SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

3 millió magyar szenved laktózérzékenységben

Családinet [cikkei] - 2011-09-09
Annak ellenére, hogy a hivatalos források átlagosan 10-15%-ra becsülik a laktózérzékenységben szenvedők arányát az Európai Unió tagállamaiban, Magyarországon egyes szakértők az átlagnál magasabbra, 20-30%-ra, azaz 2-3 millió főre teszik azok számát, akiket ez a hiánybetegség érint.
3 millió magyar szenved laktózérzékenységben

tejEnnek hátterében az áll, hogy amíg a nyugat-európai országok lakói ismerik érintettségüket, addig a laktózérzékenységben szenvedő magyar lakosság döntő része nem is tudja magáról, hogy ebben az egyre gyakrabban előforduló problémában szenved. A helyzetet súlyosbítja, hogy az informáltság hiányából adódóan azok, akik tisztában vannak laktózérzékenységükkel, azt gondolják, hogy teljesen le kell mondaniuk a magas és optimális kalcium, fehérje, foszfor, valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9-, B12 és C-vitamin tartalmú tej és tejtermékek minden formájáról. Pedig a problémára van megoldás, de míg az Európában megvásárolt tej és tejtermékeknek már 2-5%-a laktózmentes, addig Magyarországon mindössze 0,5%-ot tesz ki e speciális tejek és tejtermékek forgalma. Ezek viszont olyan értékes és hiánypótló élelmiszernek számítanak, hogy a Magyarországon elsőként a Naszálytej Zrt. által gyártott laktózmentes termékcsalád 2011. szeptember 1-jén Magyar Termék Nagydíjat vehetett át a Parlamentben, s elnyerte a Sérültek.hu Magazin Odafigyelés-díját.

A laktóz vagy tejcukor olyan összetett cukor, melyet közvetlenül nem tudunklaktozmentestej megemészteni, csak miután a szervezetünk által termelt laktáz nevű enzim lebontotta egyszerű cukrokká. A laktózérzékenységben szenvedők szervezetéből hiányzik a tejcukrot lebontó laktáz enzim, vagy termelődésében zavar keletkezik, aminek következtében az elfogyasztott tejben lévő tejcukor nem szívódik fel szervezetükben. A laktózérzékenyek esetében tejtermék fogyasztása után hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hányinger, hasi görcsök és hasmenés okozhat kellemetlenséget, melyek a tej elfogyasztását követő egy óra elmúltával jelentkeznek.

Magyar betegstatisztikák szerint az általános iskolások (6-14 év) 6,2%-a, a serdülők és fiatal felnőttek (15-29 év) 6,62%-a és a felnőttek (30-49 év) 14,66%-a szenved laktóz intoleranciában, egyes szakértői tanulmányok azonban 20-30% közé teszik az érintett személyek arányát, vagyis 2-3 millió magyar szenvedhet tejcukor-érzékenységben. Ezt támasztja alá a mindennapi klinikai gyakorlat is, ahol a gasztroenterológiai szakrendelésen megforduló betegek igen jelentős része olyan tünetekről számol be, amelyeket akár egy ki nem mutatott laktózérzékenység is okozhat.

„Sajnálatos módon a tejcukor-emésztési zavarban szenvedők legfőbb terápiája a diéta, holott a tejtermékek teljes elhagyása, a tej egyéb értékes ásványi anyag- és vitamintartalma miatt, bizonyos tápanyagok hiányos bevitelét, megfelelő pótlás nélkül pedig hiánybetegségeket eredményezhet, a kalcium és D-vitamin hiánya például akár oszteoporózist is” - mondta Pálfi Erzsébet dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietétikai tanszékének oktatója.

laktozmentes_tejtermekekA megfelelő információ hiányából adódóan sokan nem tudják, hogy a laktózérzékenyeknek ma már nem kell nélkülözniük étrendjükből az egészséges tejet és tejtermékeket” - tette hozzá a dietetikus szakember.


Magyarországon elsőként egy 100%-ban magyar tulajdonú cég, a Naszálytej Zrt. készített fogyasztóinak laktózmentes tejet, melynek 100 grammjában kevesebb, mint 0,1 grammnál is alacsonyabb a tejcukor mennyisége. Ezt a fejlesztést egy, a cégen belül született magyar szabadalom tette lehetővé, s a cég 15 éve dolgozik a laktózérzékenyek fogyasztói igényeinek minél szélesebb körű kielégítésén. Ennek és az ezt követő folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma már a tejcukor-érzékenységben érintetteknek lehetőségük van többféle laktózmentes tej és az ebből készülő tejtermékek közül választani.

A laktózmentes tejtermékek gyártása során - egy speciális eljárás segítségével - laktáz enzim hozzáadásával a tejben lévő tejcukor lebontása már a termék elfogyasztása előtt megtörténik. Így a laktózérzékeny fogyasztó számára is emészthetővé válik a tejtermék. E folyamat - az enzimes hidrolízis - során a mikroorganizmusokból kivont ß-galaktozidáz enzim a tejhez adagolva glükózra és galaktózra bontja a tejcukrot, így azt könnyebben fel tudja dolgozni az emberi szervezet.

„Európai összehasonlításban Magyarországon kifejezetten alacsony a laktózmentes tejtermékek részaránya - mondta Kuk Titus, a Naszálytej Zrt. vezérigazgató-helyettese. „Külföldön, ahol az egészségügyi szervezetek már korábban tudatosították a lakosságban a betegség jellemzőit, az érintettek nagyobb része ismerte fel betegségét és fordult laktózmentes tejtermékekhez. A mi célunk az, hogy a magyar lakosság figyelmét is felhívjuk erre a hiánybetegségre és ezzel párhuzamosan megoldást kínáljunk arra, hogy se a tejet, se tejtermékeket ne kelljen nélkülözniük étrendjükből” - tette hozzá a szakember.

Magyarország első, laktózérzékenyek számára létrehozott Magic Milk termékcsaládjából alaktozmentes 2,8%-os laktózmentes friss dobozos tejet, a legújabb, Tetra Gemina Aseptic dobozba csomagolt laktózmentes UHT tejet, a laktózmentes tejfölt, túrót, valamint a laktózmentes túródesszertet 2011. szeptember 1-jén Magyar Termék Nagydíjjal tüntették ki. A most díjazott finomságok mellett a tejcukor-érzékenyek számára Tetra Gemina Aseptic csomagolású laktózmentes habtejszínt, joghurtot és 1,5%-os friss dobozos tejet is készít a vállalat. Ezzel a Naszálytej Zrt. biztosítja a legszélesebb laktózmentes termékválasztékot Magyarországon.

Laktózmentes tejtermékekkel az intoleranciában szenvedő 2-3 millió ember is hozzájuthat a tejhez, az emberiség egyik legfőbb táplálékához. A tejfogyasztást dietetikus szakértők is az egészséges étrend részeként határozzák meg, mivel az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír ugyanis csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. Ennek ellenére, a Tetra Pak Hungária Kft. 2011-ben készült felmérése szerint, a magyar lakosság mégis mindössze 1,8 dl tejet fogyaszt naponta, a szakértők által javasolt napi fél literrel szemben, ami jórészt a laktózérzékenység nagy arányú elterjedtségével is magyarázható. A laktózmentes tej és tejtermékek egyik legnagyobb előnye, hogy mindenki fogyaszthatja, így akkor sincs szükség a külön sütésre, főzésre, ha a családban csak egy fő szenved laktózintoleranciában.

Forrás: Premier Kommunikációs Iroda

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja