SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szakértők öntenek tiszta tejet a pohárba

Családinet [cikkei] - 2011-05-31
Tejhez kötődő tévhiteink 2011-re csökkentek, miközben újabb legendák kaptak szárnyra egészségügyi hatásairól az interneten...
Szakértők öntenek tiszta tejet a pohárba

tej_fogyasztasNoha a magyarországi tejfogyasztás az elmúlt évben meghaldta az EU átlagot, mégis 2,6%-os csökkenést mutat a megelőző évhez viszonyítva. Mi, magyarok ugyanis átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 dl tejet ittunk meg 2010-ben, kevesebb, mint felét a szakértők által javasolt napi fél literes mennyiségnek. A GfK Hungária Piackutató Intézet által a Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából készített felmérés szerint a tejhez fűződő tévhitek továbbra is befolyásolják fogyasztási szokásainkat. A felmérés szerint, noha mérhető változás állt be a legnagyobb tévhitek körében, a magyarok 53%-ában még mindig tévhitként él, hogy hőkezelés során elvesznek a tejből a legfontosabb tápanyagok, vagy hogy az UHT tej tartósítószert tartalmaz, ahogy azt a lakosság 64%-a hiszi. Ezzel szemben tény, hogy az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. Az OÉTI dietetikusa segítségével megválaszoljuk a tej táplálkozás-élettani hatásaival kapcsolatos kételyeket, az újabban interneten terjedő egészségügyi híresztelésekre pedig Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének (az egykori ÁNTSZ) egészségfejlesztő főorvosa válaszol, tisztázva a tej egészségügyi hatásairól keringő rémisztgetéseket.

A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszerünk, s az emberi szervezet elsődlegestejivo_gyerekek kalciumforrása. Mi, magyarok az elmúlt évben átlagosan 67,5 litert fogyasztottunk belőle, mely az elmúlt évhez képest csökkenést mutat, de még így is az EU átlag (63,06 liter) feletti értéket képviseli, a világátlagot (32,64 liter) pedig jócskán túlszárnyalja. A tejfogyasztási ranglista élén továbbra is az írek állnak (131,1 liter), őket követik a finnek, átlag 128,8 liter éves tejfogyasztásukkal. Franciaország (56,8 liter), Ausztria (54,8 liter) és Szlovákia (52,6 liter) is mögöttünk foglal helyet a tejes tabellán, a sort pedig Lengyelország (37,4 liter), Románia (37,4 liter) és Bulgária (23 liter) zárja. Az, hogy a magyarországi tejfogyasztás 2,6%-kal csökkent, nem egyedülálló, az Európai Unió átlaga 4%-kal kevesebb az előző évhez képest.

tej_tenyek_tevhitek“Az elmúlt évhez képest nem változott jelentősen a tejfogyasztás gyakorisága: a 15 éves és idősebb magyar népesség 85%-a fogyaszt hetente legalább egyszer tejet, a lakosság több, mint háromnegyede naponta vagy hetente többször”– mondta Sánta Zoltán, a GfK Piackutató Intézet kutatásvezetője. “A tejfogyasztás mennyiségének enyhe csökkenését tehát nem az okozta, hogy kevésbé gyakran fogyasztanánk, hanem hogy alkalmanként egy picit kevesebbet iszunk belőle” - tette hozzá a szakember.

“A fogyasztáscsökkenés hátterében áll az is, hogy számos, tejhez kapcsolódó tévhittel találkozunk, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak”– mondta Miháldy Kinga, az OÉTI dietetikusa. “Könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyoznunk kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés” - tette hozzá a dietetikus.

Legmakacsabb táplálkozás-élettani tévhitek a tejről – és a dietetikus válasza:

  • Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok (2010-ben a lakosság dobozos_tej47%-a, 2011-ben 53% szerint)
  • Ezzel szemben tény, hogyaz ásványi anyag tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin, hanem fehérje, ásványi anyag, kalcium és D vitamin tartalma miatt fogyasztjuk.
     
  • A boltban kapható tejet vízzel hígítják (2010-ben a lakosság 61%-a, 2011-ben 50% szerint)
    Ezzel szemben tény, hogya tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben, a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
     
  • Az UHT tejben több az ‘E’ betűvel jelzett, nem természetes anyag (2010-ben a lakosság 68%-a, 2011-ben 50% szerint)
    Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiöl a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
     
  • Az UHT tej tejpor és víz keveréke (2010-ben a lakosság 55%-a, 2011-ben 39% szerint)
    Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3-6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.
     
  • A friss tej egészségesebb az UHT tejnél (2010-ben a lakosság 86%-a, 2011-ben 79% szerint)
    Ezzel szemben tény, hogya makro és mikro tápanyagtartalom majdnem ugyanaz, a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok aránya gyakorlatilag nem különbözik. A házi, kimért tej egészségre káros mikroorganizmusokat tartalmazhat, sok múlik az adott állomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén. A tejet az érvényes, szigorú normák szerint veszi át és kezeli az ipar, így az UHT és a pasztőrözött tej garantáltan biztonságos, nem tartalmaz kórokozókat.
     
  • Az UHT tej tartósítószereket tartalmaz (2010-ben a lakosság 75%-a, 2011-ben 64% szerint)
    Ezzel szemben tény, hogyaz UHT tej semmilyen tartósítószert nem tartalmaz. A tej az UHT típusú hőkezelés következtében nem tartalmaz  baktériumokat, a 6 rétegű kartondoboz pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen. Emiatt áll el hosszú ideig hűtés nélkül is. Atévhit nagyban köszönhető a „tartós tej” elnevezésnek, melyből a tartósítószerre asszociálnak a fogyasztók és nem a tej hosszú eltarthatóságára. A helyes elnevezés: UHT tej.

E táplálkozás-élettani tévhitekmellett az elmúlt években több olyan publikáció is megjelent internetes médiumokon, mely nem csupán megkérdőjelezi a tej egészséges voltát, de egyenesen az emberi szervezetre károsnak nevezi azt.

„A tejben számos összetevő biztosítja a komplex, jótékony egészségügyi hatást” – mondta dr. Szűcs Erzsébet, a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének (egykori ÁNTSZ) egészségfejlesztő főorvosa. „Megfelelő fehérje, szénhidrát, zsírbevitel és legalább 3-5-szöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett a tej és tejtermékek elengedhetetlen részei a táplálkozásnak” - tette hozzá a főorvos asszony.

Internetes legendák a tej egészségügyi hatásairól – és az igazság az egészségfejlesztő főorvostól

  • „A tej hízlal.“ (Magyarországon a lakosság közel 60%-a nem tudja, hogy a tejfogyasztás segíthet a fogyásban)
    Az igazság az, hogy tejfogyasztás és aktív életmód mellett csökken a test zsírszövetállománya. Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma mindössze 2 nagyobb (40 dkg) almáénak felel meg. Egy korábbi, 6 évig tartó klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője.
     
  • „A tej csontritkulást okoz.“(Magyarországon a lakosság 79%-a tudja, hogy a tej segít megelőzni a csontritkulást.)
    Az igazság az, hogyszervezetünk nem termel kalciumot, így azt táplálékokból kell magunkhoz vennünk, szükséglettől függően naponta mintegy 1.000-1.200 mg mennyiségben. A tej ideális kalciumforrás, mert benne optimális arányban és jól emészthető formában van jelen fehérje, tejzsír, tejcukor, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok, ezért a tejfogyasztás hozzájárul csontsűrűségünk és csonttömegünk megőrzéséhez és az oszteoporózis megelőzéséhez.
     
  • „A tej elősegíti a rák kialakulását.” (Magyarországon a lakosság 84%-a nem tudja, hogy a tejfogyasztással csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.)
    Az igazság az, hogyma már számos nemzetközi tudományos munka igazolta, hogy a gyermekkori helyes étkezési szokások – pl. a rendszeres tejfogyasztás – csökkentik felnőttkorban a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát.
     
  • „A tej szív- és érrendszeri megbetegedést okoz.“ (A magyar lakosságnak mindössze egynegyede (26%) tudja helyesen, hogy a tejfogyasztás szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.)
    Az igazság az, hogyatejnek jótékony hatása van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére. A kalcium a tejfehérjékkel együtt, valamint a magnézium és a kálium csökkentik a vérnyomást, míg a tej szfingolipid tartalma növeli a HDL-koleszterin szintet. A CLA csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a D-vitamin pedig gyulladásellenes hatású, így kisebb az érszűkület előfordulása.

„Ahogy azt szakértők is alátámasztják, a tej nagyon fontos részét képezi táplálkozásunknak, a hőkezelés után dobozba zárt tej pedig egészséges és biztonságos, ezért bátran fogyaszthatjuk“– mondta Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketingvezetője. „Az UHT tej az ultra magas hőfokon történő kezelésnek és az aszeptikus kartondoboz csomagolásnak köszönhetően őrzi meg sokáig minőségét“ - tette hozzá a szakember.

Élet, erő, egészség – tartja a régi mondás a tejről. A bölcsesség igazságtartalma pedig mit sem változott az elmúlt évek, évtizedek alatt. Mi több, a csomagolásnak és hőkezelésnek köszönhetően egyszerűbben, s garantáltan biztonságosan kerül a tej a családok asztalára.

PremierKommunikációs Iroda                                        

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja