb okát jelentik. Tudatos életmóddal, minél korábban elkezdett prevencióval elejét lehetne venni a gerincbántalmaknak, ehhez első körben testtartásunkon kell javítani - meg kell tanulnunk helyesen járni, ülni, feküdni - és rendszeres testmozgással megőrizni a csontok, ízületek rugalmasságát.

A hátfájás okai szerteágazóak lehetnek, de a leggyakoribbak a hátizmok megerőltetése, ízületi gyulladás, a csigolyáknál lévő szalagok vagy a porckorongok sérülése, esetleg a csigolyák elmeszesedése. Jelentkezhet azonban cipelés, terhesség, a hátat nem megfelelően alátámasztott ülőhely, ágy, ágymatrac vagy éppen túlzásba vitt, megerőltető sportolás, tartós stressz, illetve lelki problémák esetén is.

Jelentős része azonban egyértelműen a helytelen, kóros testtartással - görnyedt üléssel - valamint „civilizált” életformánkkal hozható összefüggésbe. Elcsépelt közhely, de sajnos nagyon is valóságos probléma, hogy szenvedünk, sőt mi több, rendre megbetegszünk a városi életforma következményeitől. „A természetestől egyre távolabb kerülő, komfort központú világunkban folyamatosan csökken a testmozgással töltött idő: sokan a laptop előtt görnyednek - bizonyára mindenki ismeri az ergonómiailag nem éppen megfelelő ülőalkalmatosság hátrányait -, vagy monoton munkát végeznek, mint a kereskedelemben, illetve a vendéglátásban, ahol állni kell” - mondja Benke Rita, a Harmónia Gyógyászati Centrum természetgyógyász, reflexológus szakértője. „Ha mégis mozognak, az rendszerint megterhelve súlyokkal, és azok egyenlőtlen elosztásával történik. Nagy gond, hogy a városokban a legtöbben tömegközlekednek, de még rosszabb, ha autóval járnak, és ez a fokú mozgáshiány sajnos már a gyermekekre is igaz - ha csak tehetik, számítógép, televízió vagy videó előtt ülnek.”

Az állandó ülés, a tartós terhelés nem barátja a gerincnek

A két lábon járás következtében kialakultak a gerinc természetes, élettani görbületei, amelyek elsősorban a mozgáshoz alkalmazkodtak. A mozgásszegény életmód, az állandó ülés abnormális megterhelést jelent a gerincnek, ötször akkor terhet ró az utolsó ágyéki porckorongra, mint az állás vagy a járás. „Napjainkban tehát a legtöbb gerincfájdalom az irodai ülőmunka eredményeként alakul ki. Ez a gerinc bármely szakaszát érintheti, de az igazán kritikus területek a derék és a nyak.  Ha a fájdalom 3 hónapon túl is fennáll, idült gerincfájdalomról beszélhetünk. Ezt nevezhetjük civilizációs megbetegedésnek is, mivel az ülő munkát végzők körében nagyobb eséllyel fordul elő, mint a könnyű fizikai munkát végzőknél” - tudtuk meg Rakovits Viktor, a gyógyászati központ masszőr- csontkovácsától.

„A könnyű fizikai munkát végző embereknél az ismétlődő, a gerinc adott szakaszát ugyanúgy terhelő mozdulatok okozhatnak gerincfájdalmat. Az ilyen jellegű mozgásból adódó panaszokat munkahelyi ártalomnak nevezzük, amely megfelelő mennyiségű pihenés után általában enyhül vagy teljesen elmúlik, de a hosszú évek óta tartó terhelés hatására akár kóros állapotot is eredményezhet” - magyarázza a masszőr szakértő.

Az életkor előrehaladtával, a szervezet elhasználódásával…

A gerincfájdalmak hátterében, sok esetben különféle degeneratív, csontritkulásos vagy kopásos elváltozások állnak, de egyéb szervi betegségek kísérő tünetei is eredményezhetik a panaszokat. A fájdalmakat okozhatják a csigolyák elváltozásai, elmeszesedése, a csigolyáknál lévő szalagok kóros mértékű megnyúlása, ízületi gyulladás, kisízületi kopás vagy a porckorongok károsodása, sérülése. A folyamat sajnos már negyven éves kortól elkezdődik, visszafordítani nem lehet, megfelelő életmóddal, terápiával azonban némiképp lassítható.

A túlsúly fogságában

Korunkban a civilizált világ egyik „csendes”, ám annál komolyabb elváltozásokat, nem ritkán halált okozó betegsége a túlsúly, főként a hasi típusú elhízás, mely szintén nagyon megterheli deréktájékon a gerincet, túlfeszíti, és ezáltal megterheli az izomzatot valamint a szalagokat. A felesleges kilók a hátfájáson kívül hozzájárulnak más egyéb betegségek - szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a daganatos betegségek - kialakulásához is.

Hátunk védelmében

A fájdalmat nem elnyomni (tüneti kezeléssel, gyógyhatású krémkészítményekkel vagy fájdalomcsillapítók szedésével), hanem megszüntetni kell, a fájdalom ugyanis egyértelműen azt jelzi, valami nincs rendben. Elsőként forduljunk hát-, illetve derékpanaszainkkal szakemberhez, aki megfelelően választott technikával kezelésbe veszi a sajgó területet: a masszőr vagy csontkovács a holisztikus állapotfelmérést követően a probléma oldásához megfelelő masszázstechnikát, majd - amennyiben szükséges - mobilizációt (orvosi gyógymasszőr kimozgatás) és manipulációt (csontkovácsolás, csontrakás) alkalmaz. A kezelés(ek) után azonban mindenképpen életmódváltásra, azt kiegészítendő, tudatos táplálkozásra lesz szükség.

Rendkívül fontos lenne, hogy mindenki megfelelő mennyiségű és minőségű mozgást végezzen. Mivel a hátfájásnak számos kiváltó oka lehet, előbb a fájdalom pontos okát kell kideríteni, hogy megtalálják a legoptimálisabb kezelést, akár személyre szabott mozgásprogrammal. „Manapság a különböző mozgási lehetőségek száma szinte korlátlan, de érdemes figyelembe venni, hogy a tevékenység milyen módon hat a kritikus területre. Egy egyszerű példa: a futás egy remek állóképességi sport, de a gerincet érintő fájdalmak enyhítésére nem a legjobb választás” - hangsúlyozza Rakovits Viktor. Természetesen első körben mindenképp érdemes kikérni egy szakorvos véleményét és utána kiválasztani a megfelelő mozgásformát. Az egész testet átmozgató, hasznos gyakorlatokat alkalmazó tornák, sportok - a teljesség igénye nélkül - a gyógytorna, gerinctorna, a jóga bizonyos fajtái, a pilates vagy éppen a kettlebell.”

A legtöbb munkahelyen a munkaadók nem fordítanak túl nagy figyelmet arra, hogy az ülő alkalmatosságok ergonómiailag megfelelőek legyenek így, ha tehetjük, próbáljunk magunknak gondoskodni a megfelelő székről. „Az ülő munkát végzőknek javasoljuk, hogy lehetőség szerint váltogassák az ülőlabdát (pl. fittball), a térdelőszéket a hagyományos székekkel, illetve az is nagyon jó lehet, ha a japán mintát követve a monoton munkát végző emberek óránként kapnának néhány percet, amikor különféle, kis helyen is elvégezhető gyógytorna- jellegű mozgásokat végeznek” - tanácsolja Benke Rita természetgyógyász. Munka közben kb. félóránként- óránként álljunk fel, sétáljunk egy kicsit, mozgassuk át a gerincünket, és nyújtózzunk néhányat. „Autóvezetésnél az üléspozíciót állítsuk magasabbra, és a belső tükröt is úgy forgassuk, hogy amikor bele szeretnénk pillantani, azt csak egyenes háttal ülve tudjuk megtenni” - teszi hozzá masszőr- csontkovács szakértőnk.

Mindemellett gondosan válasszunk megfelelő lábbelit, futás közben csak erre a célra kialakított futócipőt viseljünk, lehetőség szerint kerüljük a túl sok és folyamatos ülést. Az esti, éjszakai pihenésnél is óvhatjuk gerincüket, melynek egyik fontos eleme a megfelelő matrac kiválasztása.

Forrás: www.harmonia-centrum.hu
Fotó: stockimages - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja